Novemberben egymást érik a családunkban a névnapok. A nosalty oldalon találtam egy receptet, ami szerintem épp ilyen ünnepi alkalmakra való. Már csak a készítés kissé macerás volta és a süti rettentő kalória-szénhidrát tartalma miatt is érdemes tényleg csak jeles napokra készíteni.
HOZZÁVALÓK (kb. 24 szelet süteményhez)
A tésztához:
- 400 g liszt (150 g rizsliszt + 250 g tönkölybúza liszt)
- 250 g vaj
1 cs sütőpor
- 4 tojás sárgája
- 100 g cukor
- 1-1 ek tej, mandulalikőr
(ez utóbbi elhagyható)
A habhoz:
- 4 tojás fehérje
- 1 tk citromlé
- 50 g cukor
- 150 g mandula vagy dió
A krémhez:
- 1 cs vaníliaízű pudingpor
- 500 ml tej
- 1-2 ek mandula likőr, és/vagy vanília esszencia (elhagyhatók)
- 100 g vaj
- 50 g porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a lisztben elkeverem a sütőport és elmorzsolom a vajjal.
A tojássárgáját kikeverem a cukorral, kevés tejjel és mandulalikőrrel.
A kettőt (a sütőporos lisztet és a cukros tojást) tésztává gyúrom és legalább 1-2 órára hűtőbe teszem. (A szétválasztott még fel nem vert tojásfehérjét is letakarva beteszem a hűtőbe, hogy majd jó hidegen, jó kemény habot készíthessek belőle.)
A krémhez megfőzöm tejben pudingot.
(1-2 ek cukorral kevés, hideg tejben csomómentesen elkeverem a pudingport és a többi tejjel együtt, folyamatosan kevergetve sűrűre forralom).
Hozzáadom a maradék cukrot, beledarabolom a vajat és addig kevergetem míg el nem olvadnak benne.
Végül ízesítem egy kis mandulalikőrrel, és/vagy vanília esszenciával, majd hagyom kihűlni.
A finishbe érve a tojásfehérjét 1 tk citromlével kemény habbá verem, majd apránként hozzákeverem a cukrot is.
A pihent tésztát három egyenlő részre osztom.
Közepes méretű (az enyém 31x21 cm), bevajazott tepsi(k) hátulján egyenként kinyújtom a tésztadarabokat, majd megkenem a tojáshabbal és megszórom a durvára vágott mandulával.
(Ezt a műveletet három tepsi hátulján végzem egyszerre, hogy a tojáshab ne essen össze, ne folyósodjon el a nagy várakozásban az utolsó lap kenésekor.)
A nyújtott, megkent, megszórt lapokat egyenként 150-180 fokos sütőben, 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm.
Végül a kihűlt a pudingot kettéosztva a kihűlt lapok közé kenem. (A süti tetejére nem megy krém, csak az alsó és középső lapra.)
A kész süti széleit egyenesre vágom és hosszúkásra szeletelem.
MEGJEGYZÉS
Az eredeti receptben rettentő (és szerintem felesleges) mennyiségű cukor és vaj van; így ezt kicsit redukáltam és hozzátettem némi "ízfokozót".
A készítéskor épp nem volt itthon dióm, csak mandulám, de az jobban is passzolt a likőrhöz.
Kalória és szénhidráttartalom szeletenként: 300 kcal, 25 g.