Útmutató a növényi vajak-viaszok-olajak felhasználásához

2011. október 20. - kreativiki

Az otthon készíthető kozmetikai receptekre is igaz, hogy nincsenek kőbe vésve; minden mindennel lecserélhető. Tehát az adott vajat lecserélheted másmilyen vajjal, az olajat másmilyen olajjal, ami jobban megfelel a bőrödnek, vagy könnyebben be tudod szerezni, az illóolajokat olyanokkal, amik jobban megfelelnek az ízlésednek, vagy a bőröd igényeinek.
A lényeg, hogy a receptben megadott arányokat betartsd és figyelj rá, hogy a célodhoz és a bőrödhöz is passzoljanak az összetevők.

Összeállítottam egy kis összefoglalót, ami segítségedre lehet a választásban. Bővebben pedig két másik bejegyzésben olvashatsz a vajakról, viaszokról és az olajokról.

Alapnak valamilyen hidegen sajtolt természetes bázisolaj:
A zsíros olajok többnyire a növények terméseiben és magjaiban megtalálható tápanyagok, amik nagyrészt illatmentes, nem illékony, folyékony, gyógyító hatású zsírok. Különböző mértékben és formában tartalmaznak zsírsavakat, a bőrön különböző gyorsasággal.
Fontos vivőanyagok, de önmagukban is kiválóan alkalmazhatók.
Ne felejtsd, mindig jó minőségű, hidegen sajtolt változatot válassz!

Sűrítőnek vajak, viaszok (telített zsírsavakat tartalmaznak, szobahőmérsékleten többnyire szilárdak. Önmagukban is kiválóan alkalmazhatók):
Kókuszvaj, sheavaj, kakaóvaj, cetzsír, méhviasz. És még a ricinus és jojobaolaj is ide tartozik, bár ezek szobahőmérsékleten folyékony állagúak. (Glicerid, zsíralkohol)

Bőrtípus szerint:
Normál bőrre:
sheavaj, mandula, őszibarackmag-olaj, körömvirág olaj és bármely általános olaj
Érzékeny bőrre: shea, kakaó, mangóvaj, jojoba, avokádó, búzacsíra, makadámia dió, sárgabarackmag, lenmag, tökmag, napraforgóolaj.
Száraz bőrre (egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok): avokádó, búzacsíra, földimogyoró, jojoba, mandula, makadámia dió, olíva, sárgabarackmag, szója(bab), csipkebogyó (vadrózsa), argánfa, borágóolaj és még sheavaj, kakaóvaj.
Zsíros bőrre (többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, szárító olajok): szőlőmag, muskotályrózsa és még jojoba, dió, csipkebogyó, földimogyoró, napraforgó, tökmag, feketekömény, borágó, olíva és bármely általános olaj.
Pattanásos bőrre: szőlőmag, muskotályrózsa, kókusz, búzacsíra, szezám, olíva, dió, ligetszépe, és bármely általános olaj.
Öregedő, Érett bőrre: mandula, ligetszépe, csipkebogyó (vadrózsa), makadámia dió, dió, mogyoró, meggymag, homoktövis, sárgabarackmag, szezámolaj.
Minden bőrtípusra (általános olajak): kókusz, jojoba, mandula, szőlőmag, repce, búzacsíra, ligetszépe, földimogyoró olaj, méhviasz

Különösen tápláló: szőlőmag, barackmag, avokádó, jojoba, dióolaj.
Különösen jó hidratáló: sheavaj, kókusz, repceolaj.
Különösen jól puhít, rugalmasít (csíkok megelőzésére): shea és mangóvaj, búzacsíra, mandula, mogyoró, lenmagolaj.
Szemkörnyék bőrének ápolására: jojoba, dió, szőlőmag, csipkebogyó (vadrózsa), olívaolaj.
Ajakápoláshoz: jojoba, dióolaj.
Körömápoláshoz: mandula, kukoricacsíra, kókusz, olíva, barackmag, ligetszépe, búzacsíra-olaj.
Hajápoláshoz: jojoba, szezám, olíva, mandula, szőlőmag, kukoricacsíra-olaj.
Sebgyógyításra (hámosodást segítő karotinoidokat, A-vitamint és allantoint tartalmazó olajok): sheavaj, csíraolajok (búzacsíra-, kukoricacsíra-olaj), körömvirágolaj, sárgarépa (karotta) olaj.
Fényvédő hatású olajak: kókusz, jojoba, körömvirág-, makadámia, dió, avokádó, szezámmag-, sárgarépamag-, paradicsommag olaj, kakaóvaj.
Napozás után: sheavaj, az aloe vera olaja, mandula, körömvirág, lenmag, csipkebogyó, makadámia dió-olaj (megnyugtatják és regenerálják a naptól megviselt bőrt, különösen akkor, ha pár csepp levendula, vagy kamilla illóolajat is keverünk hozzájuk).
Masszázshoz (50%-nál magasabb telítetlen zsírsav tartalmú, félig száraz olajok): olívaolaj, a szezámolaj, a sárgabarackmag-olaj, az avokádóolaj, a mandulaolaj, a makadámia-olaj.

Krémkeverés szempontjából:
Emulgeáló (lecitin tartalmú): viaszok (a méhviasz is), avokádó, szezám, szója, makadámia, búzacsíraolaj (ezek az olajak magas lecitin tartalmuk miatt kiváló vízmegkötők, azaz hidratálók is) és még természetes emulgeáló szerek a tojás és az epe.
Sűrítő: viaszok, vajak.
Hőérzékeny olajak: olíva, búzacsíra, dió, lenmagolaj, búzacsíraolaj.
Hevíthető: napraforgómag, szőlőmag, mandula, kókusz, jojoba, avokádó, repce.
Gyorsan száradó olajok (általában csak más olajokkal keverve, és csak maximum 10%-ban tehetőek a krémekbe) (regenerálnak, öregedő, száraz bőrre): argánfa, borágó, feketekömény, avokádó, búzacsíra

Ezekben a vivőolajokban oldjuk fel az illóolajakat; általában 50ml-enként 8-10 csepp illóolajat. A következő bejegyzésben ezeket is összefoglalom.

Váltószámok
Olajak
kb. 1 ml = 1 gr
1 kk (kávéskanál) = 2,5 ml
1 tk (teáskanál) = 5 ml
1 ek (evőkanál) = kb. 15 ml (méréseim szerint inkább 12 ml).

Méhviasz
1ek reszelt méhviasz = 4 g

Sheavaj
10 g  = kb. 1 púpozott evőkanál, folyékony állapotban 5-6 ek.
100 ml = 85 g

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr983317789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása