Hetes Fánk, avagy a New Orleans-i beignet

2012. február 18. - kreativiki

Az egész egy mesével kezdődött…A lányaim egyik este, a szokásos fürdés utáni mesenézésnél az egyik kedvencünket, A hercegnő és a békát kérték.
A történet szerint (ami nem mellesleg a New Orleans-i karnevál, a Mardi Grass idején játszódik - amiről ITT írtam ;) a szegény pincérnő, Tiana egy sereg férfifogó fánkot süt egy jelmezbálba, ahol megcsókol egy békát és jönnek a bonyodalmak.
Kapkodtam a fejem; karnevál, jelmezbál, fánk? No, ennek épp' ideje volt utánajárnom…

Szinte rögtön egy videóval felszerelt receptet találtam, aminek kicsit magyarosítottam és fűszereztem az összetevőit, no, és a tésztát is kicsit másképp készítettem, mint a filmben szereplő kislány, de TUTI lett.

A beignet [binyé] (francia szögletes fánk) lényege, hogy szögletes (vagy néha kerek), édes, rá van zúdítva egy halom porcukor és leginkább kávé mellé fogyasztják. A történetéről (angolul) ITT olvashatsz.

Hozzávalók
(kb. 72 db fánkhoz):

  • 150 ml meleg víz + 25 g friss (vagy 1 tasak száraz) élesztő + 1-2 tk méz
  • 250 ml meleg víz
  • 60 g olvasztott vaj
  • 70 g por (nyers nád) cukor
  • 1 kis üveg (250 ml) sűrített tej
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál só
  • 1 tk őrölt fahéj, vagy szerecsendió (elhagyható)
  • 1-2 tk vanília esszencia (elhagyható)
  • 1 kg liszt

És még

  • (hidegen sajtolt, hőtűrő, pl. repce) olaj a sütéshez
  • édes valami a tetejére: porcukor, méz, lekvár

Elkészítés:
Az élesztőt elkeverem 150 ml meleg, mézes vízben és hagyom pár percig felfutni.
A vajat felolvasztom a maradék (250 ml) vízben, majd hozzáadom a cukrot, a sűrített tejet, és ha kicsit kihűlt, a két felvert tojást, a sót, a fűszert, a vaníliát és végül a felfutott élesztőt is.
Az egészet egy nagy tálba öntöm, és kanalanként, fakanállal hozzákeverem a lisztet is a folyadékokhoz. Ezt a fánktésztát sem dagasztom, csak keverem. (A végén már kifejezetten karizom erősítő a feladat.) A végeredmény egy rugalmas, homogén, de kissé kemény tészta lesz.
Egy frissentartó fóliadarabot kicsit beolajozok és (olajjal lefelé) ráborítom a kelesztőtálra, hogy a tészta ne száradjon ki. Félreteszem pár órára kelni.

Mint tudjuk az Öregektől „a fánktészta háromszor leverve jó” (így lesz pihe könnyű, ha kisül) ezért ezt a fánktésztát is fakanállal „visszaverem” a tálba néhányszor és újra hagyom kelni.

Ha (sokadszor is) felkelt a tészta kiveszek belőle egy kis cipónyit (amennyit épp’ ki akarok sütni) és (dagasztás nélkül) lisztezett felületen jó ujjnyi vastagra nyújtom. Pizzavágóval, vagy egy éles késsel kb. 6 x 6 cm-es négyzeteket vágok belőle. Ennél a tésztánál nem jó, ha a fánkok száradva „kérgesednek”, mert úgy nem lesznek szép egyenletesek a párnácskák. Érdemes a tetejüket 1-1 csepp olajjal lespriccelni/megkenni ennek elkerülése érdekében.

Egy nagy lapos edénybe kb. 2 ujjnyi olajat öntök és közepes hőfokon felforrósítom, de mielőtt a fánkokat beletenném, kicsit visszább veszem alatta a tüzet, hogy ne legyen túl forró. (Az eredeti recept 180°C hőmérsékletű olajat javasol. Itt is segíthet az olajba mártott fakanálnyél; ha jönnek mellette a buborékok, akkor jó a hőfok. Azonban, ha olajbakerüléskor nem „puffadnak fel” rögtön a négyzetek, akkor nem elég meleg az olaj.
Ennél a fánknál nem kell bűvészkedni a sütésnél (például a fedővel), mindkét oldalt egyformán kell sütni, kb. 2 percig, hogy szép aranybarna és átsült legyen. (Közben lehet forgatni is őket.)

Végül egy lapáttal kiemelem a párnácskákat egy papírtörlőre és hagyom lecsöpögni.

Tálaláskor (a legjobb még melegen) a klasszikus recept szerint nyakon kell önteni egy jóadag porcukorral (Tiana a mesében először még mézet is csurgat rá), de bármilyen édes „öntettel” és anélkül is finom.

A recept előnye (szerintem), hogy:

  • A bekevert tészta akár 1 hétig is eláll a hűtőben, mint a 7es lángos, így elég egyszer bekeverni egy nagyobb adagot és mindig csak annyit kisütni, amennyi frissen el is fogy.
  • Reggelire is frissen lehet sütni a kávé/kakaó mellé.
  • Nagyobb vendégségnél kifejezetten hálás tészta. Sokan jól laknak belőle és mindenki megnyalja a tíz ujját.
  • Nincs előírva a "kötelező szalag”…, mint a "Szalagos fánknál".

Receptajánló:
Keresgélés közben rátaláltam Tiana szakácskönyvére is (angolul) egy másik, egyszerűbb recepttel, amit még nem próbáltam ki, de ajánlom figyelmedbe. (Az angol konyhai mértékegység 1 cup 'bögre' = 250 ml.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr364126114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása