Ezt a kalácsot sütöttem ma uzsonnára - már alig van belőle -, és ekkor jutott eszembe, hogy ez is régóta várakozik egy poros mappában, hogy felkerüljön a kreativikiponthura. Hát, akkor most kerüljön fel ide...
MARCIPÁNOS TÖLTÖTT KALÁCS
Hozzávalók:
- 200 ml langyos tej
- 2 tk méz, vagy cukor
- 50 g friss, vagy 2 csomag száraz élesztő
- 500 g liszt (300 g fehér tönköly- + 100 g kukorica- + 100 g rizsliszt
- (ez utóbbi kettő helyett lehet rétesliszt is)
- 3 ek (nád)cukor
- 1-1 tk fahéj és kardamom (ez utóbbi elhagyható, vagy helyette szerecsendió)
- 150 g vaj
A töltelékhez
- 150 g marcipán
- 80 g puha vaj
- 200 g dió és/vagy mandula
A kenéshez
- 1 db tojás
- egy kevés kristályos (barna) cukor
Elkészítés:
2 dl mézes (vagy cukros) tejbe belemorzsolom az élesztőt, míg felfut, addig félreteszem. (Tapasztalatom szerint ennél a receptnél valamiért jobb a friss a száraz élesztőnél.)
A liszteket egy tálba mérem és elvegyítem benne a cukrot és a fűszereket. A vajat kis kockákra vágom és elmorzsolom a lisztes keverékkel. Hozzáöntöm a felfutott élesztőt és összedolgozom a tésztát. Nem dagasztom sokáig, épp csak addig, míg kellemes, lágy tésztát nem kapok. Letakarva hűtőszekrénybe teszem egy éjszakára (de legalább 2-3 órára).
Másnap előveszem a tésztát és hagyom kicsit felengedni, míg megcsinálom a tölteléket. Ehhez először ledarálom a csonthéjasokat. A nekem bevált kombináció a fele dió – fele mandula, de bátran lehet variálni akár pisztáciával, mogyoróval is. A marcipánt kis darabkákra szaggatom (nekem összeáll megint, ha reszelni próbálom), hozzáadom a jól megpuhult vajat és a dió-mandula darát. Az egészet jól összegyúrom.
A tésztát egy nagydarab sütőpapíron kb. 25x35 cm-es lappá nyújtom (olyan hosszúra, amilyen széles formában sütni fogom). A hosszabb oldalával párhuzamosan három egyenlő részre osztom. Az egyik szélső harmadon a tésztát „kirojtozom”, azaz kb. 2cm-es távolságokban vízszintesen bevagdosom egy pizza vágóval (vagy egy éles késsel). A középső harmadra rárétegezem a marcipános masszát, majd a „szalagokat” kissé megsodorva a töltelékre hajtom. A végeiket lekenem egy felvert tojással és ráhajtom a harmadik harmadot is úgy, hogy néhány cm-es sávban ráfedjen a szalagvégekre. A végeket eldolgozom a tojást használva ragasztóként. A tetejét is lekenem a tojással, majd megszórom egy kevés barnacukorral. Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 2 órát pihentetem.
Miután szép nagyra megnőtt a kalács, 200°Cra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt szép barnára sütöm.
Ha kisült konyharuhával letakarva a formában hagyom kihűlni.
Forrás:
Az eredeti recept, amit szinte a felismerhetetlenségig átalakítottam a Mester Kiadó Süssünk Örömmel című receptgyűjteményében található.
Tápérték (a kalács egészére nézve): energiatartalma: 5300 kcal és szénhidrát: 570 g
kb. 15 szeletnél szeletenként: energia: 353 kcal és szénhidrát: 38 g