Különböző hordozószerkezetek

2011. július 05. - kreativiki

Ma már dúskálunk a különböző fajtájú, kivitelű és minőségű bármilyen termékekben, különösen, ha az a gyerekekkel van kapcsolatban...Ez nincs másként a  a hordozóeszközök színes világában is, nehéz kiigazodni a bőséges kínálatban. Mindenkinek más az egyénisége, igénye, életmódja, így javaslom, hogy mielőtt bármilyen hordozóba beruháznál, próbálj ki néhány fajtát és kötésmódot. Olyan „szerkezetet” válassz, ami neked és a Babádnak is kényelmes, és a legjobban beleillik az életviteletekbe. Ha, egészségügyi problémád van (gerincsérv, gyakori derékfájás, stb.) akkor még inkább fontold meg a választást, vagy engedd át a cipelést a párodnak.

Ma már az interneten találhatsz a lakóhelyedhez közeli babahordozó klubbot, ahol tapasztalt hordozó anyukák tudnak tanácsot adni, hogy melyik és milyen cipelő eszközt vegyél. Sőt, ki is próbálhatod a különböző fajtákat az övéken, vagy kölcsönözhetsz hordozót is, ha van a klubbnak sajátja. Ilyen helyeken hordozókendő kötő tanfolyamokat is szoktak szervezni.

Nem fontos vadi új hordozóba beruháznod, ha szűkösek az anyagi kereteid. A kölcsönzésen túl bármely internetes „licitáló-oldalon” találhatsz olcsóbb, használt (vagy épp alig használt) darabot is.

Rövid összefoglaló a különböző hordozószerkezetekről:

• Kenguru
Ez a leggyakrabban látott és szinte mindenki által ismert hordozó.
Előnyei: Sok helyen kapható.
Hátrányai: A legtöbb kenguruval csak elöl tudjuk vinni a babát. (Háton, csípőn vagy fektetve nem.) A baba lógó lábtartása a csípő fejlődése szempontjából nem jó. Gyakran műszálas anyagból készül.

• Kötős kenguru vagy mei tai
Ez egy hagyományos ázsiai hordozó modern változata. Nagyon kényelmes. Használható elöl, háton vagy csípőn hordozáshoz.
Előnyei: Kötözése egyszerű, hamarabb megvan, mint a hagyományos kenguru felcsatolása, vagy a hordozókendő megkötése. Hátrakötésnél szerintem nem csak könnyebb, de biztonságosabb is. Általában mindkét szülő használhatja. Nincsenek csatjai, amik eltörhetnek. Nem meleg.
Hátrányai: Nem tudjuk fektetni benne a babát. Hordozni akkortól lehet benne igazán, ha már tartja a fejét a baba (4-5 hónapos korától).

Második leánykámnál 5-6 hónapos korától (előtte hordozókendőben feküdt) napi rendszerességgel használtam több, mint fél éven keresztül (míg elő nem tört belőle a járni vágyás). Délelőtt, délután ebben aludt rajtam, míg én kényelmesen végeztem a házimunkát. Sétálni is ezzel mentünk, így könnyen segíthettem nővérének a hintából ki-be szállni, homoksütit sütni. Mindenhová vittem magammal, ha elutaztuk, egy kis szatyorban elfért.

• Hordozókendő
A hordozókendő 4-5 méter hosszú, 60 cm széles, általában pamutból készül. Kétféle van, a hagyományos szövött illetve a rugalmas kendő.
Előnyei: Nagyon sokféle hordozási módban használható, újszülött kortól akár 2-3 éves korig. Stabil, kényelmes kétvállas hordozásra nagyon jó. Ha a gyerkőc kinőtt belőle, pl. lakástextilnek is használható.
Hátrányai: A kötözés megtanulása eltart egy darabig, a sok méter anyag zavaró lehet és nyáron meleg.
De én ezt is nagyon szerettem… az első félévben szintén napi rendszerességgel bevetettem.
Ha e mellett döntesz, lehetőleg tiszta pamutból készült kendőt vegyél. (A lenvászon vagy lennel kevert pamut esetleg kender kendők kötésnél könnyen meglazulnak, rugalmatlanok és gyakran gyűrődnek. A műszálas anyagból készült kendők használata egyáltalán nem jó, mert csúszkálhat a csomó, így a kötés instabillá válhat, valamint nem szellőzik az anyag.)
A kendő hosszússágának kiválasztása elsősorban attól függ, hogy milyen kötésekre szeretnéd használni és, hogy milyenek méreteid. (Sok anyuka esik bele abba a hibába, hogy először megveszi a rövidebb kendőt, mert azt hiszi, minél kisebb a baba annál rövidebb kendőre lesz szüksége. Ez nem így van, mert egy újszülött babánál a dupla keresztkötések a legkényelmesebbek és ezekhez bizony hosszú kendő szükséges.) A kiválasztásnál az anyuka testalkatát is figyelembe kell venni, valamint azt, hogy az apuka is szeretne-e hordozni. Ha igen, akkor az apa és az anya magasságához és súlyához átlagolva vegyetek kendőt. Elsőre lehet, hogy rettentő hosszúnak tűnik egy közel 5 méteres kendő, de remekül el lehet kötni/dugni a lelógó részeket. Ha nagyon nem tudod megszokni a hosszút, le is vághatsz belőle. Azonban, ha a kötésnél derül ki, hogy rövidet vettél, az nagyon bosszantó tud lenni!

 

160 cmig /36os méret

165 cmig /38as méret 170 cmig /40-42es méret

185 cm   /44es méret

185 cmtől /46-48as méret 50es mérettől
ALAP pozíciók S (3,8m) M (4m) L (4,2m) XL (4,4m) XXL (4,6m) LL (5,2m)
EXTRA pozíciók XXL LL LL LL LL LL


A kötésmódokat útmutató füzetből, az internetről, de kendőkötő tanfolyamon is megtanulhatod.
A lényeg, hogy a jól megkötött kendő mindkettőtöknek kényelmes. A baba teljesen hozzád simul (nem lóg!), ha lehajolsz is a hasatok összeér, a feje egészen közel van a tiédhez (bármikor puszit nyomhatsz a buksijára :o), a lábai békaterpeszben vannak (térdhajlattól térdhajlatig legyen alátámasztva a popsija), a háta egyenes. Egész kis babáknak a fejét vagy a tarkóját is meg kell támasztani, később lejjebb húzhatod a hordozó szélét, és, ha már szépen tudja tartani magát a kezei is kint lehetnek. A kendő egyik szárát ráhúzhatod a fejére, ha elaludt, így az nem tud lecsuklani.

• Babaerszény
A babaerszény lényege, hogy az anyag két vége egy ívelt vonal mentén össze van varrva. Az erszény itt a legbővebb, ide ül vagy fekszik a baba. Létezik személyre szabott fix méretű illetve patentokkal vagy cipzárral több méretre állítható változata is.
Előnyei: Nagyon egyszerűen és gyorsan bele tudjuk tenni a babát. Olyan kicsi, mint 2 db pelenka. Nem meleg.
Hátrányai: Egyvállas hordozó, súlyos babáknál hosszabb idő után kényelmetlen lehet.

• Karikás kendő
A hordozókendő olyan változata, aminél csomózás helyett a kendő egyik végét két karikán fűzzük át. Számtalan változatban kapható az interneten. A különböző vállkialakítású karikás kendő állítólag más-más érzetet ad viseléskor. A párnázottság mértéke is változó.
Előnyei: A baba beültetése után a gyűrűk segítségével finoman tudsz lazítani vagy szorítani rajta. Kitűnő újszülöttekhez, akár fektetve, akár függőlegesen szeretnek lenni. Megkönnyíti a diszkrét szoptatást.
Hátrányai: Egyvállas hordozó, súlyos babáknál hosszabb idő után kényelmetlen lehet. A karikák állítgatásába bele kell jönni.

• Csővázas háti hordozó
Ezek a háti hordozók olyanok, mint egy hátizsák csővázzal. Jellemzően hosszú sétákhoz, túrázáshoz szokták használni. Többféle kapható, érdemes felpróbálni vásárlás előtt, hogy tényleg kényelmes legyen, különösen, ha kisebb termetű vagy. Érdemes olyat keresni, aminek van lábtartója a gyermek számára. Már ülni tudó babákhoz ajánlják.
Előnyei: Hosszú ideig kényelmesen tudod benne vinni a gyermeket, akár nagyobbacskát is.
Hátrányai: Beltéri használatra túl nagy és esetlen. Valószínűleg másik hordozóra is szükséged lesz e mellett, például újszülötthöz, vagy ötpercenként fel- majd lekéreckedő tipegőhöz.

Találtam egy remek blogot, ahol mindezekről zavarba ejtően részletesen olvashatsz: celesztina.blogspot.com/

A képek forrása: lovingwrap.ru/auxpage_hands a legtöbb kép esetében, a többit már elfelejtett internetes oldalakról gyűjtöttem.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr933041889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása