Családom minden tagja szereti a hagymák minden fajtáját és formáját, így igyekszem sokféleképpen elkészíteni, sok ételbe belecsempészni.
Ilyenkor tavasszal, lehet igazán tobzódni, mikor minden fajtájából megjelenik a piacon és a konyhakertben az új, a szép, a zöld, a friss.
A Húsvét előtti nagyböjtben amúgy is nagyobb hangsúlyt kap a gabonából készülő házikenyér és elmaradhatatlan a rá való hagymakrém.
Ezt szezontól függően szoktam készíteni a rendelkezésre álló hagymafélékből, különböző variációkban, különböző mennyiségek felhasználásával.
HOZZÁVALÓK (általános alaprecept a pontosság igénye nélkül):
- kb. 30-40 g vaj
- 1-2 ek tejföl
- pár csepp balzsamecet vagy citromlé
- póré-, metélő-, medve-, új-, vörös-, fokhagyma vegyesen mindenféle mennyiségben
- kevés só
- kapor ízlés szerinti mennyiségben
- néhány szem olajbogyó (elhagyható)
esetleg még
- némi őrölt kömény, bors
- kevéske sajtkrém
- pár csepp mustár vagy majonéz
ELKÉSZÍTÉS
A vajat hagyom szobahőmérsékleten felpuhulni, majd habosra keverem a tejföllel és a balzsamecettel.
A hagymákat vékony csíkokra, az olajbogyókat apró darabokra darabolom és elkeverem a habos vajban.
Folyamatosan kóstolgatva fűszerezem sóval, kaporral, esetleg még köménnyel (pláne, ha egy kis sajtkrémet is kevertem a vajhoz), vagy, ha nincs épp olajbogyóm, egy kis mustárral savanyítom.
A hagymák jótékony hatásai:
A hagymák formája általában (talán nem minden fajuknál) emlékeztet a sejtjeink formájára, szimbolikus értelemben utalva arra a jótékony hatásukra, hogy képesek megtisztítani minden sejtünket a mérgező anyagoktól, tehát a tavaszi méregtelenítő kúrák elengedhetetlen elemei.
Fajtánként különböző mértékben, de általános tulajdonságuk, hogy tágítják az ereket, segítik a vérkeringést, csökkentik a vércukorszintet és a rossz-koleszterinszintet.
Ezeken túl a hagymák gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben. Illóolajuk baktériumölő hatású.