Hagymakrém

2012. március 28. - kreativiki

Családom minden tagja szereti a hagymák minden fajtáját és formáját, így igyekszem sokféleképpen elkészíteni, sok ételbe belecsempészni.
Ilyenkor tavasszal, lehet igazán tobzódni, mikor minden fajtájából megjelenik a piacon és a konyhakertben az új, a szép, a zöld, a friss.

A Húsvét előtti nagyböjtben amúgy is nagyobb hangsúlyt kap a gabonából készülő házikenyér és elmaradhatatlan a rá való hagymakrém.
Ezt szezontól függően szoktam készíteni a rendelkezésre álló hagymafélékből, különböző variációkban, különböző mennyiségek felhasználásával.

HOZZÁVALÓK (általános alaprecept a pontosság igénye nélkül):

  • kb. 30-40 g vaj
  • 1-2 ek tejföl
  • pár csepp balzsamecet vagy citromlé
  • póré-, metélő-, medve-, új-, vörös-, fokhagyma vegyesen mindenféle mennyiségben
  • kevés só
  • kapor ízlés szerinti mennyiségben
  • néhány szem olajbogyó (elhagyható)

esetleg még

  • némi őrölt kömény, bors
  • kevéske sajtkrém
  • pár csepp mustár vagy majonéz

ELKÉSZÍTÉS

A vajat hagyom szobahőmérsékleten felpuhulni, majd habosra keverem a tejföllel és a balzsamecettel.
A hagymákat vékony csíkokra, az olajbogyókat apró darabokra darabolom és elkeverem a habos vajban.
Folyamatosan kóstolgatva fűszerezem sóval, kaporral, esetleg még köménnyel (pláne, ha egy kis sajtkrémet is kevertem a vajhoz), vagy, ha nincs épp olajbogyóm,  egy kis mustárral savanyítom.

A hagymák jótékony hatásai:
A hagymák formája általában (talán nem minden fajuknál) emlékeztet a sejtjeink formájára, szimbolikus értelemben utalva arra a jótékony hatásukra, hogy képesek megtisztítani minden sejtünket a mérgező anyagoktól, tehát a tavaszi méregtelenítő kúrák elengedhetetlen elemei.
Fajtánként különböző mértékben, de általános tulajdonságuk, hogy tágítják az ereket, segítik a vérkeringést, csökkentik a vércukorszintet és a rossz-koleszterinszintet.
Ezeken túl a hagymák gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben. Illóolajuk baktériumölő hatású.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr304343728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása