HiperfinomTúróspogácsa juhval, vagy tehénnel

2012. november 02. - kreativiki

Az egyik Papink rendszeresen jár Erdélyben és egy-egy ilyen útjáról mindig különleges házi sajtokkal és túróval felpakolva érkezik haza, hogy süthessek-főzhessek belőlük mindenfélét. Az egyik klasszikus kedvenc a túrós pogácsa, amit általában házi juhtúróból készítek és a nagy mennyiség ellenére pikk-pakk elfogy...Bár Papi amúgy ránézni sem szeret bármire, amiben túró van, Ő az egyik fő fogyasztó...

Hozzávalók (kb.200 db-hoz):

  • turospogi.jpg(25-)30 g friss (vagy 1 tasak (7 g) szárított) élesztő 1dl mézes tejben felfuttatva
  • 500 g fehér (tönkölybúza)liszt
  • 500 g (juh vagy tehén)túró
  • 500 g vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 2 tk só, ha tehéntúrót használsz, mert a juhtúróhoz egy csipet sem kell!

A kenéshez:
1 db egész tojás

Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsolom 1dl langyos, kevéske mézzel (vagy cukorral) édesített tejben, amihez 1-2 teáskanálnyi lisztet is keverek.

Amíg a szép vastag hab kialakul a kovász tetején, addig a lisztben elmorzsolom a hideg vajat majd a túrót is, és beleütöm a két tojás sárgáját.
Ha nem sós juhtúróval készítem a pogácsát, hanem tehéntúróval, akkor teszek hozzá 2 teáskanál sót is (vagy, amennyinek szükségét érzem).

Végül hozzáadom az élesztőt és a tésztát jól bedagasztom, majd legalább fél órára (vagy egész éjszakára) hűtőbe teszem.

A pihent tésztát kb. ujjnyi vékony négyzetté nyújtom és, az egyik felét vékonyan, de alaposan lekenem tojással, majd ráhajtom a tészta másik felét (mintha egy könyvet csuknék össze).
Második lépésben az összecsukott tésztalap alsó felét kenem meg tojással és ráhajtom a felsőt.

Ismét ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát, és minél kisebb (3-4 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszúrom, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket, és a tojás maradékával megkenem a tetejüket.

Amíg jól bemelegszik a sütő, hagyom őket pihenni, majd (magas lángon) 200°C-on 20-30 perc alatt készre sütöm a pogácsákat, azaz amíg szép világosbarna színük nem lesz.

Megjegyzés:

  • Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a juhtúrós változathoz nem kell külön sót tenni, mert önmagában is elég sós lesz.
  • Tapasztalatom szerint jobb inkább vékonyabbra nyújtani szaggatás előtt a tésztát, mert a sütőben nagyon megemelkednek a pogik és a vastagabb darabok eldőlnek.
  • Ekkora mennyiséget 3-4 tepsilapon lehet kisütni (nálam ez 4szer 48 db pogácsát eredményez). Természetesen az adagokat lehet felezni is.
  • A pogácsasütés egyik fő parancsolata a jól felmelegített sütő, a másik, hogy nem szabad nyitogatni a sütőajtót, míg benne vannak a pogácsák.
  • Egy szakajtónyit szoktam vinni magunkkal, ha hosszabb útra, kirándulásra megyünk, most a temetőlátogatáshoz is ezt sütöttem.

 

A recept eredetijének forrása a desszert.eu oldal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr344900561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gezuci 2013.01.17. 16:06:35

Igazán fincsi pogi :-)
süti beállítások módosítása