A téli hidegben sokszor jól esik melegítő meleg ételt enni, és persze az sem baj, ha hipp-hopp el tud készülni...Nálunk most ilyen lett a tejbegríz, aminek hosszas kísérletezés után megtaláltam a TotálTuti változatát.
Hozzávalók (hármunkra számolt, egyszerre elfogyó adag):
- kb. 2 teáskanál (kókusz)vaj
- 500 ml tej
- 1 csipet só
- kb. 5 evőkanál (búza vagy kukorica)dara
- ½ teáskanál fahéj
- csipet kardamomm (elhagyható)
- 1 tk vaníliaesszencia, vagy őrölt, kikapart vanília
- 1-(2) ek méz (vagy nádcukor)
A tálaláshoz némi kakaó, fahéjpor, darált dió, esetleg darabolt gyümölcsök, lekvárféle, vagy amit akartok...
Elkészítés:
A (kókusz)vajat felolvasztom a tejben, megsózom és lefedve hagyom felforrni.
Ha a tej már gyöngyözni kezd meghintem fahéjjal, öntök bele vanília esszenciát, bele kanalazom a darát és takarékra véve a lángot folyamatosan kevergetem míg be nem sűrűsödik (kb. 5 perc).
Ha kellő állagú már a tejbegríz, elzárom a lángot és pici hűlés után elkeverek benne egy kevéske mézet.
Tálaláskor mindenkinek a kedve szerint szórom meg kakaóval, dióval, de én momentán csak úgy "simán" szeretem.
Tipp:
- A mennyiséget könnyű változtatni, mert minden 1 deci tejhez kell mérni 1 evőkanál darát.
- Ha inkább cukorral szereted, minden evőkanál darához számolj fél kanálnyi cukrot, amit még szárazon (tejbezúdítás előtt) keverj össze.
- Búzadara helyett lehet használni kukoricadarát is (pl. gluténérzékenység esetén).