Almaecetes Arclemosó

2020. május 21. - kreativiki

A szokásos tavaszi méregtelenítő kúra alkalmával gondoltam, kipróbálom az almaecetes vízivást (Ruediger Dhalke méregtelenítős könyvében olvastam róla); nekem nem jött be. Egy darabig iszogattam, de nagyon nem esett jól.
Nem vagyunk egyformák, így kérlek, ne is higgy nekem; inkább próbáld ki Te is és dönts magad, hátha Nálad beválik! :)

Almaecetes ivókúra
Elkészítése:
2dl forralt és visszahűtött vízben keverj el 2 evőkanál almaecetet és 1 teáskanál mézet.
Használata:
Étkezések előtt (leginkább reggel) fél órával idd meg.
Hatása:
Azt mondják róla, hogy bár az almaecet egy sav, mivel igen gyenge, ráadásul higítva iszod, a hatása mégis lúgosító. Akár magáról az almáról, az almaecetről is elmondható, hogy támogatja az emésztőrendszert, csökkenti a vérben lévő koleszterin szintet, ezáltal jótékonyan hat a keringésre és még immunerősítő is.

Tovább gondoltam a dolgot és megivás helyett inkább arclemosóként kezdtem használni, némileg átalakítva az oldat arányait.

Almaecetes arclemosó
almaeceteslemosojpg.jpgElkészítése:
Egy bébiételes üvegbe töltök 90 ml rózsavizet (lehet forralt, visszahűtött víz is), hozzáöntök 30 ml almaecetet és elkeverek benne 1 kávéskanálnyi mézet.
Használata:
Naponta egyszer (leginkább kora délután, de lehet máskor is :) egy kozmetikai korongra locsolva áttisztítom vele az arcomat, hagyom egy kicsit a bőrömön, majd langyos vízzel leöblítem.
Megjegyzés:
Úgy tapasztaltam, hogy a 3:1 arány az ideális, de persze, ez sincs kőbe vésve. Ha úgy érzed a Te bőröd zsírosabb, vagy inkább szárazabb, akkor változtasd meg nyugodtan; tegyél több ecetet, vagy inkább növeld a víz mennyiségét.
Tárolása:
Mivel nincsenek benne romlandó összetevők (és úgyis elfogy) nem szükséges hűtőben tárolni, de nyári nagy melegben kellemesebb hűvösen használni.
Hatása:
Az almaecetnek hála remekül kiegyensúlyozza a vegyes bőrt, enyhíti a zsíros fényesedést. Antibakteriális és kitűnő hámlasztó tulajdonsága miatt megelőzi a pattanások kialakulását. Összehúzó hatása pedig bőrfeszesítő, azaz a ráncok kevésbé lesznek látványosak. A rózsavíz és a méz kiváló hidratálószerek.
Őszintén mondom, valóban nagyon tuti! Már az első használat után jó volt végigsimítani a puhábbá vált bőrömet, pár nap után pedig tényleg, mintha simultak volna a ráncaim és a fényesedés is enyhült.


Tipp: A fotón látható kozmetikai korongok a hulladékcsökkentés jegyében készült, házilagos kivitelű darabok.
Könnyedén - persze némi idő, energia és anyag (használaton kívüli törölköző) felhasználásával - tudsz készíteni Te is.
Terveim szerint hamarosan bejegyzem ennek mikéntjét, de addig is (például) Juditu blogján találhatsz erre vonatkozó útmutatást.

 

 

 

 

 

Om Shree Dhanvantre Namaha

Az előbbi bejegyzésben írtam röviden a mantrákról, hogy most megmutathassam Neked az egyik személyes kedvencemet :)

2020-ban igencsak fontossá is vált ez a mantra, mert a Gyógyító Erőket mozgósítja, azaz a gyógyulás mantrája, ami Dhanvantrihoz az Ayurvéda istenéhez szól.

Om Shree Dhanvantre Namaha

dhanvantri.jpgJelentése (szanszrit) 'Hódolat a Mennyei gyógyítónak'.
Om, vagy Aum 'az élet hangja', a védikus hagyomány szerint ebből a hangzásból keletkezett minden, ezáltal 'A Legfőbb Isten'-t is jelenti.
Shree (megszólítás) Dhanvantre (Dhanvantri) a hindu Visnu isten egyik megtestesülése, aki a tejóceánból kiemelkedve egyik kezében ambróziát (a halhatatlanság nektárját), másikban egy kagylót, harmadikban gyógynövényeket, negyedikben az isteni gyógyítás tudományának, az Ayurvédánk könyvét hozta magával és adta az isteneknek.
Namaha 'hódolat, tisztelet'

A mantra nem csak testi értelemben segíti a gyógyulást, hanem az emberi élet mindhárom szintjén (fizikai, mentális és érzelmi téren is). Ez azt jelentei, hogy bármiben kérhetjük Dhanvatri (azaz az Univerzum GyógyítóErői, vagy maga Isten) segítségét, amiről azt érezzük, gondoljuk, hogy jobbításra szorul. De jó, ha felkészülünk rá, hogy nem biztos, hogy a segítség olyan formában érkezik, ahogy várnánk ;)
Azért is a kedvencem, ez a mantra, mert nagyon sokszor éreztem már jótékony hatását, akár az általános közérzetemen, akár konkrét helyzet kapcsán, sőt másvalakire vonatkoztatva is.

Valahol úgy hallottam/olvastam, hogy Indiában főzés közben is ezt a mantrát éneklik, kántálják, hogy az étel feltöltődjön pozitív, gyógyító rezgésekkel. Erről az "odaadó nagymama főztje" jut eszembe, aki a szeretetét kavarja bele mindig a család ételébe :)
Ha tehetem, én is így főzök; ha nem is mindig hangosan énekelve a mantrát, de legalább rágondolva, ráhangolódva azokra akiknek készítem az ételt. Egy kis cédulára írva is kibiggyesztettem előkelő helyre a konyhában, biztos, ami biztos ;)

És persze, rengetegszer meghallgatom Deva Permal előadásában is. 


 A kép eredetijének forrása a harivara.com oldal.

Mi a Mantra?

Nagyon szeretem a régi védikus (azaz az 'ősi hindu vallás forrásából, az univerzum ezoterikus bölcsességétől eredő') mantrákat. Megnyugtatnak, segítenek gyakorolni a koncentrációt, kitakarítani a gondolatokat és csupa jó dolgot generálnak. Ez nem csak szerintem van így; komoly hagyománnyal keleten igencsak régóta mondogatják őket.

Ha már itt tartunk, meg kell említenem, hogy mint minden dolognak, az építő mantráknak is van ellenpólusuk...a romboló mantra. Ezeket vagy sokat mondogatják nekünk - "De rendetlen vagy! Folyton elhagyod a dolgaidat!" - vagy mi találjuk ki magunknak - "Nincs kézügyességem. Tök hülye vagyok a matekhoz." - és még sorolhatnám, de inkább váltsunk vissza  a fényesebb oldalra, ezeket meg ismerjük fel és gyomláljuk ki tövestől! Azaz vegyük észre, milyen negatív gondolatokat ismételgetünk magunknak, másoknak, és próbáljuk meg elhagyni őket.

aumkeretezve.jpgA mantra szó szanszkrit eredetű, ami a man- 'gondol' jelentésű szótőből és a tra- toldalékból áll össze. Így együtt valami olyasmit jelentenek, hogy 'a gondolkodás eszköze, oltalma', azaz, hogy a folyton gondolatokat dobáló, csacsogó, háttérzajt generáló elménkből való felszabadítás.

Maga a mantra egy mágikus hang, szótag, szó, mondat, vagy akár egy rövidebb költemény is lehet, amit az ember magában, vagy fennhangon ismételget annak érdekében, hogy valamilyen spirituális, azaz lelki változást idézzen elő. Igazából egy ima, amivel megszólítjuk az ÉgiErőket és a segítségüket kérjük. Lehet vallásos szövegnek, fohásznak, varázsigének is nevezni; a címke most sem jelent sokat, a gyakorlása és tapasztalata az igazi :)

A hangsúly az ismétléseken és az Égiekehez való kapcsolódáson van.
Az a jó benne, hogy bármikor lehet mantrázni; várakozva, séta vagy egyéb tevékenység közben, elalvás előtt, ébredés után...Természetesen mégis a leghatékonyabb, ha e célból elvonulunk és konkrétan erre szánva az időt magunkba mélyedünk.

A védikus hagyomány szerint a meditáció alatt 108-szor kell elismételni a mantrát ahhoz, hogy a testünkben lévő mind a 108 nadit, azaz 'fő energiacsatornát',  feltöltsük a hang vibrációjával. A buddhistáknál ez a szám a száz békés és védelmező belátást jelképezi amihez a nyolcféle tudatosság járul, hogy ezek által elérhessük a megvilágosodást.malalanc.jpg
A számoláshoz egy gyöngyfüzér, a mala lánc szolgál eszközként. Leggyakrabban 108 szemből és egy végső, nagyobb szemből áll, amit guruszemnek is neveznek, és a teljesség elérését jelképezi. Innen indulnak és ide érkeznek a mantrázó ujjai. Egy újabb körnél megfordul az irány; a Guruszemet nem szabad "átlépni".
Vannak olyan típusú malák, ahol a 108 gyöngyöt három, a többitől eltérő golyó négy, egyenként 27 szemnyi részre osztja. És rövid, karláncok is egyszer 27 gyöngyből.
Érdekes belegondolni, hogy mindez hasonlóan működik a keresztény kultúrkörben is a rózsafüzérrel.

Megjegyzés
Ebben a bejegyzésben csak nagyon lényegre törően akartam írni a mantrázásról; inkább csak amolyan bevezetőfélének szántam, hogy sorjában bemutathassam a kedvenceimet, hátha Téged is megérint és beépíted őket az életedbe :)

Ajánló
Ha bővebben is érdekel a mantrázás, vagy máris hallgatni szeretnéd őket, jó szívvel ajánlom az alábbi oldalt:
www.devapremalmiten.hu

A felső kép eredetijének forrása a himalayanacademy.com oldal. Az 'AUM' mantrát ábrázolja mandalába foglalva.

TúrósGrízes uzsisüti

Ahogy korábban írtam, a megmaradt téli almák felhasználása végett változatossá próbálom tenni az almás-süti kollekciómat. Egy ilyen irányú receptvadászat során akadtam bele a TúrósGrízes eredeti receptjébe, amiről a (másnapi) második sütésnél már inkább lehagytam az almát...Egyszerűen Isteni!

Hozzávalókgrizesturos.jpg

  • 3 dl tej
  • 2 dl (házi vagy főző) tejszín
  • 20 g vaj
  • 2 x 80 g kristály(os barna) cukor
  • vanília őrlemény (vagy helyette talán kardamom, fahéj)
  • pici só
  • 2-3 evőkanál mazsola
  • 150 g búzadara
  • 250 g túró
  • 3 db tojás
  • 1-2 csepp édesnarancs illóolaj, vagy pici narancs-, citromlé

A tetejére esetleg kókuszreszelék, darált dió, mandula, kakaó, vagy egyéb hozzáillő, kedvedre való "feltét".
El tudom képzelni frissen szedett ribizlivel is :)

Elkészítés

A tejet a tejszínnel felteszem főni egy nagyobb fazékban, beleolvasztom a vajat, hozzáadok 80 g cukrot, vaníliát, egy csipet sót és a mazsolát. Ha a vaj már eltűnt, apránként belekanalazom a búzadarát és kicsit sűrítem (kb. 5 perc).

A túróban elkeverem a tojások sárgáját és az illóolajcseppeket, majd egy fakanállal alaposan beledolgozom tejszínes kásába.

A tojások fehérjét kemény habbá verem, közben hozzáadom a másik 80 grammnyi cukrot. Majd ezt is a masszához keverem.

Egy 22 x 30 centis tepsit kivajazok és eloszlatom benne a tésztát.
200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel kb. 40 percig (tűpróbáig) sütöm.

Még melegen megszórom kókuszreszelékkel.

Forrás
A recept eredetijét ITT találtam.

Habos-AlmásLepény

Jöjjön a nagy családi kedvencünk minden kommentár nélkül...a HabosAlmás!

Hozzávalók:habosalmas.jpg

  • 350 g liszt (fele rétes - fele sima)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 120 g porcukor (+ kb. 2 ek a habhoz)
  • 150 g vaj (vagy margarin)
  • 2 db tojás
  • 3(-4) ek tejföl
  • Kb. 1,5-2 kg alma
  • Kb. 50 g cukor (de el is hagyható)
  • Kb. 1,5 ek őrölt fahéj


Elkészítés:

A lisztet, a sütőport és a porcukrot elmorzsolom a vajjal, majd hozzáadom a tojások sárgáját és a tejföllel könnyű tésztává gyúrom. Ha ragacsosnak érzem, egy fél órára (míg előkészítem az almát) hűtőbe teszem.

Lisztezett felületen a tészta kb. ¾ részét lappá nyújtom és egy 25 cm átmérőjű pitetálba (vagy közepes méretű tepsibe) nyomkodom.

A megpucolt és lereszelt almát megszórom pici cukorral és fahéjjal, puhára párolom, majd a tésztára halmozom.

A maradék tésztát csíkokra vágom, rudakat sodrok belőle, és berácsozom vele a sütit.

175 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 30 percig sütöm.

Míg sül a süti, a tojások fehérjét kemény habbá verem 2 evőkanál cukorral, majd a 30 perces sütési idő lejártakor a rácsokra kanalazom.

Újabb 10-15 percre visszatolom sülni, míg picit barnulni nem kezd a teteje.

Megjegyzés: Ennél kipróbáltabb süti nem is nagyon van; annyi rengetegszer megsütöttem már :)

Tipp: Vendégségbe vinni nagyon ideális, mert gyorsan elkészíthető (vagy akár előző nap), mutatós, elegáns és persze olyan finom, hogy tuti leürül a pitetál, így lehet is hazahozni :)

Fotó: Természetesen a recept mellett látható kép még sütőbekerülés előtt készült, habtalanul. Hamarosan úgyis újra meg kell sütnöm, akkor lekattintom készen is!

Forrás: A recept eredetijét úgy emlékszem, ITT találtam.

Még több almás receptet ITT találhatsz!

 

Dédiféle TutiPite

Ősszel mindig feltöltekezük almával, hogy a hosszú, naptalan télben is legyen friss vitaminbázisunk. Idén valamiért szokatlanul sok almánk megmarad a folyamatos eszegetések ellenére, és természetesen többségük mostanra barnulásnak indult. Mentőakcióként folyton úgy sütök-főzök, hogy fogyjon a "maradék". Természetesen az egyik tuti befutó a TotálTutiAlmásPite.

Hozzávalók 1 sütőlapnyi mennyiséghez

A tésztához:almasalapjpg.jpg

  • 500 g liszt (300 g sima + 200 rétesliszt)
  • 1csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • némi vanília őrlemény és kardamom
  • 100 g cukorféle
  • 250 g zsíradék (nálam leginkább vaj, de lehet zsír, vagy margarin is)
  • 1 tojás
  • némi (kb. 2 ek) tejföl

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma (bruttó súly, hámozatlanul)
  • fél citrom facsart leve
  • 100 g cukorféle
  • 1 ek fahéj
  • némi (kb. 1-2 marék) őrölt dió, vagy búzadara

és még 1 kis tojás a kenéshez

Elkészítés

A száraz anyagokat (liszt, sütőpor, fűszerek, cukor) jól összekeverem, majd elmorzsolom a zsiradékkal.
Hozzáadom az előre felvert tojást is és annyi tejfölt, amennyitől kellemes, jól gyúrható tészta lesz. Ha ez megvan, és egy kis időre - míg elkészül a töltelék - hűtőbe teszem pihenni.

Az almát meghámozom és lereszelem, majd meglocsolom citromlével és elkeverem a (barna)cukorral és a fahéjjal.

Előveszem a tésztát, két részre osztom és külön külön (nagy gáz)tepsi méretűre nyújtom.

Az "alja" tésztát belesimítom a tepsibe és megszórom egy kis dióval. Ráterítem a kifacsart, fűszeres almát. Erre is hintek egy kis diót, majd betakarom a második tésztalappal.

A tetejét megszurkálom villával, hogy a felszabaduló gőz távozni tudjon, ne repessze meg a süti tetejét. Lekenem a felvert tojással.

Előmelegített sütőben 180ºC-on (gázsütő 4es fokozat), alul-felül sütéssel kb. 40 percig (míg szép színt nem kap a teteje) sütöm.

Tipp

  • Enyhén vizes kézzel gyúrom a tésztát, úgy gyorsabban, kényelmesen összeáll.
  • A tésztát megfelelő méretű, lisztezett sütőpapíron szoktam nyújtani, úgy könnyű áthelyezni a sütőlapra.
  • A "tetőnek" szánt lapot is így nyújtom, de - értelem szerűen - tésztával lefelé teszem a töltelékre, majd lehúzom róla a papírt.
  • A diót, vagy búzadarát nem jó kihagyni; az szívja fel az alma levét, hogy ne tocsogjon a tészta.
  • Ugyanezt a tésztát természetesen más, például mák töltelékkel is el lehet készíteni. Ennek módját hamarosan bejegyzem.

Forrás
A recept eredetijét (amiben kicsit több cukor és emellett vaníliás cukor is szerepel) a Dédink kézzel írott, ősi szakácsfüzetében találtam.

Még több almás receptet ITT találhatsz!

CsodásCheeseCake - avagy a BeváltSajttorta

Már többször írtam, hogy KisCsaládommal mennyire szeretjük az egyszerű, lágyan krémes, finom ételeket. Nos, egyik ilyen desszert típus az amerikai cheese cake, aminek végre sikerült kikísérleteznem a számunkra tuti változatát! Megosztom Veled is, hátha Nálatok is bejön.

Hozzávalók az alaphoz (22 cm-es tortaformához)

  • 10-12 db (kb. 180-200 g) sima Zabfalat kekszchc01.jpg
  • 80 g vaj
  • 2 db tojás
  • 100 g cukorféle (vagy valamivel kevesebb méz)
  • 500 g (1 nagy doboz) Mascarpone krémsajt
  • 125 g (1 doboz) sima Philadelphia krémsajt
  • kb. 175-200 g tejföl
  • 1 (csapott) evőkanál (rizs-, vagy zab-)liszt, esetleg étkezési keményítő

és még némi vanília, facsart citromlé és pici só.

Elkészítés

A kekszet ledarálom és összedolgozom az olvasztott, kissé kihűlt vajjal. Egyenletesen belenyomkodom a tortaformába, majd kb. 10 percre 160°C meleg (gázsütő 4es fokozat) sütőbe teszem.

Amíg sül, majd hűl az alap, addig összekeverem jó alaposan a többi hozzávalót.
Kikeverem a tojást a cukorral, majd jöhetnek a tejtermékek, a liszt és a fűszerek.

Ha elkészültem, a kekszlapra öntöm a krémet és kb. 40 percre visszateszem a sütőbe.

Az idő lejártával lehet, hogy a torta közepe folyós lesz kicsit, de ne aggódj ezen, idővel megszilárdul! Tapasztalatom szerint a kellően krémes állag elérése érdekében jó hagyni teljesen kihűlni, majd még pár órára hűtőbe tenni.

Tipp

  • Nálunk az alaphoz a zabfalat-keksz vált be, de természetesen lehet más típusokkal is készíteni.
  • A keksz-vaj mennyisége lehet kevesebb-több is, azzal csak a "tortaalap" vastagsága fog változni.
  • Lehet más krémsajtokkal is kísérletezni, nekem ezek és ilyen arányban váltak be. (Mascarponéból az Auchan saját márkás termékét szeretjük a legjobban.)
  • Ha növeled a sajtok, vagy a tejföl mennyiségét, a torta nagyobb lesz, de akkor kicsit több lisztet, vagy tojást is használj, hogy legyen ami összetartsa.
  • Előfordult, hogy megégettem a tetejét; majd korrigálásképp tejfölt összekevertem kis mézzel és azt simítottam "retusként" a torta tetejére. Gyönyörű és finom lett a kicsit elbakizott végeredmény.
  • Lehet tovább turbózni az alapsütit a tetejére halmozott különböző (savanykás) gyümölcsökkel, vagy bármilyen öntettel, csorgatott esetleg reszelt csokival, lekvárral. De magában is Isteni!
  • Felszolgálás előtt egy órával ki szoktam venni a hűtőből, hogy a kekszes alapban kicsit felengedjen a vaj és könnyebben lehessen szeletelni a sütit.

 

Fülbebigyók házilag

Nagyon szeretem a hosszú, lógós fülbevalókat; azt méginkább, ha kellően harmonizálnak az aktuális kinézetemmel, ruhámmal. Minden szetthez venni, sőt találni megfelelő ékszert elég nehéz, ezért inkább elkészítem őket - nem csak - magamnak.

Hozzávalók

  • A dolog egyik alapját képezik a megfelelő alapanyagok: szerelőpálcák, kapcsok, alkatrészek, kövek, gyöngyök, kiegészítők és egyebek. Ezeket általában a Gyöngyház Blaha Lujza térhez közeli áruházában szoktam beszerezni. (Kis- és Nagykereskedésük is van szinte egymás mellett, természetesen lényeges árkülönbséggel.) Régi megunt, "nemtetszik" ékszereket, is sűrűn fel szoktam használni alapanyagként.
  • Szinté fontos tényező a megfelelő szerszámkészlet; lapos-, csípő-, kúpos fogók, csipeszek és hasonló társaik. Ezeket bármely barkácsáruházban be lehet szerezni.
  • No, és persze némi kreativitás és fantázia.

Egy kis ízelítő néhány általam készített darabról:

fulbebigyok.jpg

zoldek.jpg lilak.jpg

horgoltak.jpg

ekszergomb.jpgElkészítés

A dolog nagyon egyszerű; a pálcákra, láncokra, zsinórra, damilra felfűzöm a tervemnek megfelelő gyöngyöket, golyókat, kiegészítő elemeket a megfelelő sorrendben, majd a pálca végét kúpos fogóval visszahajlítva összekapcsolom az akasztóval.

Ami érdekesebb; a gömbök horgolása. Ennek mikéntjét ITT írtam, rajzoltam le pontosan.

Ha fülbevalóhoz készítek gömböt általában az alábbi minta szerint horgolok:fej.jpg

1. kör: 6 kispálca magic ringben
(6x)
2. kör: az 1. kör minden pálcájára 2 kp (szaporítás)
(6∨, azaz 12x)
3. kör: a 2. kör minden páratlan pálcájára 1, a párosokra 2 kp.
(x ∨ 6szor, azaz 18x)
4-5-6. kör: minden pálcára 1 kp.
(18x  3 körön át)
7. kör: a 6. kör páratlan pálcáira 1 kp, a két következő pálcát fogyasztom.
(x ∧ 6szor, azaz 12x)
Ezután a kör után elkezdem kitömni a gömböt; általában (rövid/méteráru boltban kapható) vatelinnel, vagy vattapamaccsal.
8. kör: a 7. kör minden pálcáját fogyasztom végig.
(6∧, azaz 6)
Végül néhány hamispálcával, vagy varrótűre váltva néhány öltéssel "bezárom" a gömböt.

Tipp

  • A gömb méretét lehet változtatni a fonal/tű vastagságával/méretével, a horgolt pálcák milyenségével (kispálca, félpálca, egyráhajtásos pálcák, stb.), a szemek és sorok számának változtatásával.
    A különböző pálcák készítéséről ITT írtam.
  • A sorok elejét érdemes megjelölni, hogy, ha leteszed valamiért a munkát később tudd, hol tartottál, ne kelljen számolgatni. Ehhez sok mindent lehet használni. eltérő színű fonalat, biztosítótűt, vagy boltban kapható sorjelölőt.
  • Más kicsit a kész gömb vonalvezetése, ha spirálban horgolunk, vagy, ha különálló soronként.

PapírAngyalkák legyezőszoknyában

Karácsony környékén azt hiszem, minden kreatív ötletnek örül az ember, pláne, ha az

  • egyszerű és szép
  • nem igényel különösebb kézügyességet
  • olcsó, könnyen beszerezhető alapanyagokból áll
  • jó dekoráció és/vagy ajándék
  • gyerekekkel is meg lehet csinálni.

Az egyik ilyen kedvenceim a Legyezőszoknyás PapírAngyalkák.papirangyal01.jpg

Hozzávalók

  • színes papírok
  • ceruza, olló, ragasztó
  • fejnek való gömb (hungarocell, fagolyó, horgolt gömb, stb...)
  • a felfüggesztéshez szalag, zsinór, fonal, stb...

Elkészítés

Elsődlegesen szeretek sablonokat készíteni, hogy ne kelljen folyton méricskélni és a Lányok is könnyen tudják szabni a megfelelő méretű papírokat.
Ehhez szükség van az angyal ruhájához egy 16 x 16 cm-es, a szárnyhoz egy 10 x 10 cm-es négyzetere valamint egy 1 cm széles csíkra a hajtogatás megkönnyítéséhez. Érdemes ezeket keményebb kartonból  kiszabni (tökéletesen jó egy kiürült pizzásdoboz is), hogy bírják a gyűrődést.papirangyal02.jpg

A test elkészítéséhez mindenféle színes papír megfelel; lehet ez bármilyen grammsúlyú karton (természetesen minél vastagabb annál nehezebb dolgozni vele), vagy csomagoló papír (akár maradék is).
Egy dologra kell figyelni, hogy az angyalnak szánt papír mindkét oldalán színes legyen. Ha nem, 2-2 darabot kell szabni belőle és összeragasztani őket.

A sablonokat körülrajzolva, majd kivágva megkapjuk az angyal testrészeit amikből kb. 1 cm szélességű hajtogatásokkal harmonikákat készítünk. (A hajtások egyenletessége miatt jól jön az 1 centis kartoncsík.)

A harmonikákat félbehajtjuk. A közepükön és a (kb. 2-2,5 cm átmérőjű) gömbfejen átfűzöm a lógatáshoz szánt szálat.

A szoknya középső "hasítékánál" lévő papírcsíkokat összeragasztjuk zárva ezzel a ruhát.
A szárnyak alsó papírfelületeit a szoknyához ragasztjuk.
Elrendezzük a hajtásokat és gyönyörködünk a végeredményben.

papirangyal03.jpg

Tipp

  • A méreteket természetesen szabadon lehet változtatni; nekem hosszas kísérletezés után ezek az arányok váltak be leginkább.
  • Az angyalkák feje - ahogy azt a hozzávalóknál is írtam - bármilyen gömbből készülhet. Számomra a legkönnyebb horgolni őket. Ennek módját ITT találod.
  • Az angyalkák díszítéséhez mindenfélét be lehet még vetni; arcot rajzolni, masnikat, hajhoz bondor szálakat ragasztani, stb...

Jó alkotást és vidám karácsonyi készülődést!

KiválóKarácsonyiKuglóf

Nálunk a családban Karácsonykor az az éves gyakorlat, hogy az ünnep első napján beülünk az autóba és körbeutazzuk a nagymamákat, dédiket, ilyen-olyan családtagokat. Mivel nem szeretek sehová üres kézzel beállítani, gyűjtöm az olyan recepteket, amik

  • pár nappal korábban elkészíthetők, és álltukban sem veszítenek finomságukból,
  • aránylag gyorsan összedobhatók,
  • egyszerű alapanyagokból állnak,
  • alkalomhoz illőek,
  • könnyen szállíthatók,
  • no, és persze ínycsiklandóak.

Igen, ilyen ez a Karácsonyi Kuglóf recept is!

karacsonyikuglof.jpgHozzávalók

  • 100 g liszt
  • 200 g őrölt dió vagy mandula
  • 1 csomag sütőpor
  • 1-1 teáskanál őrölt gyömbér és fahéj
  • 1/2 tk kardamom
  • 5 db tojás
  • 200 g (puha) vaj
  • 150 g cukorféle
  • fél citrom facsart leve,
    vagy 4 csepp 100% tiszta citrom illóolaj
  • 1 evőkanál dió-, vagy mandulalikőr (elhagyható)
  • 50 g (ét)csoki

és még a tetejére olvasztott csoki, dió, mandula...

Elkészítés

A liszthez hozzáadom a darált diót/mandulát, sütőport és a fűszereket.
A tojásokat haboska keverem a vajjal és a cukorral és beleöntöm a citromlevet, likőrt is.
Apránként összedolgozom a szárazakat a nedvesekkel, majd beledarabolom a csokit is.

Vajazott és zsemlemorzsával megszórt kuglófformában, előmelegített kb. 150ºC sütőben (gázsütő 4es fokozat) kb. 45 perc alatt megsütöm.

Még melegen kifordítom a formából, majd, ha kihűlt rácsorgatom az olvasztott csokit és díszítem.

Tipp

  • Finomabb lesz, ha nagyobb dió/mogyoró darabok is vannak a tésztában, nincs minden porrá őrölve.
  • Lazább lesz a tészta és gluténmentes, ha rizslisztet használsz.
  • A csokiként kiválóan felhasználhatók a maradék mikulások.

Forrás
A recept eredetijét a divany.hu oldalon találtam.