Gyógynövényes arclemosó tej

2012. január 22. - kreativiki

Legutóbbi téli tejes arclemosó bejegyzésem kapcsán elgondolkodtam, hogyan lehetne ötvözni a tej és a Hétvirág főzet jótékony hatásait. A kérdésre egy lehetséges választ a Herbáció Népi gyógyászati magazin 21. számában találtam és persze, rögtön ki is próbáltam némi átalakítással.
Nekem nagyon tetszik.

Hozzávalók:

  • 2 dl (házi)tej
  • 1 ek szárított kamillavirág
  • 1 ek szárított körömvirág
  • 1-2 ek rózsavíz
  • 2-3 csepp (zsálya) illóolaj (elhagyható)

Elkészítés:
A tejet egy lábas vízben elkezdem melegíteni, majd belekanalazom a gyógynövényeket. Kis tűzön legalább 5 percig kevergetve melegítem a gyógynövényes tejet, majd a vízből kivéve egy kistányérral lefedem és állni hagyom, míg teljesen ki nem hűl.
Végül leszűröm, hozzáadom a rózsavizet és az illóolajat, majd zárható üvegbe töltöm.

Tárolás:
Feltétlenül hűtőszekrényben kell tartani. Nekem napi kétszeri használattal 3-4 nap alatt fogy el, de az eltarthatósága is kb. ennyi idő.

Használat:
Kiveszem az arclemosó tejet a hűtőből, nyáron jól fog esni a hűs, de most télen kicsit felmelegítem használat előtt. Egy kis pohárkába kiöntök belőle egy keveset, egy egyszeri használatra elegendő mennyiséget (kb. 40-50 ml). Ezt a poharat forró vízzel teli tálkába állítom egy időre, így remekül felmelegszik.
Egy-két átitatott vattapamaccsal áttörlöm az arcom, majd hagyom kicsit megszáradni (általában ilyenkor fogat mosok) és megint áttörlőm, végül langyos vízzel lemosom.

Magyarázat:
A tejről már sokszor írtam, mennyire jót tesz a bőrnek; Kleopátra is erre esküdött...
A kamilla gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású, e mellett segít megőrizni a bőr rugalmasságát, frissességét, gyorsítja a hámosodást, hidratál és gyengéden tisztítja a bőrt.
A körömvirág a bőrápoló „csodaszer”; remek bőrregeneráló, nyugtató, fertőtlenítő, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatású; bármikor, bármilyen bőrre kiváló.
Rózsavíz: sejtregeneráló, hámosító, hidratáló, feszesítő, tisztító, ránctalanító hatása van, amellett, hogy nagyon finom az illata.
Zsálya olaj: gyulladáscsökkentő, pórusösszehúzó hatású.

Megjegyzés:

  • Ha frissen szedett virágokat használsz, akkor 2-2 evőkanálnyit tegyél a tejbe.
  • Használhatsz 2 evőkanálnyit a Hétvirág főzet növénykeverékéből is.
  • Választhatsz más, a bőrtípusodnak jobban megfelelő növényt is, például:

Bodzavirág, körömvirág – normál, vagy vegyes bőrre
Csalán, diólevél, akác – zsíros bőrre
Gyermekláncfű, orvosi ziliz (fehérmályva), hársfavirág, borágó,– száraz, öregedő bőrre
Citromfű, kamilla – érzékeny bőrre
De a Bőrápoló gyógynövények is segítségedre lehetnek.

  • Természetesen az illóolajra is igaz, hogy választhatsz Neked megfelelőbbet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr153650708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása