A hidratálókrém lényege, hogy segítsen pótolni a bőr felső hámrétegéből hiányzó nedvességet. Az alsóbb rétegeket csak belülről, napi sok-sok ivással lehet feltölteni, oda kívülről nem lehet vizet juttatni.
Mint a receptek bármelyikét, ezt is számtalan összeállításban el lehet készíteni különböző összetevőkből, különböző arányokkal.
Az alábbi „receptsablonnal” segíteni szeretnék, hogy Te is tudj magadnak káros anyagok nélküli, a bőrödnek megfelelő hidratálókrémet készíteni.
Hozzávalók 50 ml krémhez:
- 1-2 evőkanál méhviasz, ami kell, hogy összetartsa az összetevőket, egyébként kicsapódik a víz
- összesen kb. 20-25 ml (4-5 tk) növényi olaj / vaj / viasz
- 15-20 ml folyadék (desztillált víz, rózsavíz, növényi főzet)
- 50 ml krémbe maximum 8-10 csepp illóolaj
- tartósításra kevés E-vitamin, borax, propolisz, benzoe.
A zsíros és vizes részek összetartásában (emulgeálásában) segítenek a vajak is, amik, ha hűl a krém, szobahőmérsékleten újra szilárddá válnak.
Erre a célra kiváló még a magas lecitin tartalmú avokádó és a szezám, szója, makadámia, búzacsíraolaj.
A könnyű vivő olajokból lehet többet keverni a krémbe, ezek a jojoba, mandula, napraforgó, olíva, repce, szőlőmagolajok.
A nehezebb olajokból kevesebbet érdemes használni; csipkebogyómag, dió, lenmag, ligetszépe, mogyoróolaj.
Gyorsan száradó olajok is csak más olajokkal keverve, és csak maximum 10%-ban tehetőek a krémekbe: argánfa, borágó, feketekömény, avokádó, búzacsíra.
Elkészítés:
A kold krémek (’cold cream’) készítésének menetét kell követni.
Ahogy már egyszer írtam, ennél a krémtípusnál nincs külön emulgeátort, csak a méhviasz és esetleg egyéb lecitin tartalmú olajok.
A méhviaszt (praktikusan lereszelve) a nem hőérzékeny olajokkal, vajakkal együtt vízfürdőben olvaszd fel és a vizet is hasonló hőmérsékletűre melegítsd.
A többi, hőérzékeny összetevőt (olajokat, illókat, vitaminokat) a már kézmelegre hűlt kencéhez add.
Általában ebben az esetben a zsírokhoz öntjük a vizes fázist lassan, folyamatos keverés mellett, hogy az emulzió minél jobban kialakulhasson, az elkészült krémből ne vájjon ki a víz (bár ezeknél a krémeknél ez mégis előfordulhat).
Egészen kihűlésig keverd.
Ha nem használsz külön tartósítószert, akkor különösen figyelj a higiéniai szabályok betartására, és a kész kozmetikumot mindenképpen tárold hűvös helyen és pár hét alatt használd fel!
Hőérzékeny olajok: olíva, búzacsíra, dió, lenmagolaj, búzacsíraolaj.
Hevíthetők: napraforgómag, szőlőmag, mandula, kókusz, jojoba, avokádó, repceolaj.
Tartósításra jó még a magas E vitamin tartalmú búzacsíra és földimogyoró-olaj is.
Hogy könnyebben tudd megtervezni a saját bőrödhöz illő krémet ajánlom figyelmedbe a korábban már publikált írásaimat:
Növényi olajokról részletesen
Útmutató a növényi vajak-viaszok-olajak felhasználásáról
Illóolajokról részletesen
Címszavakban az illóolajokról A-K és L-Z
Útmutató az illóolajok kozmetikai felhasználásához
Krémkészítés házilag – Előkészületek
Krémkészítés házilag – A keverés menete
Tipp:
A legkönnyebben beszerezhető hozzávalókból álló, legolcsóbb, legegyszerűbben elkészíthető, minden bőrtípushoz megfelelő krém receptje:
Hozzávalók:
- 6 g (1,5 ek) méhviasz
- 20 ml (4 tk) mandulalaj
- 5 csepp levendula illóolaj
- 10 ml (2 tk) (ásvány)víz
Elkészítés:
A reszelt méhviaszt vízfürdőn olvaszd fel a mandulaolajjal. Közben a vizet is melegítsd fel. Ha a viasz teljesen elolvadt, kivéve a forróvízből add hozzá az illóolajat. Folyamatosan keverve lassan, szinte cseppenként adagold az olajhoz a vizet. Töltsd tiszta tégelybe és használd rendszeresen.
Ennek az egyszerű krémnek az elkészítése nem tart tovább 10-15 percnél és pár hétre elegendő.