Már jó ideje magam sütöm a mindennapi kenyerünket és, hogy ez se legyen unalmas, időnként variálok rajta. Most, hogy dúl a medvehagyma-szezon éppen medvehagymával...
Az elkészítés pontos leírását a Házikenyér receptemben elolvashatod, most csak nagy vonalakban írom le.
Hozzávalók:
- 200 ml meleg víz
- 1 (kis)pohár natúr joghurt
- 1-2 teáskanál méz
- 25 g friss élesztő
- 2 tk só
- 1-2 tk őrölt koriander, őrölt kömény, őrölt édeskömény, vagy egyéb fűszerek
- 500 g liszt (nálam ez 250 g teljes kiőrlésű + 250 g fehér tönkölybúzaliszt)
- 50 g olvasztott vaj
- 1 csokor medvehagyma, vagy 1 nagy fej vöröshagyma, vagy 2 szál újhagyma, vagy sok-sok metélőhagyma, esetleg ezek bármilyen arányú keveréke.
Elkészítés (nagy vonalakban):
A meleg vízbe beleöntöm a joghurtot, megédesítem egy kis mézzel és elmorzsolom benne az élesztőt.
A lisztekben elkeverem a fűszereket.
A felfutott élesztőt beleöntöm a liszt közepén egy „gödörbe”, megszórom egy kis liszttel és hagyom őket tovább dolgozni.
Eközben a vajat felolvasztom, és egy picit megfonnyasztom benne a feldarabolt, szeletelt hagymákat.
A tésztát elkezdem összedolgozni és kb. 4-5 részletben adom hozzá a vajas hagymát.
Legalább 10-15 percig dagasztom, hogy sütés után jó puha, finom állagú legyen majd a kenyér. Konyharuhával letakarva 1-2 órát hagyom meleg helyen kelni.
Ha már szépen feldagadt a tészta, laza mozdulatokkal egyszer cipóvá gyúrom, kinyújtom és szorosan feltekerem. Egy sütőpapírral kibélelt formába teszem, a tetejét egy éles késsel bevágom, hogy ott nyíljon szét növekedés közben, ne repedjen meg. A cipócska felületét jól megkenem vízzel, hogy ropogósra süljön a héja.
A sütőbe teszek egy tálka vizet, jó forróra előmelegítem és beteszem a kenyeret.
15 percig teljes lángon sütöm, majd 35 percre visszaveszem egészen alacsonyra (kb. 180 °C-ra) a hőmérsékletet. Az utolsó negyed órára ismét nagy lángra tekerem a sütőt.
Ha már szépen megpirult a külseje és kong az alja, akkor veszem ki a kenyeret és ismét vízzel lekenve, a formán keresztbe fordítva (vagy egy rácson) hagyom kihűlni.
Az egész művelet általában kb. 3 órát vesz igénybe.
Tipp:
- A fűszereket általában egy kávédarálóval szoktam frissen megőrölni. Ilyenkor kicsit többet csinálok, és kenyérfűszer felirattal tárolom egy kis üvegben a polcon.
- Joghurt helyett természetesen egyéb savanyított tejtermék is ugyanolyan jó, méz helyett pedig például (barna nád) cukor.
- A lisztek arányán is nyugodtan változtathatsz, nekem ez vált be igazán.
- Ha vöröshagymát teszek a kenyérbe, akkor azt szeretem inkább hosszú szálakra vágni és jól megpirítani. A zöldhagymákat inkább csak rövid ideig fonnyasztom a forró vajban.
- Önmagában is isteni íze van, de még finomabb fűszervajjal megkenve, friss zöldségekkel fogyasztva.