Hagymáskenyér

2012. április 02. - kreativiki

Már jó ideje magam sütöm a mindennapi kenyerünket és, hogy ez se legyen unalmas, időnként variálok rajta. Most, hogy dúl a medvehagyma-szezon éppen medvehagymával...

Az elkészítés pontos leírását a Házikenyér receptemben elolvashatod, most csak nagy vonalakban írom le.

Hozzávalók:

  • 200 ml meleg víz
  • 1 (kis)pohár natúr joghurt
  • 1-2 teáskanál méz
  • 25 g friss élesztő
  • 2 tk só
  • 1-2 tk őrölt koriander, őrölt kömény, őrölt édeskömény, vagy egyéb fűszerek
  • 500 g liszt (nálam ez 250 g teljes kiőrlésű + 250 g fehér tönkölybúzaliszt)
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 csokor medvehagyma, vagy 1 nagy fej vöröshagyma, vagy 2 szál újhagyma, vagy sok-sok metélőhagyma, esetleg ezek bármilyen arányú keveréke.

Elkészítés (nagy vonalakban):
A meleg vízbe beleöntöm a joghurtot, megédesítem egy kis mézzel és elmorzsolom benne az élesztőt.
A lisztekben elkeverem a fűszereket.
A felfutott élesztőt beleöntöm a liszt közepén egy „gödörbe”, megszórom egy kis liszttel és hagyom őket tovább dolgozni.

Eközben a vajat felolvasztom, és egy picit megfonnyasztom benne a feldarabolt, szeletelt hagymákat.

A tésztát elkezdem összedolgozni és kb. 4-5 részletben adom hozzá a vajas hagymát.
Legalább 10-15 percig dagasztom, hogy sütés után jó puha, finom állagú legyen majd a kenyér. Konyharuhával letakarva 1-2 órát hagyom meleg helyen kelni.
Ha már szépen feldagadt a tészta, laza mozdulatokkal egyszer cipóvá gyúrom, kinyújtom és szorosan feltekerem. Egy sütőpapírral kibélelt formába teszem, a tetejét egy éles késsel bevágom, hogy ott nyíljon szét növekedés közben, ne repedjen meg. A cipócska felületét jól megkenem vízzel, hogy ropogósra süljön a héja.

A sütőbe teszek egy tálka vizet, jó forróra előmelegítem és beteszem a kenyeret.
15 percig teljes lángon sütöm, majd 35 percre visszaveszem egészen alacsonyra (kb. 180 °C-ra) a hőmérsékletet. Az utolsó negyed órára ismét nagy lángra tekerem a sütőt.
Ha már szépen megpirult a külseje és kong az alja, akkor veszem ki a kenyeret és ismét vízzel lekenve, a formán keresztbe fordítva (vagy egy rácson) hagyom kihűlni.

Az egész művelet általában kb. 3 órát vesz igénybe.

Tipp:

  • A fűszereket általában egy kávédarálóval szoktam frissen megőrölni. Ilyenkor kicsit többet csinálok, és kenyérfűszer felirattal tárolom egy kis üvegben a polcon.
  • Joghurt helyett természetesen egyéb savanyított tejtermék is ugyanolyan jó, méz helyett pedig például (barna nád) cukor.
  • A lisztek arányán is nyugodtan változtathatsz, nekem ez vált be igazán.
  • Ha vöröshagymát teszek a kenyérbe, akkor azt szeretem inkább hosszú szálakra vágni és jól megpirítani. A zöldhagymákat inkább csak rövid ideig fonnyasztom a forró vajban.
  • Önmagában is isteni íze van, de még finomabb fűszervajjal megkenve, friss zöldségekkel fogyasztva.
     

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr184356177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása