Különböző hordozószerkezetek

2011. július 05. - kreativiki

Ma már dúskálunk a különböző fajtájú, kivitelű és minőségű bármilyen termékekben, különösen, ha az a gyerekekkel van kapcsolatban...Ez nincs másként a  a hordozóeszközök színes világában is, nehéz kiigazodni a bőséges kínálatban. Mindenkinek más az egyénisége, igénye, életmódja, így javaslom, hogy mielőtt bármilyen hordozóba beruháznál, próbálj ki néhány fajtát és kötésmódot. Olyan „szerkezetet” válassz, ami neked és a Babádnak is kényelmes, és a legjobban beleillik az életviteletekbe. Ha, egészségügyi problémád van (gerincsérv, gyakori derékfájás, stb.) akkor még inkább fontold meg a választást, vagy engedd át a cipelést a párodnak.

Ma már az interneten találhatsz a lakóhelyedhez közeli babahordozó klubbot, ahol tapasztalt hordozó anyukák tudnak tanácsot adni, hogy melyik és milyen cipelő eszközt vegyél. Sőt, ki is próbálhatod a különböző fajtákat az övéken, vagy kölcsönözhetsz hordozót is, ha van a klubbnak sajátja. Ilyen helyeken hordozókendő kötő tanfolyamokat is szoktak szervezni.

Nem fontos vadi új hordozóba beruháznod, ha szűkösek az anyagi kereteid. A kölcsönzésen túl bármely internetes „licitáló-oldalon” találhatsz olcsóbb, használt (vagy épp alig használt) darabot is.

Rövid összefoglaló a különböző hordozószerkezetekről:

• Kenguru
Ez a leggyakrabban látott és szinte mindenki által ismert hordozó.
Előnyei: Sok helyen kapható.
Hátrányai: A legtöbb kenguruval csak elöl tudjuk vinni a babát. (Háton, csípőn vagy fektetve nem.) A baba lógó lábtartása a csípő fejlődése szempontjából nem jó. Gyakran műszálas anyagból készül.

• Kötős kenguru vagy mei tai
Ez egy hagyományos ázsiai hordozó modern változata. Nagyon kényelmes. Használható elöl, háton vagy csípőn hordozáshoz.
Előnyei: Kötözése egyszerű, hamarabb megvan, mint a hagyományos kenguru felcsatolása, vagy a hordozókendő megkötése. Hátrakötésnél szerintem nem csak könnyebb, de biztonságosabb is. Általában mindkét szülő használhatja. Nincsenek csatjai, amik eltörhetnek. Nem meleg.
Hátrányai: Nem tudjuk fektetni benne a babát. Hordozni akkortól lehet benne igazán, ha már tartja a fejét a baba (4-5 hónapos korától).

Második leánykámnál 5-6 hónapos korától (előtte hordozókendőben feküdt) napi rendszerességgel használtam több, mint fél éven keresztül (míg elő nem tört belőle a járni vágyás). Délelőtt, délután ebben aludt rajtam, míg én kényelmesen végeztem a házimunkát. Sétálni is ezzel mentünk, így könnyen segíthettem nővérének a hintából ki-be szállni, homoksütit sütni. Mindenhová vittem magammal, ha elutaztuk, egy kis szatyorban elfért.

• Hordozókendő
A hordozókendő 4-5 méter hosszú, 60 cm széles, általában pamutból készül. Kétféle van, a hagyományos szövött illetve a rugalmas kendő.
Előnyei: Nagyon sokféle hordozási módban használható, újszülött kortól akár 2-3 éves korig. Stabil, kényelmes kétvállas hordozásra nagyon jó. Ha a gyerkőc kinőtt belőle, pl. lakástextilnek is használható.
Hátrányai: A kötözés megtanulása eltart egy darabig, a sok méter anyag zavaró lehet és nyáron meleg.
De én ezt is nagyon szerettem… az első félévben szintén napi rendszerességgel bevetettem.
Ha e mellett döntesz, lehetőleg tiszta pamutból készült kendőt vegyél. (A lenvászon vagy lennel kevert pamut esetleg kender kendők kötésnél könnyen meglazulnak, rugalmatlanok és gyakran gyűrődnek. A műszálas anyagból készült kendők használata egyáltalán nem jó, mert csúszkálhat a csomó, így a kötés instabillá válhat, valamint nem szellőzik az anyag.)
A kendő hosszússágának kiválasztása elsősorban attól függ, hogy milyen kötésekre szeretnéd használni és, hogy milyenek méreteid. (Sok anyuka esik bele abba a hibába, hogy először megveszi a rövidebb kendőt, mert azt hiszi, minél kisebb a baba annál rövidebb kendőre lesz szüksége. Ez nem így van, mert egy újszülött babánál a dupla keresztkötések a legkényelmesebbek és ezekhez bizony hosszú kendő szükséges.) A kiválasztásnál az anyuka testalkatát is figyelembe kell venni, valamint azt, hogy az apuka is szeretne-e hordozni. Ha igen, akkor az apa és az anya magasságához és súlyához átlagolva vegyetek kendőt. Elsőre lehet, hogy rettentő hosszúnak tűnik egy közel 5 méteres kendő, de remekül el lehet kötni/dugni a lelógó részeket. Ha nagyon nem tudod megszokni a hosszút, le is vághatsz belőle. Azonban, ha a kötésnél derül ki, hogy rövidet vettél, az nagyon bosszantó tud lenni!

 

160 cmig /36os méret

165 cmig /38as méret 170 cmig /40-42es méret

185 cm   /44es méret

185 cmtől /46-48as méret 50es mérettől
ALAP pozíciók S (3,8m) M (4m) L (4,2m) XL (4,4m) XXL (4,6m) LL (5,2m)
EXTRA pozíciók XXL LL LL LL LL LL


A kötésmódokat útmutató füzetből, az internetről, de kendőkötő tanfolyamon is megtanulhatod.
A lényeg, hogy a jól megkötött kendő mindkettőtöknek kényelmes. A baba teljesen hozzád simul (nem lóg!), ha lehajolsz is a hasatok összeér, a feje egészen közel van a tiédhez (bármikor puszit nyomhatsz a buksijára :o), a lábai békaterpeszben vannak (térdhajlattól térdhajlatig legyen alátámasztva a popsija), a háta egyenes. Egész kis babáknak a fejét vagy a tarkóját is meg kell támasztani, később lejjebb húzhatod a hordozó szélét, és, ha már szépen tudja tartani magát a kezei is kint lehetnek. A kendő egyik szárát ráhúzhatod a fejére, ha elaludt, így az nem tud lecsuklani.

• Babaerszény
A babaerszény lényege, hogy az anyag két vége egy ívelt vonal mentén össze van varrva. Az erszény itt a legbővebb, ide ül vagy fekszik a baba. Létezik személyre szabott fix méretű illetve patentokkal vagy cipzárral több méretre állítható változata is.
Előnyei: Nagyon egyszerűen és gyorsan bele tudjuk tenni a babát. Olyan kicsi, mint 2 db pelenka. Nem meleg.
Hátrányai: Egyvállas hordozó, súlyos babáknál hosszabb idő után kényelmetlen lehet.

• Karikás kendő
A hordozókendő olyan változata, aminél csomózás helyett a kendő egyik végét két karikán fűzzük át. Számtalan változatban kapható az interneten. A különböző vállkialakítású karikás kendő állítólag más-más érzetet ad viseléskor. A párnázottság mértéke is változó.
Előnyei: A baba beültetése után a gyűrűk segítségével finoman tudsz lazítani vagy szorítani rajta. Kitűnő újszülöttekhez, akár fektetve, akár függőlegesen szeretnek lenni. Megkönnyíti a diszkrét szoptatást.
Hátrányai: Egyvállas hordozó, súlyos babáknál hosszabb idő után kényelmetlen lehet. A karikák állítgatásába bele kell jönni.

• Csővázas háti hordozó
Ezek a háti hordozók olyanok, mint egy hátizsák csővázzal. Jellemzően hosszú sétákhoz, túrázáshoz szokták használni. Többféle kapható, érdemes felpróbálni vásárlás előtt, hogy tényleg kényelmes legyen, különösen, ha kisebb termetű vagy. Érdemes olyat keresni, aminek van lábtartója a gyermek számára. Már ülni tudó babákhoz ajánlják.
Előnyei: Hosszú ideig kényelmesen tudod benne vinni a gyermeket, akár nagyobbacskát is.
Hátrányai: Beltéri használatra túl nagy és esetlen. Valószínűleg másik hordozóra is szükséged lesz e mellett, például újszülötthöz, vagy ötpercenként fel- majd lekéreckedő tipegőhöz.

Találtam egy remek blogot, ahol mindezekről zavarba ejtően részletesen olvashatsz: celesztina.blogspot.com/

A képek forrása: lovingwrap.ru/auxpage_hands a legtöbb kép esetében, a többit már elfelejtett internetes oldalakról gyűjtöttem.

A hordozás előnyei

Már első leánykám születése előtt elhatároztam, hogy én hordozókendőben fogom őt cipelni, pedig akkor még elvétve lehetett csak hallani ilyesmiről. Leginkább azért tetszett meg a dolog, mert nagyon természetesnek és baba-mama barát megoldásnak tűnt. Második gyermekemnél 1 éves koráig elő se vettük a babakocsit. Akkor is csak azért, mert korán (10 hónapos korára) megtanult járni, és már nehézkes volt le-föl kötözni a kinti séták során.

A hordozás előnyei:
Alapvetően, szerintem a hordozás a kisbaba életét jobbá teszi, a mamáét könnyebbé.
• Azáltal, hogy a Picúr folyamatosan érzi anyja közelségét nyugodtabb, kiegyensúlyozottam; ezt gondolom, nem nagyon kell magyaráznom…;o) Kendőben heverészve egy újszülött erőfeszítés nélkül mindent megkap, amire szüksége van, ami számára ismerős ebben a nagy új világban; anyja ismerős hangját, illatát, táplálékot, az egyszerre nyugtató és stimuláló mozgást, a szorosságot, kellemes meleget.
• A hordozás erősíti a bizalmat és a kötődést baba és mama, baba és papa között. Fejlődéslélektani kutatások igazolják, hogy azok a csecsemők, akiket gyakran ölbe vesznek, megölelnek, érzelmileg sokkal egészségesebben fejlődnek, mint „elhanyagoltabb” társaik.
• A megfelelő pozícióban (békaterpeszben, támasztott gerinccel) hordozott baba végtagjai ortopédiailag helyesen fejlődnek.
• A szemmagasságban levő hordozott babának több alkalma nyílik arra, hogy részt vegyen a körülötte zajló beszélgetésekben, megfigyelje, ahogy anyja tesz-vesz. Többet tanul, kevésbé unatkozik és mindeközben tökéletes biztonságban van.
• Nyüzsgő városi forgalomban a baba feje nem az autók kipufogójával van egy szinten (, mint általában egy babakocsiban), hanem a fölött.
• Kevesebbet is sírnak, hiszen kevesebb zajjal is jelezni tudják, ha éppen szükségük van ránk (éhesek, fáradtak, vagy tiszta popóra vágynak).
• Egyszerűbb a városi közlekedés, mint babakocsival. Könnyebb le- és felszállni járművekre, aluljárókon átjutni, nem kell cipelni a gyerekkel együtt a kocsiját is.
• Könnyebb az ügyintézés; kis boltocskákba is be lehet menni vásárolni.
• Ha a kicsi hordozóban csücsül, nagyobb testvérével is könnyebb játszani.
• A jó babahordozó a baba súlyát egyenletesen elosztja a törzsünkön, így kényelmesebben tarthatjuk a babát, mint karon.
• Két felszabadult kézzel házimunkát is lehet végezni.

Mandulás bőrradír és tisztító arcpakolás Minden bőrtípusra

Sokféle bőrradírt kipróbáltam már, amiket innen-onnan olvasva összegyűjtöttem, de volt amelyiknek a szaga volt ellenszenves, másnak az állaga nem tetszett. Szép sorjában majd azokat is leírom, mert Másnak lehet, hogy épp azok közül valamelyik lesz a leghatékonyabb, de most jöjjön az én favoritom.

A hozzávalókból mindig van itthon, gyorsan elkészíthető, remek az illata, jó az állaga, könnyedén kenhető és természetesen remekül tisztít és ápol.

BŐRRADÍR
Hozzávalók:

  • 2 ek mandula (esetleg dió)
  • 4 ek zabdara vagy zabkorpa
  • 1-2 ek méz
  • 1 ek szőlőmag- vagy olíva-, vagy mandula-, vagy dióolaj

Elkészítés:
A mandulát (vagy diót) apróra darálom, majd jól elkeverem a hozzáadott zabkorpával, az olajjal és annyi mézzel, hogy szépen összeálljon.
Használat:
Zuhanyzáskor a bevizezett arcomat, nyakamat, dekoltázsom, vagy épp az egész testemet átdörgölöm egy kevés radírpéppel. Az arcomon mindig tovább hagyom hatni a masszát. Míg szappanozom magam, addig hagyom dolgozni, majd a mosakodás utolsó momentumaként az arcomról is lemosom. Az arcomon szinte minden este, a testemen heti egyszer alkalmazom.

A zabkorpa tisztít, a mandula (dió) és az olaj táplál, a méz hidratál, így remek csapatot alkotnak.

ARCPAKOLÁS
Ha nincs időm, vagy energiám egyéb arcpakoló krémet kutyulni, csak kiveszek kb. 1-2 evőkanálnyit a „radírból” és elkeverek benne egy kevés (kb. 1-2 teáskanálnyi) joghurtot, vagy kefírt, hogy szépen felsimítható legyen az arcomra. 20-30 percig tart míg teljesen kiszárad, ilyenkor ledörzsölve távolítom el, hogy fokozzam a hámlasztó hatást, majd a maradékot vízzel lemosom.

Megjegyzés:
Nálam egy ekkora mennyiség alig egy hétre elegendő, így nem szoktam hűtőben tárolni, mert előbb elhasználom, mint ahogy megromlana. Azonban arra érdemes odafigyelni, hogy víz, vagy pára ne kerüljön a masszába, a doboz mindig jól le legyen zárva, mert benedvesedve gyorsan bepenészedhet.

Gyümölcsleves

(Kalória és szénhidráttartalma a felhasznált alapanyagoktól függően eltérő lehet, de egy átlagot számolva 1 adag kb. Energia: 270 kcal CH: 50g)

HOZZÁVALÓK (4 főre):

  • gyumolcsleves1.jpg500 g gyümölcs (meggy, cseresznye, ribizli, alma, körte…stb. egyenként, vagy vegyesen)
  • 5-6 ek (nád)cukor
  • 1 kk fahéj
  • ½-½ kk kardamom vagy gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg
  • 1-2 tk vanília esszencia, vagy ½ vaníliarúd kimagozva (elhagyható)
  • 3-4 ek tejföl, vagy tejszín, vagy joghurt
  • 1 púpozott ek rizs, vagy zabliszt, vagy vaníliás pudingpor
  • ½ citrom kifacsart leve

ELKÉSZÍTÉS

1 liter vizet felforralok, majd beledobom az előkészített (mosott, magozott, hámozott, darabolt) gyümölcsöt, a cukrot és a fűszereket.
Míg fortyog, egy kis tálban elkeverek 1 púpozott evőkanálnyi lisztet (vagy pudingport) 3-4 evőkanálnyi tejfölben (vagy tejszínben, joghurtban) és folyamatosan kevergetve apránként beledolgozom a levesbe.

Ismét felrottyantom az egészet, majd elzárom alatta a gázt.
Ha már kicsit hűlt, beleöntöm egy fél citrom levét, hogy a hőérzékeny C-vitaminból minél több megmaradhasson.

Én inkább "langyosan" szeretem tálalni (a család pedig enni), de melegen és hűvösen is rendkívül finom.

MEGJEGYZÉS
Természetesen a fűszerezést és édesítést más arányokkal, más ízlés szerint is el lehet készíteni; nálunk így vált be.
A keményebb gyümölcsöket (alma, barack stb.) kicsit tovább kell főzni, így ha vegyes gyümölcslevest készítek, akkor ezeket teszem be először, majd, ha már nagyjából megpuhultak, akkor öntöm hozzájuk a többi gyümit is.

Kozmetikumok káros összetevők nélkül, vagy mégsem...

Már írtam a kozmetikai cégek által előállított termékekben előforduló káros anyagokról. Szerencsére vannak olyan gyártók is, akik igyekeznek egészségesebb összetevőkkel készült piperéket kínálni nekünk.

A legbiztosabban akkor kerülheted el a szervezetedet károsító kozmetikumokba kevert anyagokat, ha ellenőrzött (BDIH, ECOCERT, BIOKONTROLL tanúsítvánnyal rendelkező) natúrkozmetikumokat használsz. (Ezeket mindig az adott szervezet logójával jelölik az adott kozmetikum csomagolásán.) Azért még ilyenkor is fusd át az összetevők listáját, mert érhetnek meglepetések! Emellett próbáld figyelemmel kísérni a fogyasztóvédelmi magazinokban, oldalakon megjelentetett teszteredményeket (tudatosvasarlo.hu), sok érdekeset meg lehet tudni belőlük.

Van néhány fogalom ezekkel kapcsolatban, amit sűrűn használnak manapság, de számomra is csak nemrég vált világossá, hogy melyik, mit is takar.

Natúrkozmetikum, az ami bioösszetevőket is tartalmaz, vagy csak azt. De nem natúrkozmetikum például az a sampon, krém vagy bármilyen más kozmetikai termék, ami a „A kozmetikumokban található leginkább károsító anyagok” című korábbi bejegyzésemben szereplő bármely anyag (kőolajszármazékok vagy egyéb szintetikus anyagok) mellett "némi" természetes anyagot is tartalmaz.
Azt hiszem, magyaráznom sem kell, hogy a natúrkozmetikumok nagy előnye a mesterséges összetételűekkel szemben, hogy nem tartalmaznak károsító anyagokat, sőt, bőr rokon alapanyagok felhasználásával készülnek, ami által a bőr ezeket könnyebben tudja hasznosítani. Ezek a hozzávalók (gyógynövények, gyümölcsök, méhviasz, növényi olajok stb.) azonban sokkal rövidebb ideig őrzik meg minőségüket, szavatosságukat, mint a tartósítószerekkel dúsított kencék. Ezekben is vannak a mikrobiológiai biztonság (romlandóság elkerülése) érdekében tartósítók, de erre a célra is csak meghatározott természetazonos tartósítószerek engedélyezettek, amiket külön kell tanúsítani. Éppen ezért vásárláskor érdemes figyelni a lejárati időre, hogy melegtől és nedvességtől is elzárva (saját dobozukban, a tetőt mindig jól visszahelyezve, hűtőszekrényben) tároljuk őket és csak tiszta kézzel vegyünk ki belőlük.
Ha egy natúrkozmetikum bioösszetevőkkel készül, akkor a gyártónak az összetevőlistában csillagozással kell feltüntetni, hogy mik származnak ökológiai (vegyszermentes) gazdálkodásból.

Biokozmetikum az a natúrkozmetikum, amiben leginkább ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagok találhatók. Ha valami bio, akkor az azt jelenti, hogy olyan szerves összetevőkből készült, amik előállítása, termelése során nem használtak műtrágyát, mesterséges permetezőszert, és a génmanipuláció is kizárt. Természetesen egy biokozmetikumnál az állati kísérletek sem jöhetnek szóba a gyártási folyamatban, ahogy az sem, hogy az összetevők között találjunk akár csak egy szintetikus illatosító- vagy színező- és tartósító anyagot is. Mind e mellett a gyártójának környezetbarát csomagolóanyagot is kell használnia.

A natúrkozmetikai kritériumok betartását független vizsgálóintézet felügyeli. Magyarországon a Biokontroll Kht-nak van kizárólagos joga az ökológiai termesztésű biokozmetikumok minősítésére. Ez a cég a BDIH minősítésénél szigorúbb feltételeket szab, ugyanis azt is előírja, hogy a felhasznált növények legalább 70%-ának biodinamikus gazdálkodásból kell származnia.
Ez az ökológiai gazdálkodásnak egy olyan ága, amiben nem csak az a fontos, hogy ne szennyezzék a környezetet vegyszerekkel, hanem szem előtt tartják a „nagy természeti összefüggéseket” is. (Vetésnél, növénygondozásnál figyelembe veszik például a holdállást is. Mottójuk: „EGÉSZSÉGES FÖLD = EGÉSZSÉGES EMBEREK”. No, Magyarországon (más országban sem) ez a gazdálkodási forma még egyáltalán nem nevezhető elterjedtnek…)

Jelenleg az itthon is kapható piperék közül a Biola márkanéven futó magyar termékek rendelkeznek a Biokontroll minősítésével.

A drogériákban egyre több a német Öko-test magazin emblémájával ellátott termék. Az Öko-test egy német nyelvű vásárlói magazin, ami 1985 óta foglalkozik különböző termékek egészségi és környezeti szempontú tesztelésével. Megtévesztő a jelölés, mert ez a logó nem ellenőrzött biominősítést jelent. A lap a tesztek kritériumait a legújabb tudományos eredmények alapján határozza meg, és független laboratóriumokban végzi a méréseket. Olvasgatva egy-egy ilyen termék összetevőit, azért gyakran és bőven lehet látni nemkívánatos adalékokat is.

Lényegében a Demeter minősítésen kívül semmilyen bio-, öko-, natúr minősítés nem garantálja a valódi tisztaságot. Ahány minősítő szervezet, annyi minősítési feltétel. A BDIH pl. simán engedi az SLS-t, a NaTrue szemet huny a fluornak és a parfümnek, van olyan minősítő szervezet, aki engedi az állati összetevők alkalmazását, vagy legyint a glikolokra.

Szóval, vásárlás előtt böngészd át az összetevők listáját, ne otthon érjen meglepetés!

De! Egy kozmetikum sem csak attól jó, hogy nincs benne káros anyag; nem csak a tisztaság számít, hanem a hatékonyság is, aminek lényege az Egyén és az egyéni Tapasztalat.

FORRÁS:
Többek közt; tudatosvasarlo.hu/cikk/hogyan-ismerheto-fel-natur-es-biokozmetikum, vitaminsziget.com, antalvali.com

Rózsavíz

Szombaton, a húgom esküvőjére készülve rózsaszirmokat gyűjtöttünk a kis KoszorúsLányoknak és ennek kapcsán meséltem a rózsavízről...

Mi is az? A rózsavíz egy aromavíz, ami a rózsa illóolajának készítésekor keletkezik egyfajta melléktermékként. Megtalálhatóak benne ugyanazok a hatóanyagok, mint az illóolajban, de gyengédebb minőségben, így érzékenyebb bőrűeknek, babáknak inkább ilyen formájában ajánlott.
Mire? Bőr-, szájápolásra, illatosításra, a konyhában édességek és italok ízesítésére.
Külsőleg, lemosóként alkalmazva sejtregeneráló, hámosító, hidratáló, feszesítő, tisztító, ránctalanító hatása van. Nagyon tápláló, így nemcsak lemosónak, de szinte arckrém helyett is remekül használható minden bőrtípusra.
Borogatásként megnyugtatja a fáradt, irritált szemet, szájvízként alkalmazva csökkenti az ínygyulladást.
Vasaláskor a ruhára spriccelt, vagy csak a levegőbe permetezett (esetleg párologtatóban „elgőzőlt”) rózsavíz a ruhának vagy a szobának rendkívül friss, üde illatot ad.
Kellemes illata megnyugtatja, felvidítja a lelket.

RÓZSAVÍZ készítése házilag

Hozzávalók:
1 rész (pl. bögre) rózsaszirom
2 rész forralt, vagy desztillált víz

Elkészítés:
Kertben termő (ha lehet nem virágbolti), vegyszermentes (vagy jól megmosott), minél illatosabb rózsa szirmait tépkedd le és szórd bele egy üvegedénybe. Önts rá kétszeres mennyiségű forralt (és kicsit már visszahűlt, kb. 60°C meleg) vizet és lefedve hagyd állni kb. 1 napig. Az első órákban gyakran kevergesd meg fakanállal, hogy a szirmok a vízszint alatt legyenek.
Ha letelt az idő (és kellően kiáztak a hatóanyagok) az illatos lét végül szűrd át egy jól záródó üvegbe.

Használat:
Az uborkaléhez, és más növényi arclemosókhoz hasonlóan; előveszem a hűtőből a kellemesen hűvös, illatos rózsavizet. Meleg vizes arcmosás után rózsavízzel benedvesített vattapamacsokkal áttörlöm az arcomat, a nyakamat, a dekoltázsom, majd hagyom, hogy a bőröm magától megszáradjon.

Kisebb méretű (200 ml-es) szórófejes (permetező) flakonba is szoktam tölteni a főzetből és időnként csak úgy spriccelek a levegőbe, no meg az arcomra.
Ez utóbbi (az arcraspricc) annyira kellemes, hogy kimostam jó alaposan (2 napig tömény szódabikarbónás vízben áztatva, amíg már nem éreztem a régi illatot) egy régi, kicsi parfümös üvegcsét és abba is töltöttem rózsavizet. Ezt a táskámban cipelem, és időnként elővéve felfrissítem az arcbőröm. (Ez csak egy kis „pára”, így nem mossa le a sminket.)

Megjegyzés:
Gyógynövényfőzetek készítéskor ne használj semmilyen fémet keverésre és tárolásra se!
Hűtés nélkül pár napig, hűtőben tartva kb. 1-2 hétig eláll.

Tipp:
Ha nem akarsz „főzőcskézni” gyári, desztillációval készült (tartósított) rózsavizet bioboltokból, webshopokból, vagy keleti (arab és indiai) élelmiszer-, fűszerboltokból is be tudsz magadnak szerezni. (100 ml kb. 7-800,- Ft.)

Egészség plussz:
Azt mondják, a rózsavíz ivókúraként erősíti a nőies jegyeket, kiegyensúlyozza a hormonokat, enyhíti a depressziót, szorongást és segít az álmatlanságban szenvedőknek. Bevallom, ezt még nem próbáltam, nem tudok nyilatkozni róla.
A receptje úgy szól, hogy:
1,5 l vízben keverj el 10-15 ml aromavizet és kortyolgasd el egy nap alatt, 3 héten át, majd tarts 1 hét szünetet. Majd újra 3 hét ivás, egy hét pihenő még kétszer.
Ennek forrása: Ujvári Gyöngyi, Kiss Bernadett: Stresszoldás illóolajokkal
 

Gyors és finom gyümölcsös pite

Hozzávalók:

  • 4-500 g gyümölcs (meggy, cseresznye, eper, stb)
  • 2 db tojás
  • 150 g cukor
  • 100 g vaj (jó puha)
  • 250 ml tej
  • 1 tk vanília esszencia, vagy egy fél rúd vanília „kimagozva” (elhagyható)
  • 1-2 tk frissen facsart citromlé
  • 250 g liszt (150 g rizs, vagy rétes + 100 g fehér (tönköly-)búzaliszt)
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1-1 kk őrölt fahéj, kardamom (vagy gyömbér), szegfűszeg

Elkészítés:

A kiválasztott gyümölcsöt előkészítem; megmosom, kimagozom.
A két tojást habosra keverem a cukorral és a vajjal, majd hozzáadom a tejet is és ízesítem némi vanília kivonattal és a citromlével.

A liszteket kimérem egy tálba; jól elkeverve hozzáadom a sütőport (vagy, ha gyorsan dolgozom, és azonnal sütőbe megy a süti, akkor a szódabikarbónát), a sót és a fűszereket. (Ez utóbbiakon bátran lehet változtatni, a mennyiségen és fajtákon egyaránt.)
A „nedves anyagokhoz” apránként hozzáadom a „szárazanyagokat”.

Egy kb. 22 x 30 cmes tepsit vajjal kikenek, morzsával megszórom és elterítem benne a tésztát. Az előkészített gyümölcsöt összekeverem némi liszttel és kevés kristályos (barna)cukorral, hogy ne süllyedjen le a süti aljára, majd rászórom a tésztára.

Előmelegített, kb. 200°Cos sütőben 25-30 perc alatt szép pirultra sütöm.

Megjegyzés:

Természetesen, a vanília elhagyható, vagy helyettesíthető vaníliás cukorral is, bár jobb inkább kerülni, mert az egy szintetikusan előállított valami; azaz 2% kristályos vanillin, becenevén 4-Hidroxi-3-metoxibenzaldehid. Ez egy igen káros anyag, amihez 98% cukrot is adnak.
Kicsit jobb alternatíva a Bourbon vaníliás cukor, amiben ugyan csak 3%, de legalább valódi, növényi eredetű vanília őrlemény van a cukor és a természetes aroma mellett.

Tipp:

A különböző híres-neves fűszercsaládokban is van igazi bourbon vaníliarúd; 1 db kb. 500,-Ft.
Vanília esszencia fűszerboltokban vásárolható (én a Culinarisban vettem 118 ml 1.990,-Ft), de elkészíthető házilag is, például a chiliesvanilia.blogspot.com oldalon szereplő recept szerint.

Ajánló:

Nyári GyümölcösNagyKedvencünk még az EpresPudingosPiskóta, ha van kedved, próbáld ki azt is; Isteni finom! :)

Tápértéke (kb. 24 darabnál, darabonként átlagosan): energia: 100 kcal és szénhidrát: 18 g

Kurkumás arcpakolás nem csak menyasszonyoknak

Szabó Zsuzsanna: A szépség természete című könyvében találtam (többek közt) egy figyelemre méltó, minden bőrtípusra ajánlható arcpakolást. Az író szerint Pakisztánban még mindig alkalmazzák ezt az arcmaszkot az esküvő előtt az ifjú pár mindkét tagjánál, hogy szép tiszta, és egyenletes legyen az arcbőrük a menyegzőn.

Kipróbáltam, sőt, már hetente kétszer fel is kerül az arcomra, mert egyszerűen Isteni; az egyszerűsége, az illata, és természetesen a hatása!

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 tk joghurt (vagy valamivel kevesebb tej a nagyon érzékeny bőrűeknek)

Elkészítés és használat:
Elkeverjük a fűszert a tejtermékkel, majd 15-20 percre felkenjük az arcunkra. Én meg szoktam várni, míg teljesen megszárad, majd először ledörzsölöm, ami lejön, csak utána mosom le langyos vízzel a maradékot. Végül egy vattapamacsot átnedvesítek arclemosóval, rácseppentek egy kevés olíva olajat, és ezzel áttörlöm még egyszer az arcomat, hogy a látványos sárga foltokat is eltávolíthassam minél alaposabban. Még így is marad egy halványsárgás árnyalat a bőrön, így javaslom, hogy csak esti pakolásként használd, hogy reggelre visszanyerd a saját arcszíned :o)

Tipp:
Szabó Zsuzsanna is hozzáteszi, hogy a kurkuma mellé adhatunk egy kis zablisztet is (természetesen, akkor valamivel több kell a tejtermékből), akkor fokozható a hámlasztó hatás.

A kurkuma (másnéven indiai sáfrány, sárga gyömbér, vagy haldi, latinul ’Curcuma longa’) jeleskedik a sebfertőtlenítésben, sebgyógyításban, mert antioxidáns és gyulladás gátló hatása van. Emellett javítja a vérkeringést is, hogy csak a bőrre gyakorolt jótékony munkáit említsem.
Nem nehéz hozzá jutni; többek közt Horváth Rozi fűszerei közt is megtalálható 15 g-os kiszerelésben kb. 70,-Ft-ért.

Megjegyzés:
A fent említett könyv a Bioenergetic kiadó gondozásában, 2006-ban jelent meg.

Képek forrása: Fotolia.com és meemelink.com

Juhtúrós pogácsa

Jöjjön ismét egy jól bevált recept, a rend és a juhtúró-kedvelők kedvéért...

JUHTÚRÓS POGÁCSA
(Kb. 35 darabnál darabonként) Energia: 100 kcal Szénhidrát: 7 g

Hozzávalók

  • 300 g lisztfotofeltoltesefolyamatban.jpg
  • (150 g rizs- vagy rétesliszt + 150 g fehér tönköly-, vagy sima búzaliszt)
  • ½ kk só
  • 300 g vaj (vagy margarin)
  • 1,5 csomag (11 g) száraz-, de lehet 35 g friss élesztő is
  • ½ csomag sütőpor
  • 150-200 g juhtúró
  • 100 g sajtkrém (kb. 60 g reszelt sajt néhány kanál tejföllel keverve)
  • 1 tojás

Esetleg még a szóráshoz:

  • 1 felvert tojás
  • némi sajt, vagy szezámmag

Elkészítés

Kimérem a liszteket egy nagy tálba és elkeverem bennük a fél kávéskanálnyi sót, majd a vajjal addig morzsolgatom, míg egy egészen morzsalékos tésztakezdeményt nem kapok.
Beleszórom az élesztőt (tapasztalatom szerint, itt jobban működik a száraz, mint a friss) és a sütőport; eldolgozom benne a juhtúrót és a sajtkrémet, majd a tojást is.
Sima, könnyű tészta lesz belőle, amit egy lefedett tálban több órára (egy éjszakára) hűtőbe teszek.

Pihentetés után, a további feldolgozás előtt egy fél órával kiveszem kicsit melegedni a tésztát.

Még egyszer átgyúrom, majd lisztezett felületen jó ujjnyira (kb. 2 cm) kinyújtom.
Kisméretű (kb. 3,5 cm átmérőjű) pogácsa-szaggatóval kis korongokat vágok ki a tésztából és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket, kicsit távolabb egymástól.

Tetejüket megkenem tojással, majd megszórom reszelt sajttal, vagy szezámmaggal.


Konyharuhával letakarva még kb. 30 percig (vagy tovább, annál jobb) pihentetem, majd alaposan felforrósodott sütőben, 200°Con kb. 25-30 perc alatt pirultra sütöm őket.

Megjegyzés
Ahogy a piskótatésztánál, úgy a pogácsánál sem szabad nyitogatni a sütőajtót, mert eldőlhetnek a pogácsák.

Forrás
Az eredeti recept, amiből kiindultam és alaposan átgyúrtam, a Nők Lapja Konyha 2011. áprilisi számában olvasható.

Diéta, vagy inkább az egészséges táplálkozás egy napja

Második várandósságom idején, a terheléses vércukor vizsgálaton az alsó határértéket (7,8 mmol/l) produkáltam, így a fennmaradó 16 hétben szigorú diétát kellett tartanom és folyton diabetológushoz járnom. Végül kiderült, semmi komoly bajom nem volt - némi inzulin rezisztencia, amit a megváltozott hormonháztartásom okozott -, de hála ennek, megtanultam és megszoktam, milyen az egészséges táplálkozás, a legtutibb súlytartó diéta! Én kismamaként kezdtem így enni, - amikor elvileg „kettő helyett” kéne,- minden leletem gyönyörű volt, a megszületett lányom még inkább; ő 3ésfél kilóval, én pedig az 55 kg-os versenysúlyommal jöttem ki a kórházból, ami azóta is változatlan, vagy kicsit csökkent a 24 órás anyai teendők miatt...

Az alább leírtakat, diabetológusoktól, diabéteszesektől tanultam, és a saját bőrömön tapasztaltam/om. Természetesen, egyénileg eltérő a szervezet egy napi szénhidrát és kalória igénye, így igyekszem csak nagy vonalakban vázolni a lényeget, Te pedig, kérlek, hámozd ki belőle a Számodra használható információkat!

Szóval.....

A számodra (testsúly megőrzéshez, csökkentéshez, növeléshez) szükséges napi tápanyagmennyiséget az orvosilexikon.hu oldalon könnyen meg tudod nézni.
Az étrend egyik lényege, hogy ezt a mennyiséget napi 6 (2,5-3 óránkénti) étkezésre javasolt elosztani. Sokszor keveset, vegyesen lassú és gyors szénhidrátokból, némi zsírból, fehérjéből.

Minden szénhidrát tartalmú élelmiszer növeli a vér cukorszintjét. A glikémiás index (GI) mutatja milyen magas, és milyen gyorsan történik mindez az egyes élelmiszereknél.
A gyors szénhidrátok gyorsan megemelik a vércukorszintet, gyorsan fel is dolgozódnak és így gyorsan le is esik a cukorszint. Ilyen a gyümölcsök nagy része, a fehér lisztek, a tej (a savanyítottak inkább közepesek se gyors, se lassú), az édes termékek. A lassú nyilván ennek ellenkezője; lassan emel, lassan dolgozódik fel. Pl. teljes kiőrlésű lisztek, rostanyagok (zab, köles, hajdina, korpa...).
A zsír, a fehérje nem tartalmaz szénhidrátot, így természetesen nincsenek hatással a vér cukorszintjére, azonban a kalória tartalmuk annál nagyobb, így vigyázni kell azért velük is; inkább sovány húst, mértékkel..
Ezekről részletesen a később felkerülő Tápanyagtáblázat című bejegyzésben olvashatsz majd.

A reggelit már 7 óra körül érdemes elfogyasztani, és a szénhidrát (CH) összetétele csak lassan felszívódóakból tevődhet össze (ez pl. zabpehely, 1-2 vékony szelet teljes kiőrlésű pékáru, némi sovány kenyérrevalóval és sok zöldséggel).
Reggel a legrosszabb a szervezet inzulin érzékenysége, ami azt jelenti, hogy sem gyümölcs, sem tej nem igazán fogyasztható ilyenkor. Minden diéta sima cukormentes gyógynövényből készült teát javasol.....Hát, nekem muszáj a tejeskávém. Ha lassú az anyagcseréd, beindíthatod egy éhgyomorra ivott pohár almaecetes vízzel is (2 dl langyos vízbe tegyél 1 ek almaecet, lehet bele kis mézet is csempészni; 15 perccel reggeli előtt idd meg).

10 óra körül jöhet a tízórai (na, itt kéne először tejet inni), vagy kevés gyors szénhidrátot, némi gyümölcsöt/joghurtot-korpáskeksszel, néhány szem dióval, mogyoróval, mandulával, zabpehellyel megenni, például jókis gyümölcsös vagy magos-joghurtos műzli formájában, lehetőleg nem „bolti” adalékokkal és cukorral dúsított kiadásban, hanem házilag elkészítve.

Az ebéd (12-13 órakor) Érdemes kistányéron megint keveset, de a napi étkezések közt a legtöbbet ilyenkor enni.
A legjobb a sovány, párolt / sült hús, hal (semmi panír és rántás...) párolt zöldséggel, salátával (semmi gyári öntet, ketchup, majonéz, maximum natúr joghurt, vagy inkább (olíva/tökmag/lenmag/szőlőmagolaj), vagy valamilyen főzelék. Maximum heti kétszer krumpli, egyszer tészta.

És az igazi bűnözés: jöhet az uzsonna (15 óra körül). Igaz kis mennyiségű, de gyorsan felszívódó szénhidrátokkal. Itt lehet megint gyümölcsözni néhány szem maggal, köles-/rizs-/zabkását enni mézzel / lekvárral / gyümölccsel, joghurt műzlivel, heti 1-2 szer néhány kocka min. 65% kakaótartalmú csoki. Tejet inni ilyenkor is legális. :o)

A vacsora (18 óra) hasonló, mint a reggeli, aminél lehet kicsit több, vagy maga az ebéd, de kisebb mennyiségben (például a "maradéka"). És mindehhez sok zöldség, saláta.

21-22 óra körül még jöhet egy kis éjjeli nasi, amit a szakember utóvacsinak hívott egy kevéske lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó pótkaja; pl. sárgarépa, karalábé, alma néhány korpás-, zabpelyhes keksszel.
Mindez azért, hogy hosszabb távon ne éhezzen a szervezet, éjszaka sem.

Majd igyekszem étrendjavaslatokat is publikálni , hogy könnyen konkrét napi menüt állíthass össze magadnak.

Ezzel a többszöri kevés étrenddel egész gyorsan és egészségesen le lehet fogyni (szerintem semmi szenvedés sincs benne, csak hozzászokás és persze önuralom kérdése). Azért is jó, mert az ideális testsúlyodra fogysz (tovább nem) és ott is maradsz még néha becsúszott "nagyevésekkel" (ünnepi családi vacsora, buli, szimpla elcsábulás) is. Ha a szervezeted megszokja, hogy kb. 3 óránként élelemhez jut, nem tartalékol, hanem felhasznál. Ha rendszertelenül, naponta csak 1szer-2szer „bekapsz valamit”, a tested vészes raktározásba kezd, mert nem tudja, mikor jut újra tápanyaghoz; hízni fogsz.

Mind e mellett nagyon fontos a rendszeres mozgás, még ha csak fél óra sétáról is van szó. Mindegy, milyen mozgást választasz, csak ne legyen megerőltető számodra és szívesen csináld, és csináld!
Terveim szerint az oldalon majd megtalálhatod az én kedvenc, könnyen kivitelezhető, de annál hasznosabb torna gyakorlataimat is.

Fontos még minden órában 1-2 dl folyadékot meginni (itt is betartandó, az inkább sokszor keveset)! Én egy pohár vízbe csavarok egy kis citromlevet (persze, cukor nélkül); annak lúgosító, zsírégető, vércukorszint csökkentő és immunerősítő hatása is van. De különböző gyógyteák (nem a filteres, szép dobozos, aromával dúsított teákra gondolok) is csodákra képesek. (Igen, ezekről is tervezek rövidke összefoglalót...)

Jó, ha tudod, hogy 3 dl átlagos cukrozott üdítőben egy felnőtt egész napi szénhidrát adagja benne van...1 Whopper 48g szénhidrát 670 kalóriával, ami kb. éppen egy ebédnek megfelelő mennyiség, és akkor ebbe már nem fér semmi krumpli, ücsi és desszert...

Természetesen, mint minden bejegyzésem, ez sem szentírás! Nekem remekül működik, ezért is szerettem volna megosztani Veled. Ha, jónak látod, próbáld ki, vagy vedd át belőle azokat a részleteket, amiket be tudsz (szeretnél) építeni a saját mindennapjaidba, vagy csak legyints rá.
 

süti beállítások módosítása
Mobil