Avokádókrém

2011. június 03. - kreativiki

No, és íme a kenyérre való változat:

AVOKÁDÓKRÉM

HOZZÁVALÓK

  • 1 közepes, érett, jó puha avokádó
  • kevés citromlé
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek natúr joghurt, tejföl vagy tejszín, esetleg majonéz
  • só, bors

Esetleg még:
Krémsajt (tejfölben elkevert reszelt sajt), vörös- vagy lilahagyma, citromlé, apróra vágott paradicsom, 1 db főtt tojás

ELKÉSZÍTÉS

Az avokádót keresztben, a mag körül kettévágom. Egy rutinos csavarással elválasztom a feleket a magtól. (Mindig már jól megpuhult gyümölcsöt készítek el, így a magot is könnyedén ki lehet belőle emelni.)

Kiskanállal a puha húst kikaparom, lelocsolom egy kis citromlével, majd hozzákeverem a joghurtot (vagy ilyesmit), a zúzott fokhagymát, sóval, borssal fűszerezem.

Krémsajttal, vörös- vagy lilahagymával, apróra vágott paradicsommal, különféle variációkat lehet készíteni.

Sűrítésként volt, hogy egy főtt tojást törtem össze és kevertem bele, de önmagában, egy kis citromlével meglocsolva is nagyon finom.

TIPP
Reggelire is bátran lehet enni, ha van otthon egy kis petrezselyem. Indulás előtt néhány elrágcsált levél elveszi a fokhagyma szagát.

MEGJEGYZÉS
Ha csak kemény gyümölcsöt találsz a zöldségesnél (véletlenszerűen, bármikor az év során, mert nálunk nem terem meg, így "idénye"sincs), a konyhapulton hagyva pár nap alatt szépen megpuhul (kár hűtőbe tenni).

Ha a külső héj megsérült, vagy már felvágtad, rövid idő alatt megbarnul, de attól az még használható, ehető, kenhető.

Az egyik avokádófél feléből arcpakolást készítek az előző bejegyzésben leírt recept szerint.

A magját sem dobom ki, csíráztatom, de erről majd egy későbbi bejegyzésben...

Avokádós arcpakolás

Jöjjön még egy párosítás; kenni és enni való receptek, ezúttal avokádóval a főszerepben.

Ez az arcpakolás az avokádó magas olajtartalma miatt zsíros bőrűeknek kevésbé ajánlható, de az öregedő és száraz bőrűekkel csodát tesz. A gyümölcs (igen, az avokádó egy fán termő gyümölcs, nem zöldség) sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, olaja kondicionálja és lágy tapintásúvá teszi a bőrt, halványítja a bőrhibákat. A méz hidratál, a zabkorpa kitisztítja a pórusokat.

AVOKÁDÓS ARCPAKOLÁS
Hozzávalók:

  • ¼ avokádó
  • 2 tk tejszín
  • 1 tk méz
  • kb. 1 ek zabkorpa

Elkészítés:
A kenyérkencére szánt avokádó egyik felének a felét villával pépesítem, hozzákeverem a tejszínt, a mézet és annyi zabkorpát, hogy sűrű krém legyen, ne csússzon le az arcomról. Már mehet is fel az orcára, kb. 20 percre.

Egyszerűbb változatban készíthető csupán citromlével (az összetört avokádót 1 tk citromlével keverve), de az avokádó önmagában is kiváló arcpuhító és pirítósra kenve is finom :o)

Ekkora mennyiség nekem kb. 2 alkalomra elég, így pár napig a hűtőben pihentetem és újrakeverve (bebarnul, de sebaj) (kb. 2 nap múlva) felkenem a maradékot is
(ha addig nem ettem meg :o)

Uborkakrém

Itt van annak a kenyérre való uborkakrémnek a receptje, amit arcvíz készítéskor csinálok, vagyis aminek a "felesleges" uborkalevéből arclemosót...Mindegy talán a tyúk vagy tojás, az eredmény magáért beszél...

UBORKAKRÉM

avokadokrem1.jpgHOZZÁVALÓK

  • 2 db kígyóuborka
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek (görög)joghurt, créme fraiche, mascarpone vagy majonéz
  • só, bors
  • 1 ek sörélesztő pehely (elhagyható)

Esetleg még:
petrezselyem, snidling, kapor, menta,

ELKÉSZÍTÉS

Az uborkákat meghámozom, lereszelem és hagyom kicsit (10-15 percet) állni, hogy levet eresszen. Felaprítom a fokhagymát és hozzáadom a kinyomkodott uborkareszelékhez.
Összekeverem a joghurttal és fűszerezem.

Pirítóssal, vagy frissen kisült kenyérrel Isteni!

MEGJEGYZÉS
A görögjoghurttal készített változatot hívják Tzatzikinak, de érdemes sokféle tejtermékkel kipróbálni; egyikkel finomabb, mint a másikkal! ;o)

Az uborka héját se dobd ki! Remek arctisztító "pamacs"! Csak töröld át vele az arcodat, és meglátod.
Az uborkaléből készíthető remek arclemosó receptjét az előző bejegyzésben találod.

Uborkás arclemosó minden bőrtípushoz

Arctisztításkor a meleg vizes lemosás után, vagy bármikor a nap folyamán felfrissíthetjük a bőrünket egy kis arcvizes vattapamacsos áttörléssel, vagy permetezéssel.

Természetesen sok-sok jobbnál-jobb arcvíz recept létezik, sorjában beszámolok mindről amiket már elkészítettem és ki is próbáltam. Ez az uborkás az egyik kedvencem (az egyszerűsített változata), mert a kenyérre kenni való uborkakrém készítésekor keletkező "melléktermékből" készül. (Nálunk heti rendszerességben, mert isteni finom; majd publikálom hamarosan :o)

UBORKÁS ARCLEMOSÓ

Hozzávalók:
1 db kígyóuborka, (vagy egyéb uborkákból összesen kb. 25-30 cm)
10 csepp grapefruitmag kivonat (elhagyható)
Esetleg még
1 ek tejtermék (tejszín, kefir, joghurt - növekvő savassági sorrendben)
1 tk szőlőmag / olíva olaj
1 tk frissen facsart citromlé

Elkészítés:
Amikor a kenyérre való krémhez lereszelem az uborkát jól kinyomkodom és a levét félreteszem (1 dbból kb. 1dl lesz). Ez már önmagában is tuti reggeli és esti vattapamacsos lemosáshoz, de jó hozzátenni tartósításként pár csepp grapefruitmag-kivonatot.

Lehet tovább is turbózni az arcvizet úgy, hogy némi tejtermékben (minél zsírosabb a bőröd, annál savasabb tejterméket használj) elkeversz 1 tk szőlőmag, vagy olíva olajat, ezt hozzáöntöd az uborkához, majd még mehet bele 1 tk frissen facsart citromlé.

Használat:
Előveszem a hűtőből a kellemesen hűvös uborkalét. Egy vattapamacsot belemártok és áttörlöm vele az arcom egyik felét. Egy másikat is benedvesítek az arcom másik feléhez, majd egy harmadikat a nyakamhoz. Használt pamacsot újra már nem mártok az arcvízbe.
Végül hagyom, hogy a bőröm magától megszáradjon, de egy tiszta kendővel is fel lehet itatni a lecsorgó felesleget.

Megjegyzés:
Az uborka csökkenti gyulladások, grízek, pattanások kialakulásának lehetőségét, mert gátolja a pórusok eltömődését, összehúzza azokat, felfrissíti az arcot.
A tej/tejszín vitamin, fehérje és ásványi anyag tartalma gyorsan beszívódik a bőrbe, puhává teszi azt. A joghurtban lévő savtartalom megöli a bőrön lévő ártalmas baktériumokat, így a pattanásodásra hajlamos bőr tisztítására kiváló.
Az olaj táplál, a citromlé visszaállítja a bőr savegyensúlyát és kíméletesen szárítja a zsíros bőrt.
 

Hűtőben néhány napig eláll, ez alatt általában el is használom.
Az egyik legtutibb arclemosó!
 

A kozmetikumokban található leginkább károsító anyagok

Elég sok helyen bele lehet botlani hasonló összeállításokba a szervezetünket így-vagy úgy károsító anyagokkal kapcsolatban. Azt gondolom, nem lehet ezeket eléggé hangsúlyozni, ezért én is publikálom az ezekkel kapcsolatos saját jegyzeteimet. Ennek a listának a szűkített kivonatával jártam a drogériákat, hogy olyan termékeket találjak, amik nem tartalmaznak feketelistás összetevőket. Mire megfelelő alternatívákra bukkantam már nem is kellett a puska...

Most ahogy ígértem a kozmetikumokkal kapcsolatban, de előbb utóbb az élelmiszer-mérgek is sorra kerülnek.

Jó, ha tudod, hogy bármely terméken az összetevőket felsorakoztató anyaglista csökkenő mennyiségi, töménységi sorrendben tünteti fel a benne szereplő hatóanyagokat.
Minél előbbre írtak valamit a listán, annál többet tartalmaz belőle az adott készítmény.
Ha az alábbiakban felsorolt anyagok benne vannak a fürdőszobád polcain sorakozó kozmetikumok összetevőlistáiban, az már rossz, minél előbbre, annál rosszabb…

  • Lauryl Sulfate -ok (ALS, SLS, SLES, ALES)

Miben fordul elő?
Hab-, tusfürdők, babafürdetők, sampon, fogkrém, arclemosók, stb…
Miért káros?
Ezek habképző, mosóaktív anyagok, ezáltal nagyon erős zsíroldó hatásúak. Tudósok szerint a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Bizonyos adalékanyagokkal reakcióba lépve rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezhetnek, amik például csupán egyszeri hajmosással nagy mennyiségű nitrátként bekerülhetnek a vérkeringésbe.

Helyettük használható bőrbarát megoldás a kókuszolajból (Cocamide-, Cocamido-) és pálmaolajból (Palm-) kivont tenzidek.

  • Triethanol amine (TEA) –k, mesterséges emulgeátorok

Az emulgeátorok segítségével elegyednek a zsíroldékony és vízoldékony hatóanyagok (amik maguktól nem képesek elegyedésre).
Miért káros?
Az összes trietanolamin származék rákkeltő vegyületekké válik a szervezetben, bőrirritáló hatású, súlyos vesekárosító, megterheli a májat.

  • Alumínium származékok

Miben fordul elő?
Dezodorokban, borotválkozás utáni készítményekben, arckrémekben, fogkrémben, napozószerekben, babaápolási termékekben.
Miért káros?
Az alumínium sók pórusösszehúzó, verejtékcsökkentő, vérzéscsillapító tulajdonságúak. Minél hatékonyabb készítményt szeretnénk használni, annál nagyobb az esélye, hogy a lehető legfelszívódóbb formában van benne az alumínium (és származékai), ami az egyik legsúlyosabban mérgező vegyületcsoport.

  • Kőolajszármazékok

Mineral oil (’szintetikus zsír’), Paraffinum liquidicum (’paraffin-olaj’, azaz ásványi olaj), Vazelin, Petrolatum, Cera Microcristallina (’mikrokristály viasz’), Ozokerit (’ásványi paraffin’), Ceresin
Miben fordul elő?
Dezodorokban, testápolók, gyógyszertári krémek alapja, popsikenőcsök, naptejek, arckrémek, ápoló krémek, ajakírok, hajápoló készítmények. Sajnos az összes gyógyszertári illat- és tartósítószer mentes készítményben is, így ezek sem jelentenek igazán használható alternatívát.
Miért káros?
Eltömítik a pórusokat, ezáltal blokkolják a bőr természetes élettani folyamatait: a légzést, az anyagcserét és a kiválasztást, akadályozzák a bőr méregtelenítését, ezáltal élettelenné, törékennyé teszik. Gátolják a bőr természetes kopását, aminek a következménye a megvastagodott szaruréteg. Elősegítik a mitesszerek és a pattanások kialakulását. Erősítik a gyulladásra való hajlamot, és a gyulladással együtt járó bőrbetegségek kialakulását. A fent már említett SLS/SLES-ek és a kőolajszármazékok okozzák a "száraz, húzódó, viszkető érzés"-t. Egy láthatatlan (fel nem szívódó) réteget képeznek a bőrön, ami megakadályozza nem csak a bőr légzését, a párolgást (természetes vízleadást), ami az egészséges bőr hőháztartása szempontjából nélkülözhetetlen.
Megjegyezendő, a ’Mineral oil’-ról és vazelinről, hogy rossz hírneve ellenére Paula Begoun (ő egy elismert nemzetközi kozmetikai szakértő) véleménye szerint a kozmetikai tisztaságú ásványi olaj a valaha talált legbiztonságosabb, legkevésbé irritáló hidratáló anyag. Ezen kívül hatásos sebgyógyító is. Az ásványi olajnak azonban némi pórus eltömítő hatása is van, így kombinált és zsíros bőrűeknek jobb kerülni.

  • Fényvédőszerek

Methyl-Benzylidencamphor (MBC), Octyl-Methoxycinnamate (OMC), Homosalate (HMS), Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid (OD-PABA), Benzophenone, 3-Benzylidencamphor
Miben fordul elő?
Nem csak a napozószerekben, hanem arckrémekben, tusfürdőkben, szappanokban, samponokban, testápolókban és a babatermékekben is.
Miért káros?
Beszívódnak a bőrbe, esetleg a véráramba is, azonban a kémiai fényvédők egy része az UV sugarak hatására lebomlik. Felmerült a gyanú, hogy elősegítik a káros szabadgyökök képződését.

  • Szintetikus színezékek C.I.-k

A bőrápoló termékekben a színezékek a termék tényleges minőségét nem befolyásolják, csupán esztétikai jelentőségük van, de szervezetünkre igen negatív hatással vannak.

  • Propylene glycol (PG)

Igen, ő a fagyálló. A többi glikolhoz hasonlóan vízmegkötő, hidratáló anyagként használják a kozmetikai iparban. Segít megőrizni a krém állagát (hogy a krém ne olvadjon meg nagy melegben, illetve ne fagyjon meg nagy hidegben) valamint segíti a többi összetevő beszívódását.
Miben fordul elő?
Fogkrémekben, samponokban, hajkondicionálók, dezodorok, krémek, make-up-ok.
Miért káros?
Erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel. Hozzájárulhat ahhoz, hogy más kemikáliák a bőr mélyebb rétegeibe bejuthassanak, és ezzel könnyebben a vérbe juthatnak. Az iparban fagyálló szerként alkalmazzák. Helyettesítésére a kevésbé veszélyes butylene glycol a legalkalmasabb.

  • Butylhydroxytoluol (BHT), Butylhydroxyanisol (BHA)

Szintetikus antioxidánsok, öregedés gátló készítményekben a természetes antioxidánsok helyett, vagy tartósítószerként alkalmazzák őket.
Szörnyen mérgezőek!

  • Silica

Miért káros?
Kimutatták róla, hogy belélegezve tüdőrákot okoz, ezért a hintőporokban és a púderekben való alkalmazása veszélyes.

  • Triclosan

Kozmetikai termékekben tartósítóként, fertőtlenítőként és baktérium ölőként alkalmazzák.
Miben fordul elő?
Dezodorokban, fogkrémekben.
Miért káros?
Szörnyen mérgező! Az elvégzett vizsgálatok során gyakori allergénnek, valamint vese- és májkárosító hatásúnak bizonyult. Rákkeltő dioxint, anilint és furánt tartalmazhat, ami mérgező és allergén. Erős baktérium- és gombaölő, így nem csupán a „rossz”, hanem a „jó” mikroorganizmusokat is kiírtja. Lenyelve különösen veszélyes, ugyanis az emésztőrendszerbe jutva elpusztítja az emésztéshez elengedhetetlen baktériumokat.

  • Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea

Szintetikus karbamidok, amikkel a jótékony hatású karbamidot (Urea) helyettesítik.
Miért káros?
Bőrbe való felszívódásakor formaldehidet ad le, ami erősen allergén, mérgező és fehérjekárosító anyag.

  • A-hidroxisav

Nem csupán a bőr sejtjeit támadja meg, hanem a bőr védőköpenyét is, így hosszan tartó bőrkárosodást is okozhat. Fotoallergén hatású is, azaz napsugárzás hatására nem kívánt kémiai folyamatok indulnak el miatta a bőrben, ami súlyos allergiához vezethet.

  • Bentonit és kaolin

Eltömíti a pórusokat, így elzárja a bőrt a szabad levegőtől.
Lemosható paszta-pakolásokban megengedhetőek.

  • Diethylphthalate (dietilftalát)

Károsítja a májat, a vesét és a szaporodási szerveket, valamint a szervezetre a hormonokhoz hasonló hatást gyakorol.

  • Fluorid és Sodium Fluorid (nátrium fluorid), Sodium Monofluorphosphate

Minden elemnek és vegyületnek lehet szerves és szervetlen formája. Ez a fluorra is igaz. A szerves forma legtöbbször zöldségekben és gyümölcsökben fordul elő, a lehető legtökéletesebb formában és biokémiai környezetben, pontosan úgy, ahogy azt a szervezetünk megkívánja.
A szervetlen - azaz a hozzáadott - fluor és annak sói, vegyületei nem természetes kötésben találhatóak, ezért a szervezetünk idegen anyagként fogja fel azokat. Ezért van az, hogy a hozzáadott fluor még a megengedettnél alacsonyabb mennyiségben is káros hatást fejt ki a szervezetre. Dr. Hardy Limeback professzor a Torontói Egyetem Preventív Fogorvosi Tanszékének vezetője szerint, három év alatti gyermekeknek sohasem lenne szabad fluoridos fogkrémet használniuk. Egyetlen tubus fogkrém egy kisgyerek számára halálos mennyiségű fluort tartalmaz.
Miben fordul elő?
Fogkrémekben.
Miért káros?
Károsítja az ideg- és emésztőrendszert, újabb kutatások alapján potenciális rákkeltő alapanyag, ráadásul a fogszuvasodás ellen is hatástalan.
A Sodium Monofluorphosphate az egyik legerősebb méreg a világon, mely bizonyítottan csontbetegséget, rákot, gyermekhalandóságot, agykárosodást, korai öregedést és sok más problémát okozhat.
Olyan adalékanyagok is előfordulnak a fogkrémekben, melyek kiütéseket, sebeket okozhatnak a szájban (maga a fluorid is). A fogkrém csiszolóanyaga ugyan szépen kifényezi a fogat, de a sok sikálás kikezdi a fogzománcot és a gyökereket is. Sok kifejezetten dohányosok számára ajánlott fogkrémekben túlságosan erős dörzsölő anyag van.

  • Formaldehyd (formaldehid) és származékai

(Bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid, diazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid, imidazolidinyl-urea,2-bromo-2-nitropropán-13-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3 -dioxane.)
Vízzel kombinálva a formaldehidet fertőtlenítőszerként, rögzítőként, illetve tartósító-szerként használják
Miben fordul elő?
Körömápolási termékekben.
Miért káros?
Már kis mennyiségben is irritáló hatású, és rákkeltő anyag. Fejfájást, súlyosabb esetben depressziót, asztmát okozhat, és gyengíti az immunrendszert.

  • Kollagén és elasztin

Állati bőrből és apróra őrölt tyúklábból nyert protein.
Miben fordul elő?
A legtöbb kozmetikai termékben.
Miért káros?
Méretük miatt nem képesek beszívódni a bőrbe, filmrétegszerűen helyezkednek el a bőrön, ezáltal nem engedik azt szabadon lélegezni. A cégek reklámfogásként alkalmazzák a termékeikben, hátha szimpatikusabb így a "bőrrokon, bőrbarát" termék.

  • LAS-Tenside (lineáris alkylbenzol-szulfonát)

Miért káros?
Erősen bőrizgató hatású, a szennyvízbe kerülve nehezen lebomló anyag.

  • PEG (polietilénqlükol)/ PEG-származékok: (Copolyol, Polyglykol, Polysorbate)

Miért káros?
Áteresztővé teszik a bőrt, így a káros anyagok akadály nélkül jutnak át rajta.

  • Tartósító szerek (leggyakrabban a parabének)

A bőr számára haszontalan, de szükséges segédanyagok, hogy az adott termék ne romoljon meg pár hét alatt. Ezek általában az összetevőlista végén szerepelnek, ami azt jelenti, hogy csak igen kis mennyiségben találhatók meg a kozmetikumokban.
Miért káros?
A szervezetre a hormonokhoz hasonló hatást gyakorolnak és lehetséges rákkeltők.
Mivel szinte mindegyik szintetikus tartósítószer valamilyen formában káros (így igen hosszú lenne a lista), az alábbiak, amik NEM károsak (ez meg igen rövid lista):

  • Sorbic Acid (karboxil sav)
  • Alkohol (de csak kis mennyiségben, mert bőrszárító hatása is van)
  • Ascorbic acid, Ascorbyl Palmitate (C-vitamin)
  • Tochopheryl Acetate/Tocopherol (E-vitamin, aminek természetes változata a D-alpha-Tocopherol, szintetikus pedig a D,L-alpha-Tocopherol)
  • Apple Acid (almasav)
  • búzacsíra olaj
  • Kálium-szorbát

És a természetes 100%-os illóolajok szinte mindegyike

  • Illatanyagok

A felhasznált illatanyagokat nem kell részletesen felsorolni a csomagoláson, elég csak együttesen „parfume”ként jelezni azokat. Előállításukhoz használt több ezer vegyi anyag létezik, amik közül egyesek légzési nehézséget, allergiát válthatnak ki.

És még sokan mások…

A hatóanyagok erdejében való eligazodásban több internetes oldal is segít. Ha sorra begépeled a keresőjükbe a vizsgálandó krémed összetevőit, megmondják Neked, hogy kerülendők-e vagy sem. Ilyen leginkább a cosmeticdatabase.com, a kremmania.hu vagy az antalvali.com (ez utóbbihoz a lényegi tartalom megszerzéséhez regisztráció is szükséges).

Ha már kellően kétségbe estél, mert elég sok kártékony összetevő pislogott rád vissza a tusfürdős és samponos flakonokról, megnyugtatlak, van bőven egészséges alternatíva ezek kiváltására. Keresd a drogériákban a BDIH emblémával ellátott termékeket, de azért nézd meg az összetevők listáját, mert olvasni ott is furcsaságokat...Amire én váltottam a károsítóanyag-lista elolvasása utáni első ijedségemben az a Rossmann saját termékcsaládja, az Alterra (ugyan ilyen a DMben az Alverde). De ezeket is érdemes még a boltban alaposan szemügyre venni és keresni a BDIH körlogót. Lehet, hogy minőségükben középszerűek, de könnyen elérhetőek, egy árban vannak a "hagyományos-káros" termékekkel, nem tartalmaznak egészségkárosító összetevőket és nálunk maximálisan beváltak. Több natúr kozmetikum is létezik persze a piacon ezeken kívül is, például a magyar BIOLA, vagy Dr.Hauschka kicsit magasabb árkategóriában.

Egyszóval, ne keseredj el, ha kitartóan keresel, előbb-utóbb megtalálod a Számodra megfelelő minőségű és árfekvésű egészséges tisztálkodó és ápoló szereket.

Ha pedig biztosra akarsz menni, és az adalékoktól mentes, házi-kozmetikum kutyulást választod, akkor nézz vissza időnként, mert fogok írni kipróbált recepteket még bőven.

Forrás:
Rózsa Sándor: Testápoló kislexikon,
levegő munkacsoport: Hétköznapi mérgek (ez utóbbi kettő ingyenesen letölthető PDF formátumban a levego.hu oldalról)
cosmeticdatabase.com, kremmania, wikipedia, vitaminsziget.com, tudatos vásárlók egyesülete (tudatosvasarlo.hu)

Marcipános töltött kalács

Ezt a kalácsot sütöttem ma uzsonnára - már alig van belőle -, és ekkor jutott eszembe, hogy ez is régóta várakozik egy poros mappában, hogy felkerüljön a kreativikiponthura. Hát, akkor most kerüljön fel ide...

MARCIPÁNOS TÖLTÖTT KALÁCS

Hozzávalók:

  • 200 ml langyos tej
  • 2 tk méz, vagy cukor
  • 50 g friss, vagy 2 csomag száraz élesztő
  • 500 g liszt (300 g fehér tönköly- + 100 g kukorica- + 100 g rizsliszt
  • (ez utóbbi kettő helyett lehet rétesliszt is)
  • 3 ek (nád)cukor
  • 1-1 tk fahéj és kardamom (ez utóbbi elhagyható, vagy helyette szerecsendió)
  • 150 g vaj

A töltelékhez

  • 150 g marcipán
  • 80 g puha vaj
  • 200 g dió és/vagy mandula

A kenéshez

  • 1 db tojás
  • egy kevés kristályos (barna) cukor

Elkészítés:
2 dl mézes (vagy cukros) tejbe belemorzsolom az élesztőt, míg felfut, addig félreteszem. (Tapasztalatom szerint ennél a receptnél valamiért jobb a friss a száraz élesztőnél.)
A liszteket egy tálba mérem és elvegyítem benne a cukrot és a fűszereket. A vajat kis kockákra vágom és elmorzsolom a lisztes keverékkel. Hozzáöntöm a felfutott élesztőt és összedolgozom a tésztát. Nem dagasztom sokáig, épp csak addig, míg kellemes, lágy tésztát nem kapok. Letakarva hűtőszekrénybe teszem egy éjszakára (de legalább 2-3 órára).

Másnap előveszem a tésztát és hagyom kicsit felengedni, míg megcsinálom a tölteléket. Ehhez először ledarálom a csonthéjasokat. A nekem bevált kombináció a fele dió – fele mandula, de bátran lehet variálni akár pisztáciával, mogyoróval is. A marcipánt kis darabkákra szaggatom (nekem összeáll megint, ha reszelni próbálom), hozzáadom a jól megpuhult vajat és a dió-mandula darát. Az egészet jól összegyúrom.

A tésztát egy nagydarab sütőpapíron kb. 25x35 cm-es lappá nyújtom (olyan hosszúra, amilyen széles formában sütni fogom). A hosszabb oldalával párhuzamosan három egyenlő részre osztom. Az egyik szélső harmadon a tésztát „kirojtozom”, azaz kb. 2cm-es távolságokban vízszintesen bevagdosom egy pizza vágóval (vagy egy éles késsel). A középső harmadra rárétegezem a marcipános masszát, majd a „szalagokat” kissé megsodorva a töltelékre hajtom. A végeiket lekenem egy felvert tojással és ráhajtom a harmadik harmadot is úgy, hogy néhány cm-es sávban ráfedjen a szalagvégekre. A végeket eldolgozom a tojást használva ragasztóként. A tetejét is lekenem a tojással, majd megszórom egy kevés barnacukorral. Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 2 órát pihentetem.

Miután szép nagyra megnőtt a kalács, 200°Cra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt szép barnára sütöm.
Ha kisült konyharuhával letakarva a formában hagyom kihűlni.

Forrás:
Az eredeti recept, amit szinte a felismerhetetlenségig átalakítottam a Mester Kiadó Süssünk Örömmel című receptgyűjteményében található.

Tápérték (a kalács egészére nézve): energiatartalma: 5300 kcal és szénhidrát: 570 g
kb. 15 szeletnél szeletenként: energia: 353 kcal és szénhidrát: 38 g

Fogkrémek házilag

Egy recept után jöjjön mindjárt a fogápolás....

A gyári fogkrémek sajnos elég sok leginkább elkerülni érdemes anyagot tartalmaznak, úgy mint a fluor és vegyületei, a Lauryl Sulfate-ok (becenevükön SLS, ALS, SLES, ALES), alumínium származékok és még sorolhatnám...(Tényleg, legközelebb fel is sorolom :o)

Ezeket a recepteket mind kipróbáltam, sőt családom minden tagja használja valamelyiket. Minden hozzávaló otthon általában megtalálható, vagy könnyen beszerezhető, kifejezettem szájápolásra alkalmas, természetes anyag. Ezekről az összetevőkről is írok majd bővebben egy későbbi bejegyzésben.

A gyári fogkrémről való átálláskor előfordulhat egy ideig ínyvérzés, míg az ínyed hozzászokik a kicsit keményebb szemcsékhez. De semmiképp ne dörgöld erősen, csak lazán, finoman! A technika számít, nem az erő!

ALAPRECEPT
Hozzávalók:

  • szódabikarbóna tisztítani (finom szemcséivel kíméletesen tisztít, elpusztítja a szájban lévő mikroorganizmusokat, lúgosít)
  • finomított tengeri , vagy finomszemcsés ásvány (pl. Dentomin, kaolin) fehéríteni a fogakat, lepedéket eltávolítani, (a só serkenti az íny vérkeringését is). Fontos, hogy nagyon finom szemcseméretű legyen, különben kidörzsölheti a fogínyt.
  • aloe gél, vagy glicerin, vagy kókuszolaj, esetleg gyógytea (növényi főzet) a kellő „gél” állag eléréséhez, édes ízért, az antibakteriális védelem miatt.
    Itt kell megjegyezne, hogy a kókuszolaj hideg időben hajlamos a megdermedésre, nagy melegben pedig az elfolyósodásra. Ez a fizikai tény befolyásolhatja a vele készült fogkrém állagát. A glicerin halmazállapota nem változékony, vele a krém mindig krém marad.
  • egy kevéske stevia vagy xilit édesítésre, az íny ápolására, baktériumok kiéheztetésére
  • néhány csepp illóolaj „zamatot” és friss leheletet adni, de leginkább fertőtlenítésre és gyulladást csökkenteni

Nem muszáj mindent belekeverni; a szódabikarbóna, vagy a Dentomin "szárazon", önmagában is használható. Hozzáadva némi "gélesítő" anyagot talán kényelmesebb a használata. A többi javasolt alkotó pedig fokozza a szájápolás hatékonyságát.

Elkészítés:
A száraz, por alkotókat először egymással, majd annyi nedvesítő anyaggal keverem össze, amennyitől a fogrém gél állagúan összeáll, majd belecseppentek néhány csepp kiválasztott illóolajat. (fog és szájápolásra a kamilla, zsálya, bors- és fodormenta, mirha és narancs illóolajak a legalkalmasabbak. Várandósan a zsályát kerülni kell!)

Tárolás:

Keverés után a krémet egy kis (üveg)tégelybe kanalazom, vagy levágom egy kiürült gyári tubus végét, jól kimosom, és a saját készítésű fogkrémemet töltöm vissza. A végét lezárom két egymás felé fordított gémkapoccsal. (Nem szabad teljesen tele tölteni, mert akkor a végén préselődik ki a krém. Érdemesebb ilyenkor kicsit "folyósabb" krémet keverni, hogy könnyebben kijusson a tubusból.)
A fogkrémet nem kell hűtőben tartani, mert az összetevők jó része antibakteriális, vírus és gombaellenes, és az adott mennyiségek pár hét alatt úgyis elfogynak.

Használat:

Benedvesített fogkefére tegyél a krémből egy borsónyit, vagy csak egyszerűen nyomd bele a fogkefét és mehet a sikálás!

GYEREKENEK ÉS ÉDESSZÁJÚAKNAK
Hozzávalók:

  • 2 ek szódabikarbóna
  • 1 ek kókuszolaj
  • 4-5 csepp narancsolaj

Esetleg még egy kevés (1-2 kk) xilit, vagy stevia

Elkészítés:
A hozzávalókat a fenti sorrendben összekeverem. Édes volta és fehérsége miatt gyerekeknek kiváló, és az sem baj, ha véletlenül néha lenyelik.

LEGKÖZELEBB A GYÁRIHOZ
Hozzávalók:

  • 3 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál kókusz olaj, vagy glicerin (vagy fele-fele)
  • 10 csepp borsmenta illóolaj (mentol-érzékenység esetén helyette esetleg valamivel kevesebb (5-7 csepp) teafaolaj, kamilla, zsálya, vagy kicsit több narancs illóolaj.)

Elkészítés:
A hozzávalókat a fenti sorrendben összekeverem.
Bár nem habzik ez sem, de „ízében” közel áll a gyári változathoz.

FOGÍNY PROBLÉMÁKRA
Hozzávalók:

  • 2 ek szódabikarbóna
  • 2 ek dentomin, vagy kaolin (vagy e helyett is szódabikarbóna)
  • 1 ek finom őrlésű tengeri só
  • 1-2 ek glicerin, de jobb a kókuszolaj (vagy fele-fele)
  • 1-2 ek aloe vera gél, vagy kamilla-, vagy zsályatea (1tk gyógynövényt 2dl vízzel forrázz le és lefedve hagyd állni 10-15 percig, majd szűrd le), vagy desztillált/forralt víz
  • 3 csepp kamilla olaj
  • 3 csepp teafa olaj
  • 3 csepp zsálya olaj (helyette pl. várandósság alatt esetleg narancsolaj)

Elkészítés:
A száraz összetevőket érdemes alaposan ledarálni, hogy minél finomabb szemcséjűek legyenek a kíméletes tisztítás érdekében. Ehhez jönnek a nedvesítő anyagok a krém állag eléréséhez szükséges mennyiségben, végül a fertőtlenítő, gyulladás csökkentő, sebgyógyító illók.

Tipp:
Ha nem akarsz kevergetni, de jó minőségű, fluor és mentol mentes fogkrémre vágysz, ajánlom Neked a Nenedent gyermekfogkrémet, mégha már nem is vagy gyerek...Egyre több patikában látom, de drogériákban is beszerezhető; 50 ml kb. 7-800,-Ft.
Egy másik jó alternatíva a Lavera fogkrémcsalád, bár kicsit nehezebb őket beszerezni, kevés helyen (általában bioboltban) kaphatók. 75 ml kb.6-800,-Ft.

Császáromlett

Nemrégiben találtam egy se nem császármorzsa, se nem omlett, de egy kicsit mindkettőre hasonlító receptet, amit még kissé át is dolgoztam. Annyira egyszerű és nagyszerű, hogy hetente legalább egyszer muszáj megcsinálnom.
Hipp-hopp kész, laktató, ideális vacsora. Már többeknek ígértem, így megérdemli, hogy első legyen a Finomságok sorában.
Jó étvágyat hozzá!

 

CSÁSZÁROMLETT
1 személyre (feltéttel együtt) energia: 600 kcal szénhidrát: 20 g

Hozzávalók: (2 személyre)

  • 2 tojás
  • 30 g puha vaj
  • 60 g (kb. 5 ek) (fehér vagy teljes őrlésű tönköly-) liszt
  • 1 dl tej
  • pici só
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem
  • 2 ek liba-, vagy kacsazsír

És még a tálaláshoz

  • kb. 60 g juhtúró
  • 2 ek tejföl
  • kb. 50 g (Kolozsvári vagy bacon) szalonna (elhagyható)
  • kb. 60 g reszelt sajt

Elkészítés:
Az egész tojásokat jól felverem és simára keverem a puha vajjal, liszttel, tejjel, és egy csipet sóval. Hozzáadom az apróra vágott hagymákat és a petrezselymet is.
Egy serpenyőben a zsírt jó forróra hevítem és beleöntöm a tojásos masszát. Hagyom kb. 1 percig, hogy az alja kicsit megpiruljon, majd egy falapáttal cikkelyekre vagdosom, és azokat egyenként átforgatom, hogy a másik oldaluk is megsülhessen.
A juhtúrót összekeverem a tejföllel, lereszelem a sajtot és közben apró kockákra vágott szalonnát is pirítok hozzá.
A mindkét oldalán megpirult tésztadarabokat tányérra szedem, lelocsolom a tejfölös túróval, reszelt sajttal és a szalonnával meghintem.

Az eredeti recept, amit kicsit továbbgondoltam a nosalty oldalon található.

 

Mindenek előtt...

Kedves Látogató!

Légy üdvözölve ezen az oldalon, ahol terveim szerint a honlapomra szánt irományaim, enni és kenni való receptjeim, rajzaim, és egyéb kreatívkodásaim szüleményei, valamint az ezekkel kapcsolatban összegyűjtött, szerintem hasznos információk sorakoznak majd.

Egyébként is, de két KisLeány anyukájaként még inkább fontos számomra a minél természetesebb, harmonikusabb, egészségesebb, praktikusabb, vidámabb és egyedibb hétköznapi élet megteremtése. Mindezt igyekszem a számomra megadatott képességekkel (kotyvasztással, kísérletezéssel, keresgéléssel, figyelemmel, írással, rajzolással) elérni. Terveim szerint az itt olvasható bejegyzések mind az ezekkel kapcsolatos tapasztalataim, próbálkozásaim eredményeiről fognak szólni, és a keresgéléseim során összegyűjtött, leszűrt, (elsősorban számomra) lényeges információkról, amiket szeretnék megosztani Mindenkivel, akit érdekel.

Ha bármilyen észrevételed, javaslatod, megjegyzésed, kérdésed van a bejegyzésekkel kapcsolatban, kérlek, kommentálj, hogy tanulhassunk egymástól. Építő kritikát szívesen fogadok!

Hasznos böngészést és minél szebb napot kívánok!

 

 

 

 

süti beállítások módosítása
Mobil