TökMécsesek

2013. november 01. - kreativiki

tokfej2013.jpgTavaly már írtam a Házi Tökfaragásról; idén a kertemben nőtt néhány pici dísztök (is), így most belőlük (is) készítettem mécseseket.

Két egyszerűbb formával próbálkoztam, mert tömörségük, keménységük miatt elég nehéz volt őket faragni.

Az egyiknek a tetején vájtam egy akkora mélyedést amibe egy teamécses kényelmesen be lehet helyezni.

A másikat "megskalpoltam", a belsejét kivájtam, majd a külső rajzolatához igazodva kicsit kigömbölyítettem a peremet. Ezekhez a motívumokhoz illeszkedően lyukakat fúrtam a héjba, ahol szépen át tud derengeni a gyertyafény.

A nagy sütőtökre idén a "menő design"-hoz igazodva (családi közkívánatra) egy bagoly került...

Ajánló:

  • A sütőtökről szóló egyéb írásaimat, receptjeimet, az egészségességéről szóló ódámat ITT tudod elolvasni.
  • Az ehhez kapcsolódó novemberi ünnepekről pedig ITT írtam.

Sütőtök krémleves

Már többször írtam, mennyire szeretem a sütőtököt és előszeretettel alkotok is belőle valami finomat.
Ha csak kevés időm van és a hideg, ködös időben ennék valami krémesen édes lélekmelengetőt, akkor gyors levest főzök belőle; így:

sutotokleves.jpgHOZZÁVALÓK

  • kevés vaj
  • 1 közepes sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl (házi vagy főző) tejszín
  • 2 tk vegamix (ízfokozó és tartósítószer nélküli, természetes anyagokat tartalmazó ízesítő)
  • só, (cayenne)bors, szerecsendió
  • petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

Megpucolom a hagymát és a tököt, kis darabokra vágom őket. (Nem kell nagyon apróra kockázni, mert a turmix úgyis felaprítja majd.)

Kevés vajat olvasztok és rádobom előbb a hagymát, majd, ha az üvegesre párolódott, ráteszem a tököt is. Átforgatom őket, majd felöntöm tejszínnel és annyi vizet még, hogy bővebben ellepje.  

Vegamix-szel és sóval ízesítem, majd 15-20 perc forralom, míg a tök megpuhul.

Mielőtt levenném fűszerezem borssal, szerecsendióval.

Turmixgépben pépesítem, majd a végén ízlés szerint korrigálom a fűszerezést, ha kell, vízzel hígítom, megszórom apróra vágott petrezselyemmel.

AJÁNLÓ
A sütőtökről szóló korábbi írásaimat, receptjeimet ITT találod.

Újabb Horgolt MézesMadzag

bagolysereg.jpgSzeptember 12. a Horgolás Nemzetközi Világnapja!

A dolog úgy kezdődött 2007-ben, hogy egy amerikai horgolótűket faragó Bácsi - Jimbo - elhatározta, Ezen a napon szabadnapot ad az alkalmazottainak és versenyt hirdet egy általa készített faragott fa horgolótűért. E jó szokását azóta is megtartja minden szeptember 12-én, sőt világszerte egyre több Horgoló csatlakozik a kezdeményezéshez oly módon, hogy megajándékoz, vagy megtanít valakit horgolni.
Minderről (is) bővebben - angolul - ITT olvashatsz.

A Világnap örömére gondoltam, elhúzok egy újabb mézesmadzagot; összeállítok egy újabb csokorral a mostanság készült és lencsevégre kapott horgolmányaimból.

 

 

kobagoly01.jpg bagoly.jpg kobagoly02.jpg
cheshirecat02.jpg cheshirecat01.jpg

 

 

 

 

 

 

 



madarka.jpg madarak.jpg
nyuszik.jpg fehernyuszi.jpg
kekmadar_1.jpg macicsorgo.jpg pirosmadar_1.jpg


Tipp:

Ha az egyes képekre kattintasz - reményeim szerint hamarosan mindegyiknél - megnézheted, hogyan készítettem őket.
A leírások érthető, színvonalas elkészítése, feltöltése igen sok idő, így kérem türelmedet; előbb-utóbb mind elérhető lesz magyar nyelven!

Megjegyzés:
További - korábbi - horgolmányaimat ITT nézheted meg.
A horgolás alapjairól EZekben a bejegyzésekben írtam.

Ha bármelyik alkotásom megtetszett Neked, de úgy érzed, nem tudod, vagy akarod Te elkészíteni, írj a grafika@kreativiki.hu e-mail címre és megoldjuk!

További boldog Horgolás Világnapját
és
Mégboldogabb Csütörtököt!

 

Rímhányó József - Teveima

Nagyon szeretem a szavakkal zsonglőrködő, vidám, cinikus, bölcs mágusokat, mint például Rejtő Jenő, Romhányi József, vagy Tamkó Sirató Károly (ABC rendben, a teljesség igénye nélküli felsorolásban).

Egyik Legkedvencebb Kedvencem Ez:

Romhányi József
A TEVE FOHÁSZA

Monoton
üget a süppedő homokon
a sivatag lova,
a tétova teve
tova.
Hátán rezegve
mozog a
rozoga
kúp
alakú púp.
A helyzete nem szerencsés.tevefohasza.jpg
Apró, szemcsés
homokkal telve
a füle, a nyelve.
Sóvár szeme kutat
kutat.
Még öt-hat nap
kullog, baktat.
Az itató tava távol,
s oly rettentő messze meg az oázis.
Erre utal az alábbi fohász is:

- Tevék ura!
Te tevél tevévé engem eleve,
Teveled nem ér fel tevefej tétova veleje.
Te terved veté a tevevedelő tavat tavaly távol,
de tévednél, vélvén,
vén híved neved feledve
elvetemedve
vádol.
Nem! Vidd te tevelelkem hovatovább tova,
mivel levet - vert vederbe
feltekerve - nem vedelve
lett betelve
a te tevéd szenvedelme.
Te nevedbe
legyen eme
neveletlen tevetetem
eltemetve!

S evezzevel ava
tevelevelkévét kivilevelhevelteve.

Mindez, ilyen, mikor remek zene lesz belőle:

Megjegyzés:
Az illusztráció Nepp József alkotása, ami Romhányi József - Szamárfül című 1983-as kiadású verseskötetében jelent meg.
A vers zenés feldolgozását és a videó klipet az Alma együttes készítette.

Boldog Csütörtököt!

A korántsem bonyolult Méteres Kalács

Gyerekkoromban a nagymamámtól minden családi eseményre Méterest kértünk, mert egy TotálTutiSüti.
Ő mindig óckodott mondván "jaj, az olyan hosszadalmas, bonyolult és macerás..."; de persze, mindig megcsinálta nekünk...


Nem rég egy ismerősömmel beszélgettünk a süteményekről és megemlítette, hogy "a hétvégén úgy ettek volna valami édeset, úgyhogy összedobott egy méterest a családjának."

Hogy mi?! Összedobott?!
És igen. Ezen felbuzdulva elővettem a családi receptet és kipróbáltam...Nem mondom, hogy egy hipp-hopp süti, de viselhető a vele járó macera, cserébe
tényleg TotálTuti!

HOZZÁVALÓK
A krémhez:

  • 2 tasak puncs ízű pudingpormetereskalacs.jpg
  • 500 ml tej
  • 150 g cukorféle
  • 250 g vaj
  • 4 ek rum

A tésztához:

Azért mert fontos, hogy a kétféle tészta egyforma méretű legyen, és mert az elkészítés utolsó előtti fázisában úgyis "kétfelé kell venni" majd teljesen külön kezelni, így egyszerűbbnek láttam külön-külön elkészíteni.
A receptben is így fogom említeni őket.

SÁRGA tészta

  • 2 db tojás
  • 120 g kristálycukor
  • 50 ml olajmetereskalacsszeletek.jpg
  • 50 ml meleg víz
  • 125 g rizs-, vagy rétesliszt
  • ½ csomag sütőpor

BARNA tészta

  • 2 db tojás
  • 120 g kristálycukor
  • 50 ml olaj
  • 50 ml meleg víz
  • 110 g rizs, vagy rétesliszt
  • 10 g (1 ek) cukrozatlan kakaópor
  • ½ csomag sütőpor

ELKÉSZÍTÉS:

A pudingport kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, majd hozzáadva a többi tejet is folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzöm. Ha megvan félreteszem, hogy hadd hűljön ki minél jobban, addig nekilátok a tészták elkészítéséhez.

A sárga tésztához kemény habbá verem a 2 tojás fehérjét, majd apránként beledolgozom a kristálycukrot is. Hozzáadom a sárgákat, az olajat és a meleg vizet. A lisztben elkeverem a sütőport, majd kanalanként a tojásos cukorhoz adom.
Egy őzgerincformát kibélelek sütőpapírral (kicsit beolajozom a formát, majd olajos kézzel belesimítom a papírt. Ebbe öntöm a tészta masszáját.
Előmelegített 180°C-os (5ös fokozatú gáz) sütőben kb. 20-25 percig, tűpróbáig sütöm (ha beleszúrok egy hústűt nem lesz rajta tésztamaradék).

A barna tészta ugyanígy készül, csak a  kevesebb mennyiségű lisztet kakaóporral egészítem ki. Azt is a sütőporral együtt a liszthez keverem mielőtt a folyadékhoz adnám.

Amíg sülnek a tészták a vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a rumot is és jól elkeverem a kihűlt pudinggal.

Ha minden megvan és kihűlt, akkor az őzgerincforma bordáinak megfelelően kb. 1 cm vastag szeletekre vágom mindkét kisült tésztát.
A szeleteket 1cm vastag pudingréteggel ragasztom össze felváltva:
1 szelet sárga tészta - 1 cm puding -1 szelet barna tészta - 1 sárga - puding -1 barna - sárga - puding - barna........
A végén két 50 cm hosszú pepita sütirudam lesz, amit olvasztott csokival bevonok, majd az egészet jópár órára hideg helyre teszem. Ja, még nem is mondtam? Ezért hívják "MÉTERES"nek.....

Tálaláskor FERDÉN kell szeletelni, hogy minden rétegből jusson 1-1 szeletbe.

Csokiolvasztás
Gőzfürdő felett (egy lábasba forró vizet teszek és ebbe egy kisebb tálat, amibe beledarabolom a csokit) kevés vajjal, esetleg (kókusz)olajjal és pici citromlével hagyom, hogy a csokoládé egészen folyóssá váljon, majd egyenletesen rákenem a sütire.

Tippek

  • Ha sűrűn készítesz Méterest, érdemes beszerezni két egyforma őzgerincformát, hogy egyszerre tudjanak sülni a tészták. Így némi időt meg lehet spórolni.
  • A csokiolvasztáshoz kiválóan fel lehet használni például a mikulás és húsvéti csokik maradékát.
  • Vendégeskedés előtt 1-2 nappal érdemes elkészíteni, mert úgy tálaláskor még finomabb lesz.

Szerencsehozó Madár horgolásminta

Nagyon hálás ennek a madárnak a horgolásmintája, mert egyszerű (nem igényel nagy horgolótudást), gyorsan elkészíthető (kb. 30-40 perc), remekül variálható, bővíthető és látványos, színes, bájos eredményt lehet vele  elérni.

A madárTEST legalapabb alapmintája ilyen:

egyszerumadar.jpg kor.jpg

 

1. sor: 4 láncszem (lsz) hamispálcával (hp) körré kapcsolva.

2. sor: 3 lsz, majd a körbe horgolva 13 egyráhajtásos pálca (ERP), a kör végén hp a kezdő 3. szembe.

3. sor: 3 lsz, mellé az első pálcaközbe 1 ERP, az előző kör pálcái közé horgolva 2 ERP minden pálcaközbe 13x, a végén hp a kezdő 3. szembe.

4. sor: 3 lsz, mellé az első pálcaközbe 1 ERP, az előző kör pálcái közé horgolva 2 ERP minden pálcaközbe 27x, a végén hp a kezdő 3. szembe.

5. sor: 2 lsz, a következő pálcaközbe 1 EgyRáhajtásosFélPálca (ERFP), végig minden pálcaközbe 1 ERFP , a végén hp a kezdő 3. szembe.
Itt akár el is lehet csomózni a szálat, de én jobb szeretem a megkezdett szállal folytatni a madár összeállítását.

LÁBak:
Horgolok 2 db 15-20 szem hosszú láncot, az egyik végére felhúzok egy fagyöngyöt és teszek rá egy csomót, hogy ne essen le.

CSŐR:
1. sor: 6 láncszemet horgolok.

2. sor: A tű melletti szembe egy kispálcát (kp) horgolok, majd minden szembe 1et-1et, azaz még 4et, a végén 1 szemet, majd megfordítom a kezemben a munkát.madarcsor.jpg

3. sor: Minden szembe 1 kpt horgolok, összesen 4et, majd 1 szemet és fordítok.

4. sor: Minden szembe 1 kpt horgolok, összesen 3at, majd 1 szemet és fordítok.

5. sor: Minden szembe 1 kpt horgolok, összesen 2őt, majd 1 szemet és fordítok.

6. sor: 1 kpt horgolok, majd 1 szemet és hosszában félbehajtom a háromszöget. Kispálcákkal összehorgolom a két szélt.

AKASZTÓ:
Horgolok egy kb. 25-30 szemből álló láncszemsort. A két végét jól összecsomózom egymással (egy nagyobb gyöngyöt is rá lehet húzni), hogy minél nagyobb göb legyen a szálak végén, ne csússzon majd ki az akasztó a testből.
Az test alapkörének közepén áthúzom az akasztót, hogy a göb a test belsejében legyen.

ÖSSZEÁLLÍTÁS:madar01.jpg
Az elkészült kört félbehajtom és kispálcákkal elkezdem a két szélt (az 5. sort) összehorgolni.
A feléhez érve a lábaknak készült két láncot a köralap utolsó sorának szálai közé rögzítem belülről úgy, hogy a lábacskák szépen lelógjanak kétoldalt.
Folytatom tovább a kispálcás összeillesztést.
Egy csőrnyire a végétől vatelinnel kitömöm a madár belsejét, majd beillesztem a csőrt.
Itt elcsomózom a fonalat, de elég hosszú szálat hagyok az utolsó szakasz, a csőr bevarrásához. Tűbe fűzöm a szálat és bevarrom a csőrt. Idő közben a fej két oldalára befűzök, levarrok 1-1 fa gyöngyöt a szemeknek.
A végén jól elcsomózom a fonalat.

Tipp:

  • Bármilyen maradék fonalat fel lehet használni a készítéshez.
  • A tű mérete sem lényeges, bár nagysága szerint változhat - értelem szerűen - a madár mérete is.
    (Én leginkább Catania, vagy Capri fonalból szeretem horgolni 2,5ös tűt használva úgy, hogy legalább egy melírozott szál is legyen benne.)
  • Minden sort érdemes más és más színnel horgolni, hogy minél színesebb legyen a madárka.
  • Díszítő elemként a pálcákra lehet szemsorokat horgolni.
  • A pálcák méretét, sorrendjét lehet bátran variálni. Így a madár mérete, formája is változtatható.

Súgólyuk:

  • Hogy hogyan kell kört horgolni ITT megtalálod.
  • A pálcák pontos leírását pedig ITT leled.
  • Ha bármit nem értesz, vagy egyéb segítség kell, írj bátran hozzászólást, vagy e-mailt a grafika@kreativiki.hu címre, igyekszem mielőbb segíteni, válaszolni.
  • Egyéb horgolmányaimat ITT nézegetheted.
kekmadar.jpg sokmadarak.jpg pirosmadar.jpg

Körbehorgolás

Az általam elhúzott Horgolt mézesmadzagok nagy része "körhorgolással" kezdődik.

Ezt többféleképpen lehet megvalósítani:

  • A legegyszerűbb, ha egy megfelelő számú szemből álló láncot egy hamispálcával (angolul 'slip stitch', röviden 'st') összekapcsolok így:

lancbolkor.jpg

Készítek egy csúszócsomót, majd sorban horgolom a szemeket. Végül a kezdőszembe szúrom a tűt és hurkolás nélkül egyszerűen áthúzom a szálat.  (A csúszócsomó és a szemek készítésének aprólékos leírását ITT találod.)
Ez után a lehet a kör "belsejébe" vagy a láncszemekbe horgolni a következő sor pálcáit.

Ily módon a horgolmány közepe általában "lyukas" hatású.
(Ha kevés kezdőszem köré horgolsz sok pálcát a lyuk akár "be is tud tömődni".)

  • Egy másik - általam nagyon kedvelt megoldás - az "állítható-", vagy duplagyűrű, avagy közismertebb nevén 'magic ring', esetleg 'adjustable ring'.

magicring.jpg

A fonalat az ujjaim köré hurkolom, majd a szélvég alatt a tűre tekerve felhúzom a "belső" szálat, hogy egy kezdőhurok keletkezzen a tűn.
Most a végszál felett tolva a tűt húzom át a kezdőhurkon a tűtől legmesszebb eső szálat. Így egy kezdőcsomó hurkolódik a körré váló fonalra.
A kezdő pálcákat erre a körre horgolom rá a szokott módon. (A különböző pálcák horgolási módját ITT találod.)
A kezdőkör átmérőjét a lelógó végszál meghúzásával lehet szabályozni, ahogy csak szeretnénk.

Ebben az esetben a kezdőkört annyira szorosra lehet húzni, hogy az teljesen össze tud zárulni, nem marad lyuk.

A kettő közti különbség nagyjából ilyen:

korkulonbseg.jpg

ITT találod a kedvenc szerencsehozó madaram leírását ahol mindjárt hasznát is veheted a körhorgoló tudománynak.

MákosGuba mindenkorra

Van egy totáltuti kifőzde-étterem Pesten a Jászai Mari térnél; a Lecsó. Ha a közelben járok mindig betérek és, ha szerencsém van (és épp főztek) mákosgubát kérek (többek közt).
Legutóbb biztosra akartam menni, előre letelefonáltam, hogy a változó menüben a hét melyik napján lesz tutira az (is) az étlapon; fel is sorakoztam, de mint kiderült pillanatok alatt elfogyott (amit nem is csodálok). Ha tudták volna biztosan, hogy megyek félretettek volna nekem, de hááát...elkéstem.

Jobb híján - Leánykáim nagy lelkesedésére - otthon nekiláttam MákosGubát készíteni, ami bruttó igen hosszú fél órát vett igénybe...makosguba.jpg

Hozzávalók:

  • 6 db (kissé szikkadt) kifli
  • 40 g vaj
  • 4-5 dl tej
  • 3 ek méz
  • 1-2 teáskanál vaníliaesszencia
  • 100 g (darált) mák
  • 50 g (darált) cukorféle
  • ½ mokkáskanál szegfűszeg
  • ½ citrom kifacsart leve

Elkészítés:
A vajat, tejet, mézet, vaníliát egy kis fazékban felforralom, miközben hüvelykujjnyi vastagra karikázom a kifliket.
A mákot ledarálom a cukorral és elkeverem benne a szegfűszeget.

A forró lével leöntöm a kiflikarikákat, összekeverem, hogy jól felszívódjon a tej, majd hozzákeverem a cukros mákot és a citromlét.

Kivajazok egy középméretű jénai üvegtálat, belezúdítom a mákos ázott kifliket és a kb.200°Cra (gázsütő 4es fokozat) előmelegített sütőben kb. 15-20 percet sütöm, míg megpirul a teteje.

Tipp:

  • Sokszor előfordul velem, hogy mihamarabb szeretnék mákosgubát enni, de túl friss a kifli...Ilyenkor egy éjszakára kicsomagolva hagyom őket kicsit megszáradni.
  • Ínyenceknek mazsolát is lehet a mák közé keverni.
  • Én csak úgy önmagában szeretem enni, de lehet rálocsolni egy kis vaníliaöntetet is.

Megjegyzés:
Maga a MÁK egy isteni eledel; azon túl, hogy nagyon finom, rengeteg ásványi anyagot és jótékony növényi olajat is tartalmaz. No, de erről egy külön kis SZÉben bővebben...

Buddha Napok 2013ban

Már tavaly is felhívtam a figyelmed a Buddha életéhez kötődő Tízmilliószoros napokra. Természetesen idén is eljönnek, annak rendje, s módja szerint; s csak a mi dolgunk, hogy gondolunk-e rájuk.

Csak emlékeztetőül jegyzem meg, hogy a tibeti hagyományok szerint minden évben van 4 Buddha nap (Gautama Sziddhártha életútjának fontos pillanataira emlékezve), amikor a pozitív és a negatív teremtő energiák egyaránt felerősödnek, azaz 10 milliószoros erővel hatnak. Ezeket nevezzük tízmilliószoros teremtő napoknak.iai-internatioalpontorg.jpg

Rajtam ne múljon, leírom,
2013-ban mely napokra esik tízmilliószoros nap

  • Február 25. hétfő a Csodák ünnepe
  • Május 25. szombat a Születés, megvilágosodás és eltávozás napja
  • Július 12. péntek a Tankerék napja
  • Október 26. szombat a Visszatérés napja

 

Ismét megjegyzem, hogy a tibeti hagyományok szerint Újhold és Telihold napja hasonló módon százszoros erővel bír. A karma törvénye szerint, minden, amit ezeken a napokon teszünk, visszajut hozzánk, így amit ilyenkor adunk, azt százszorosan kapjuk vissza, legyen az jó, vagy rossz...

Minél boldogabb holnapi BaddhaNapot kívánok!

A kép eredetije az iai-international.org oldalon található.

Az élet szeret

Nemrég egy olyan helyen kellett várakoznom, ahol nem győztem hallgatni az éppen szóló rádió műsorát; szinte egytől-egyig nagyon tetszettek a lejátszott dalok. Utána is néztem és megtaláltam az Fm90.90-en a Jazzy Rádiót. Az interneten ITT lehet hallgatni.

Többek közt leadták a Gringó Sztár Az élet szeret című dalát, ami mindjárt bekúszott a fülembe...

 

És mivel nincs új a Nap alatt, megtaláltam (szintén a fent említett rádió jóvoltából) a dal mégtutibb eredetijét 1999-ből, a jamaicai Jack Radics előadásában No Matter címmel...

 

Boldog Csütörtököt!feheralaponudvbiki.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil