Kényeztető Kleopátrafürdő

2012. április 23. - kreativiki

A hétvégén úgy alakult, hogy volt egy szabad estém, és úgy döntöttem az időt a szépülésnek szentelem.

A rituálét egy alapos arcgőzölős tisztítással kezdtem, majd avokádós pakolással az arcomon kellemes, illatos, lazító, bőrápoló fürdőt készítettem magamnak, így:

Hozzávalók:

  • 1,5-2 dl (kecske) tej, vagy tejszín
  • 1 evőkanál méz
  • 1-1 teáskanál jojoba és mandulaolaj, de ez lehet kókusz, olíva vagy más hidegen sajtolt növényi olaj is.
  • 8-10 csepp illóolaj, ami nálam most 1 csepp rózsa, 3 csepp jázmin, 1 csepp szantál és 4 csepp levendula volt.


Elkészítés:
A tejet, vagy tejszínt meglangyosítom, elkeverem benne a mézet, az olajokat és az illóolajcseppeket, amit aztán a kád jó meleg vizébe zuttyantok.
Mindezek után 15-20 percre elmerülök az illatos, kényeztető fürdőben.
A vízből kilépve már lehet érezni a szépítőszerek jótékony hatását; a selymes, illatozó bőrfelületet és az ellazult, nőiségének örvendő lelkiállapotot.

Tipp:
Természetesen, más bőrápoló hatású illóolajat is használhatsz, például

  • Kifejezetten (de nem csak) stresszoldó, nyugtató, görcsoldó illó: bergamott, citromfű, geránium, jázmin, kakukkfű, kék és római kamilla, levendula, mandarin, muskotályzsálya, narancs, narancsvirág, keserűnarancs, rozmaring, rózsa, rózsafa, szantál, ylang-ylang.
  • Afrodisztikus illók: geránium, jázmin, pacrózsa, szantál, ylang-ylang.

Várandósság, epilepszia és alacsony vérnyomás esetén NE: geránium, kakukkfű, rozmaring.

A választásban segíthet az illóolajokról készült összefoglaló táblázat A-K és L-Z, vagy a részletes leírás. A felsorolt illóolajoknak más jótékony hatásaik is vannak, amit felhasználás előtt érdemes átolvasni.

Magyarázat:
Az illóolajokat nem szabad tisztán a fürdővízbe cseppenteni, mert olaj lévén nem tudnak elkeveredni a vízben, a felszínen maradnak és kicsíphetik a bőrt. Ezért minden esetben valamilyen, vízzel keverhető vivőanyagban kell őket oldani. Erre kiváló a tej és a méz.

Tej (legtutibb a kecsketej): a benne található Q10 koenzim, több mint 70 telítetlen zsírsav és sok ásványi anyag révén külsőleg használva ápoló, puhító, tisztító, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású. Könnyen behatol a bőr mélyebb rétegeibe és jól fel is szívódik. Kíméletesen hámlasztja a bőr elhalt felső rétegét és segíti az új bőr képződését. Lúgos kémhatású, így visszaállítja a bőr normál PH-értékét, mindennapi használattal sem szárítja a bőrt. Kiválóan alkalmas bőrallergia, ekcéma és kiütéses bőrpanaszok enyhítésére.
Méz: kis mennyiségben alkalmazva hidratálja, tisztítja, táplálja és puhítja a bőrt.
Növényi olajok: hasonló anyagként az illóolajok tökéletesen keverhetők bennük. Kiváló bőrápoló hatásúak.
Illóolajok: a Hozzávalók közt felsorolt illók illata belélegezve hangulatjavító, a nőiesség érzetét fokozó, afrodisztikus, külsőleg alkalmazva bőrápoló hatásúak.

Kleopátra módszere
A történészek szerint (a fennmaradt írásokból következtetve) Kleopátra korában az erős napsütés miatt általános volt a bőr kiszáradása és gyors öregedése, ami ellen a királynő hasonló fürdőt véve védekezett.
Titkos receptje szerint mézet és illó olajokat oldottak fel egy liter forró szamártejben. Ezt a keveréket öntötték a testhőmérsékletűre melegített fürdőbe, amiben Egyiptom királynője naponta 15 percre megmártózott.
Fürdés előtt tengeri sóval és tejpéppel dörzsölték át a testét, hogy a hatóanyagok eljuthassanak a bőr legmélyebb rétegeibe is.

A kép eredetijének forrása
a handmadeathomestead.com oldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr384466604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása