Április 22. A Föld napja

2012. április 22. - kreativiki

Szerencsére, mára már egyre több ember, szervezet, cég, kormány kezdi komolyan venni a Föld megkímélésének fontosságát, így a Föld napján sok-sok rendezvénnyel, felhívásokkal igyekszenek felhívni mindenki figyelmét az ökotudatos, Földkímélő életre.

Van egy fotós Yann Arthus-Bertrand, aki repülőgépről, egy különös, a köznapi ember számára elérhetetlen nézőpontból láttatja a Földet, a rajta lévő természeti képződményeket, a rajta élő lényeket.
A ma 66 éves francia francia fotográfus-környezetvédő-riporter képeiből készített egy kiállítást; La Terre vue du ciel 'Földünk a magasból' címmel, ami 2000-ben körbeutazta a világot, 110 városban kb. 120 millió ember nézhette ezt meg ingyenesen. Magyarországon is járt.

A lebilincselően gyönyörű és sok esetben meghökkentő fotókat Yann Arthus-Bertrand honlapján is lehet nézegetni.

2008-ban Luc Bessonnal készített egy csodálatosan döbbenetes filmet Otthonunkról, a Földről. Ebben felülről nézve láttatja a bolygót, ahol élünk és mesél arról, hogyan élünk rajta...
A közel két órás filmet talán még vetítik a mozik is, de a szerzők,
lemondva szerzői jogaikról, több nyelven szinkronizálva elérhetővé tették bárki számára az interneten is.
Ha van egy kis szabad időd, nézd meg, nagyon tanulságos...

Home

Környezet kímélő háztartási módszerekről, anyagokról, emberkímélő kozmetikumokról folyamatosan olvashatsz a blogon.
Csak kérni tudlak, hogy próbáld ki őket, és használd a mindennapjaidban is! Sok kicsi sokra megy...

Megjegyzés:
Április 22. Magyarországon az ápolók napja is.

Rabok tánca

Nemrég kaptam egy videót, ahol narancssárga ruhás rabok táncolnak Michael Jackson Thriller című dalára. Mint mindig, ha megtetszik valami és továbbadásra érdemesnek találom, most is utána néztem kicsit a dolognak.

Mint kiderült nemcsak szerintem jó az elgondolás és a produkció; a fegyencek mostanra (2007-ben készült az első felvétel) nagy ismertségnek és sikernek örvendenek. 2010-ben újabb, talán még jobb táncos videót készítettek, ahol vendégtáncosokkal lépnek fel egy Michael Jackson dalaiból összevágott zenére.

A videókon szereplő 1200 elítélt (gyilkosok, erőszaktevők és kábítószer-kereskedők) a Fülöp-szigetek Cebu városában működő hiperbiztonságos fegyintézetben töltik börtönbüntetésüket.
A nehézfiúknak rengeteg felesleges idejük és energiájuk van, amit eddig egymáson vezettek le; ezért a börtön vezetése azt remélte, hogy ezzel a módszerrel csökkenthetik a rabok közötti feszültséget és javíthatják a bűnözők jó útra térítésének esélyeit. A tánc és a zene mégiscsak összehozza az embereket és jó kedvre derít...A dolgot a fegyencek is élvezték, tényleg minden energiájukat beleadták a gyakorlásba, aminek eredményeként a videó hatalmas siker lett.

A koreográfia és a betanítás a This is it-They don't care about us-ban az élen táncoló Travis Payne és a háta mögött szereplő két fekete nadrágos táncos Daniel Celebre és Dres Reid érdeme.
Payne (többek közt) magának Michael Jacksonnak is a koreográfusa volt.

Thriller (ha nem derülne ki, megsúgom, itt a lány is egy fiú...)

Ehhez a klipphez még annyit, hogy Michael Jackson is két verzióban készítette el a They don't care about us videóklippjét; az egyiket DOBOKKAL a másikat EGY BÖRTÖNBEN...

This is it

Padlizsánkrém

Most láttam csak, hogy hiányzik a kenyérre való kencék közül a padlizsánkrém receptje, pedig ez az, aminek mindig ott a helye reggelizőasztalunkon…

HOZZÁVALÓK

  • 2 közepes méretű padlizsán
  • pár csepp citromlé vagy balzsamecet
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál majonéz
  • 1-2 ek tejföl
  • petrezselyem
  • csipet só, bors

esetleg még:

  • kevéske (hidegen sajtolt extraszűz) olíva olaj
  • egy kevés fokhagyma
  • medvehagyma, metélőhagyma
  • 1-2 teáskanál tahini (szezámmag krém)
  • 1-2 teáskanál szezámpástétom (szendvicspor)

egyéb ízváltozat szerint:

  • 1-2 db paradicsom szurokfűvel (oregánó), bazsalikommal kombinálva

ELKÉSZÍTÉS

A padlizsánokat megmosom, a szárukat (kocsányt) levágom, felnegyedelem őket, majd közepes lángon kb. 40-50 perc alatt szép barnultra sütöm.

Tapasztalatom szerint, ha még forrón hideg vízzel leöblítem a gerezdeket, akkor könnyebb vékonyan lehúzni a héját, de a húst ki is kaparhatod egy kanállal.

A belsejét egy keverőedénybe teszem, csepegtetek rá egy kis citromlevet (vagy balzsamecettel), így kevésbé barnul meg.
Hozzáadom a feldarabolt vöröshagymát, a majonézt, a tejfölt, a petrezselymet és botmixerrel alaposan pépesítem.

Végül sózom, borsozom, olajozom, korrigálom az ízeket, ha kell, majd pár órára hűtőbe teszem.

TIPP

  • Szárlevágás után hozzáérintem mindig nyelvem a fehér húshoz, hogy megbizonyosodjak róla, hogy nem keserű-e a zöldség, mert az öregebb példányoknál ez is előfordulhat…olyankor besózással és lecsepegtetéssel szüntethető meg a kesernyés íz.
  • Félbe is lehet vágni őket, de tapasztalatom szerint minél vékonyabb gerezdekre vannak vágva, annál jobban átsülnek, és minél jobban felpuhultak, annál finomabb lesz a krém.
  • Az idővel és az energiával spórolva én a kenyérrel együtt, egy időben, egy sütőtérben szoktam kisütni a padlizsánokat. (Még a sütő előmelegítésekor beteszem a felnegyedelt lilaságokat a sütőbe, így egy kicsit több idejük van átsülni.)
  • Szeretek variálni a hagymákkal; így, ha tehetem, a vörös mellé mindig keverek egy kis medve-, vagy metélőhagymát, de csak módjával (ilyenkor kevesebb vöröset teszek bele), hogy ne a hagymáké legyen a domináns íz.

TUDÁSMORZSA

A padlizsán, régi nevén törökparadicsom egy kiváló egészségőrző zöldség alacsony energiatartalommal és tele fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal (nagy mennyiségben van benne karotin, A, B1-, B2-,és C-vitamin, kálcium, kálium, nátrium, foszfor, vas, magnézium).
Vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású.
A benne lévő anticianidok kedvezően hatnak a koleszterinszintre, a fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől (azaz véd a rák kialakulása ellen).
Különösen ajánlott cukorbetegeknek, reumában, máj- és vesebetegségben szenvedőknek, de gyomorsav-túltengéses és gyomorfekélyes betegek inkább ne egyék.


Egyszóval egy remek és finom zöldség, úgyhogy majd igyekszem írni róla bővebben is.
 

Tojáskrém

Már rég óta nem eszünk itthon felvágott féleségeket, mert nagyítóval kell keresni azt a fajtát, ami jó minőségű alapanyagokból és szörnyűséges anyagoktól mentesen készül, no meg, nem is kell, hogy folyton hús legyen az asztalon…Ám, fehérje az kell, így a tojás egy kiváló alternatíva, most Húsvét után pedig némileg aktuális is, hogy mi legyen a sok főtt pirostojással...

HOZZÁVALÓK

  • 5 db (főtt) tojás
  • 2 ek tejföl, vagy joghurt esetleg majonéz
  • 1 kisebb fej vörös, vagy lila hagyma
  • szezontól függően kerülhet bele némi metélő, vagy medve hagyma
  • pici mustár
  • kevés só és bors
  • sok (1-2 kk) őrölt kömény
  • friss petrezselyem

esetleg még

  • némi juhtúró
  • reszelt vagy krémes sajt
  • 1-2 tk szezámpástétom (legjobb szerintem a shitakegombás)
  • egy kisebb ecetes uborka
  • megmaradt húsvéti sonka

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat megfőzöm, megpucolom, a hagymákat aprítom, a fűszereket megőrlöm majd az egészet villával, vagy botmixerrel jól összedolgozom.
Készítés közben kóstolgatom, és ha kell korrigálom az ízeket.
Hűtőbe téve szeretem kicsit kihűteni, összeérlelni tálalás előtt.

MEGJEGYZÉS

  • A tojáskrémben szerintem épp az a jó, hogy önmagában egy krémes alapot ad (kár belé a vaj) és enyhe íze miatt különböző ízekkel lehet vegyíteni. A variációs lehetőségek száma határtalan; csak néhányat vetettem fel, kísérletezz ízlésed szerint.
  • A fent leírt mennyiségekből egy kb. 2 decis tálkányi (nagyobb margarinos doboznyi) krém lesz.

Húsvéti tojás - Írott hímes kicsit egyszerűbben

Bár, a legjobban az írókázott hímes tojást szeretem, nem mindig tudok annyi nyugalmas időt szorítani a készítésére, hogy megérje kivárni míg felolvad a viasz, türelmesen óvatoskodni vele, hogy ne ide-oda csepegjen, hanem ahová én szeretném, órákat áztatni a festőlevekben, újra fedni a rétegeket; így kísérletezni kezdtem olyan eszközökkel, festékekkel, amikkel hasonló hatásokat lehet elérni lényegesen rövidebb idő, energia és figyelem ráfordítással. Nem mellesleg, amit bármikor le tudok tenni, majd folytatni, ha éppen munka közben felébredtek a Lányok...

A kedvenceim a Touch Twin Brush Markerek, tulajdonképpen "alkoholos" filcek, amikkel művészi hatású vonalakat lehet húzni.
Előnyeik:

  • Az egyik hegyük ecset szerű, a másik vágott hegyű, így vékony és vastag vonalat is lehet húzni, vagy nagyobb teret egyszerűbben kitölteni.
  • Festékük gyorsan szárad, nem kell várni és nem kenődik el munka közben.
  • Az alkoholos oldószer miatt száradás után vízoldhatatlanok.

Hátrányuk:

  • Nem fedő festékek, így csak világos felületre lehet rajzolni velük.

Tipp:

  • Szép világos felületű, pecséttelen tojásokra jó velük rajzolni. Ha csak származási pecséttel összefirkált tojást tudsz beszerezni, kifújás után tedd őket vízbe és forrald 5-10 percig, hogy a piros jelölés leoldódhasson.
  • A Panton dekor boltokban 168 szín közül lehet belőlük választani, ahol darabját 700,-Ft körül adják, de láttam már 900,-as darabáron hobby boltban is.

 

Bármilyen Lakkfilc
Előnyei:

  • Sötét felületre kiválóan lehet velük rajzolni, mert (szinte)tökéletesen fednek.
  • Aránylag gyorsan szárad a húzott vonal, de nem árt rá figyelni munka közben, mert néha mégsem.
  • Száradás után tökéletesen vízoldhatatlan.

Hátrányai:

  • Kicsi a színválaszték.

Tipp:

  • Rajzolás előtt előbb fesd meg a tojást, hogy jobban érvényesülhessenek a világos vonalak.
  • Különböző vastagságú hegyekkel, pár száz forintért kaphatók bármelyik papírírószer boltban.

 

Pebeo DecoTouch 3D hatású tubusos dekorfesték
Előnyei:

  • Különleges és utánozhatatlan 3D hatás.
  • Sokféle színben kapható, ráadásul külön akár metál, áttetsző, fényes, csillám vagy gyöngyházfényű színhatással.
  • A tojáshéjon kívül bármilyen felületre (fára, fémre, műanyagra, üvegre, papírra, kartonra, textilre, kőre) használható.
  • Kényelmes kialakítású tubusból közvetlenül, könnyen felvihető a felületre.

Hátrányai:

  • 12 óra száradási idő.

Tipp:

  • Egyéb filccel, festékkel kiválóan variálható, jól feldobja a mintát.
  • Papírírószer és hobby boltokban kaphatók 48 féle színben, 30 ml-es tubusban, néhányszáz forintért.


Megjegyzés:
Természetesen ezeken kívül lehet szinte bármilyen filcet, festéket, írószert használni, a fentiek az én kedvenceim.
Az írókázott hatás élethűbb, ha vöröses, barnás árnyalatokat választasz és hagyományos mintákat; például ILYENEKET vagy ILYENEKET.

Ajánló:
A húsvéti tojáskészítésről EZEKBEN az írásaimban olvashatsz még.

Húsvéti tojás - Írókázás

A hímes tojások közül nekem legjobban a régies kinézetű és kivitelezésű tojások tetszenek leginkább, azaz az írókázott tojások. Leírom, én hogy szoktam ezeket készíteni.

HOZZÁVALÓK:

Íróka
Mindenek előtt szükség lesz egy tojásíró-eszközre, népies nevein: kesicére, gicára, gicére, kandére, amit magad is könnyen elkészíthetsz, vagy pár száz forintért például ITT, esetleg hobby, vagy kézműves boltokban is vehetsz/rendelhetsz.

A lényeg, hogy egy kis, kb. 2 cm hosszú réztölcsért rögzíts egy behasított fapálcába. Ebbe a „csőrbe” kerül majd a viasz, ahogy mártogatod az írókádat, és folyik ki, ahogy húzod a vonalat.

Ez a réz tölcsér lehet

  • egy réz lap, ami lehet például egy kifogyott fém tubusból (festékes) kivágott 2 cm x 2 cm-es (elmosott, kiegyengetett) lapocska. Ezt egy tű segítségével fel tudod tekerni., hogy egy kis csövecske lehessen belőle.
  • egy kifogyott golyóstollbetét fém hegye, amiből a golyót egy gombostűvel ki kell pöckölni,
  • esetleg egy madártoll vastagabb üreges vége.

Az íróka által húzott vonal vastagsága a fémtölcsér átmérőjének méretétől függ. Nekem van egy a vékonyabb vonalakhoz és egy vastag a nagyobb területek kitöltésére.

A fapálca lehet egy ceruza méretű faágacska, vagy vastagabb hurkapálca.
A kötöző lehet egyszerű madzag, cérna vagy vékony drót.

A botocska egyik végén ejts egy bevágást és ebbe a hasítékba helyezd a tölcsért a pálcára merőlegesen, majd vékony dróttal, vagy cérnával kötözd őket szorosan egymáshoz.
A képen láthatod, hogy is néz ki a végeredmény.

Méhviasz
Az írókázáshoz a legjobb méhviaszt használni, amit méhészektől (esetleg a piaci mézárustól), gyertyaöntőtől, esetleg az internetről be lehet szerezni.
(Ha jól tudom kb. 1.000,-Ft 1 kg.)
Ha mégsem tudnál hozzájutni méhviaszhoz, sok-sok minél sötétebb színű gyertya is megteszi.

ELŐKÉSZÜLETEK
A díszítendő tojást kifújon, megtisztítom, zsírtalanítom a már korábban leírt módon.
Egy kis rezsóra (vagy tűzhelyre) teszek egy fazéknyi vizet, amibe beleállítok egy fém tálat (ez egy nagyobb konzervdoboz is lehet). Ebben olvasztom fel a viaszt úgy, hogy a munka közben végig forrjon alatta a víz (ezt időnként pótolni is kell), hogy a viasz mindig olvadt, könnyen folyó állapotban legyen.

A MINTA
Az íróka nyelét úgy fogom meg, mint egy ceruzát, a csőrét a teljesen felolvadt, forró méhviaszba mártom és a tojás felületére merőlegesen tartva húzom vele a vonalakat. Először a függőleges, majd a vízszintes osztóköröket és a segédvonalakat rajzolom meg, ezután következnek a motívumok.
Sok szép népies motívumot találhatsz például Antalné Tankó Mária: Gyimesi írott tojások gyűjteményében, a Háromszéki írott tojások címmel nyílt kiállításon Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban és még sorolhatnám...

Többszínű tojás
Az írókázott tojás mintája többszínű is lehet, amit úgy tudunk elérni, hogy rétegesen takarunk ki területeket, így mindig a szabadon hagyott (viasztalan) rész festődik. Értelemszerűen azok a vonalak, amiket először írókázunk lesznek tojásszínűek, amik pedig többször kerülnek festésre, egyre sötétebbek.
Tehát amit fehéren akarunk hagyni, azt rajzolom meg először, majd pl. sárga festékbe teszem a tojást. Amit sárgán akarok hagyni, befedem viasszal, és a tojás most pl. piros festékbe kerül. Amit narancssárgán hagyok, szintén kitöltöm viasszal és jöhet pl. a kék festék. Így haladok az egyre sötétebb színek felé.

Festés
A viaszolt tojást nem szabad meleg festőlébe tenni, mert úgy a viasz leolvad és elvész a rajzolt minta.
A tojást teljesen el kell meríteni a festékben, hogy egységes legyen a szín.
Ma már nagyon sok szintetikus tojásfestéket lehet kapni, amik hidegen is befogják a tojás felületét, de kis türelemmel, a természetes színezékekkel (pl. hagymahéj) is szép árnyalatokat lehet elérni. Például egészen sötét színt ad, ha egy egész éjszakára kerül már kihűlt hagymafőzetbe egy tojás.
(Természetes főzőlevekről még külön készülök írni.)
Kivételkor alaposan csepegtesd le a festőlét, érdemes a tojás belsejéből is kifújni a folyadékot, a felületéről papírtörlővel felitatni a felesleget.

BEFEJEZÉS
Én takarékossági okokból először egy éles késsel óvatosan megpróbálom „szárazon” levágni, kaparni a viaszréteget, amit legközelebb visszaolvasztok a többivel. A maradékot egy láng (például égő gyertya) felett forgatva olvasztom fel, majd egy papírtörlővel felitatom. A viasz leolvasztásánál nem szabad túl közel tartani a tojást a lánghoz, mert bekormozza!

Ajánló:
A húsvéti tojásfestésről EZEKBEN az írásaimban olvashatsz még.

Húsvéti tojás - Előkészületek

Az év folyamán, ahányszor nem külön kell felhasználnom a tojások fehérjét és sárgáját sütés-főzéskor kifújom őket gondolva a Húsvétra. Így mikor eljön a tojásfestés ideje, már több tucat meglékelt tojás várakozik a tartókban, csak elő kell vennem és előkészíteni a festésre, no de menjünk sorjában...

Lyukasztás - fújás
Mindig, ha tojást dolgozok bele egy ételbe, egy erre a célra fenntartott, sűrűn cserélt szivaccsal, meleg víz alatt alaposan megtakarítom a felületüket.
Egy élekre csiszolt, mondhatni kihegyezett 100as szöggel óvatosan lyukat fúrok a tojás felső és alsó ívének közepébe. Ha kell, egy tűvel (de egy kiegyengetett iratkapocs is megteszi) a belső hártyát kicsit kitágítom.
Az egyik lyukon át befújva kipréselem a tojás belső tartalmát.
Ismét megmosom a héjat, kifújom belőle a maradék vizet, majd függőlegesen tartva hagyom megszáradni, (hogy kifolyjon az esetleg még mindig benne maradt víz) majd tojástartóba téve tárolom a díszítésig.

Festés előtt
A későbbi díszítő technikától függetlenül a már kifújt tojásokat egy nagy fazék vízbe merítem. Egy csepp szappant, vagy mosogatószert teszek hozzájuk és 10-15 percen át forralom őket.
Ez alatt a külső felületükön lévő zsír, az esetleges szennyeződés, a származást jelölő pecsét leoldódik, a belseje fertőtlenítődik, de leginkább így szebben megfogja majd a festék a felületüket.
Az edényben hagyom őket hűlni, majd kifújom belőlük a vizet és papírtörlővel szárazra törlöm.

Ajánló:
A húsvéti tojásfestésről EZEKBEN  az írásaimban olvashatsz még.

Hagymáskenyér

Már jó ideje magam sütöm a mindennapi kenyerünket és, hogy ez se legyen unalmas, időnként variálok rajta. Most, hogy dúl a medvehagyma-szezon éppen medvehagymával...

Az elkészítés pontos leírását a Házikenyér receptemben elolvashatod, most csak nagy vonalakban írom le.

Hozzávalók:

  • 200 ml meleg víz
  • 1 (kis)pohár natúr joghurt
  • 1-2 teáskanál méz
  • 25 g friss élesztő
  • 2 tk só
  • 1-2 tk őrölt koriander, őrölt kömény, őrölt édeskömény, vagy egyéb fűszerek
  • 500 g liszt (nálam ez 250 g teljes kiőrlésű + 250 g fehér tönkölybúzaliszt)
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 csokor medvehagyma, vagy 1 nagy fej vöröshagyma, vagy 2 szál újhagyma, vagy sok-sok metélőhagyma, esetleg ezek bármilyen arányú keveréke.

Elkészítés (nagy vonalakban):
A meleg vízbe beleöntöm a joghurtot, megédesítem egy kis mézzel és elmorzsolom benne az élesztőt.
A lisztekben elkeverem a fűszereket.
A felfutott élesztőt beleöntöm a liszt közepén egy „gödörbe”, megszórom egy kis liszttel és hagyom őket tovább dolgozni.

Eközben a vajat felolvasztom, és egy picit megfonnyasztom benne a feldarabolt, szeletelt hagymákat.

A tésztát elkezdem összedolgozni és kb. 4-5 részletben adom hozzá a vajas hagymát.
Legalább 10-15 percig dagasztom, hogy sütés után jó puha, finom állagú legyen majd a kenyér. Konyharuhával letakarva 1-2 órát hagyom meleg helyen kelni.
Ha már szépen feldagadt a tészta, laza mozdulatokkal egyszer cipóvá gyúrom, kinyújtom és szorosan feltekerem. Egy sütőpapírral kibélelt formába teszem, a tetejét egy éles késsel bevágom, hogy ott nyíljon szét növekedés közben, ne repedjen meg. A cipócska felületét jól megkenem vízzel, hogy ropogósra süljön a héja.

A sütőbe teszek egy tálka vizet, jó forróra előmelegítem és beteszem a kenyeret.
15 percig teljes lángon sütöm, majd 35 percre visszaveszem egészen alacsonyra (kb. 180 °C-ra) a hőmérsékletet. Az utolsó negyed órára ismét nagy lángra tekerem a sütőt.
Ha már szépen megpirult a külseje és kong az alja, akkor veszem ki a kenyeret és ismét vízzel lekenve, a formán keresztbe fordítva (vagy egy rácson) hagyom kihűlni.

Az egész művelet általában kb. 3 órát vesz igénybe.

Tipp:

  • A fűszereket általában egy kávédarálóval szoktam frissen megőrölni. Ilyenkor kicsit többet csinálok, és kenyérfűszer felirattal tárolom egy kis üvegben a polcon.
  • Joghurt helyett természetesen egyéb savanyított tejtermék is ugyanolyan jó, méz helyett pedig például (barna nád) cukor.
  • A lisztek arányán is nyugodtan változtathatsz, nekem ez vált be igazán.
  • Ha vöröshagymát teszek a kenyérbe, akkor azt szeretem inkább hosszú szálakra vágni és jól megpirítani. A zöldhagymákat inkább csak rövid ideig fonnyasztom a forró vajban.
  • Önmagában is isteni íze van, de még finomabb fűszervajjal megkenve, friss zöldségekkel fogyasztva.
     

Bolondos Áprilisi kezdetek Vénusszal

Április, a katolikus kalendáriumban Szent György hava, ősi magyar nevén Szelek hava, vagy Tavaszhó, mindegy, hogy hogyan nevezzük; első napja akkor is a bolondok, a második a bolondozók, a másokat bolonddá tevők ünnepe.
Mivel ez a nap a téli napfordulótól számított századik nap (általában), ezért régen „Száznapnak” is nevezték.

Virágvasárnap
A Húsvéthoz kapcsolódóan idén ma van Virágvasárnap is, a Nagyhét első napja, amikor a katolikus templomokban barkát szentelnek és Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek, de erről majd később, bővebben.

Április elnevezése
A rómaiak Mars hadisten szeretőjéről, Venusról, a Szépség és Szerelem istennőjéről  nevezték el a Márciust (Mars havát) követő hónapot. (A naptárt megreformáló Julius Caesar saját családjának ősanyját tisztelte az istennőben, ezért is az ok.)
Vénusz „jellegzetes jelzője” volt az aperire latin kifejezés, melynek jelentése ’megnyitni, kinyílni, feltörni’. Ez nyilvánvaló utalás a tavasz kezdetén kinyíló természetre; a virágba borulásra, rügyfakadásra, a földet feltörő eke munkájára, amivel elkezdődik a növénytermesztés; egyszóval a tavaszi kikeletre.

Venus görög kolléganőjéhez, Aphroditehez hasonlóan a tengerből született, miután abba hullott Uranos főisten spermája, ahogy a fia Kronosz (Saturnus) kiherélte. A szelek egy kagylóban utazva fújták Ciprus szigete felé, ahol még emberként lépett ki a habokból a partra, de „isteni szépsége” révén hamarosan elfoglalta helyét az istenek birodalmában.

Kezdetben a növények, kertészek védelmezője volt, majd nevének jelentése (’báj, vágy’) miatt személyét egyre inkább összekapcsolták a görög Aphrodité alakjával, aki miatt végül az i. e. 3. század körül lett a szépség és szerelem istennője. Lénye sok hasonlóságot mutat az etruszk Turan istennővel is.
A művészek minden időben a kor aktuális szépségideálját Vénuszként ábrázolták; gondolj csak az őskori, duci Willendorfi vénuszra, vagy a kecses, kartalan ókori milóira, de biztosan eszedbe jutott Botticelli reneszánsz születő Vénusza is. 

Férje Vulcanus (akinek görög "testvére" Héphaisztosz) volt a sánta kovács, de a gyönyörű istennőnek számos szeretője is volt, köztük Mercurius (Hermész), Bacchus (Dionüszosz), Neptun (Poszeidón) és Mars (Arész), akitől a kis Cupidó (ámor) született. Vénusz az ember-férfiakat sem vetette meg; beleszeretett Adoniszba és Ankhiszészbe, akitől gyermeke is született, Aeneas, a trójai hős és nagy utazó.
A férfiak elbűvölésében Venust szépségén kívül egy varázserejű öv is segítette, amit a férje készített neki.
Állandó kísérői a Gráciák, akik kísértetiesen hasonlítanak szintén a görög Khariszokra; a szépség, nőiesség, a báj, a kellem, a jóság, a kreativitás megtestesítői; a természet harmóniáját szimbolizálták. Hárman voltak; a legfiatalabb Aglaia a ’Ragyogó’, Euphroszüné az ’Öröm’ és a legidősebb ’Thaleia’ a Virágzó.

Római tavaszünnepek
Áprilisban az ókori emberek ünnepi rítusai a növényzet sarjadzását, az állatok szaporodását, általában a termékenységet voltak hivatottak elősegíteni. Vannak jópáran, így ezekről is írok később bővebben...

Áprilisi bolondozás

  • Ez a hónap a szerelem és a bolondozás hónapja, de, hogy hogyan is lett az első napjából a "Bolondok napja", azt valójában nem lehet tudni. Sokféle nézet létezik az eredetéről, de a legvalószínűbb, hogy az ókori tavaszkezdő örömünnepekre és a hónap bolondos időjárására vezethető vissza. Azt sem tudjuk biztosan, hogy mikortól tartják április elsejét a bolondok napjának
  • az azonban bizonyos, hogy több ősi kultúrában is április elseje volt az év kezdőnapja
  • azt is tudjuk biztosan, hogy az ókori görögök is szenteltek egy napot Bacchusnak a nevetés, a jókedv istenének.
  • A régi germánok tavaszünnepén a szegény bolond a tél jelképe volt, akivel a tavasz bármit megtehet, amit csak akart.
  • Más források szerint IX. Károly francia király 1564-ben elrendelte, hogy az újév első napja április 1. helyett január 1. legyen és ez okozta a kavarodást. Az akkori szokások szerint újévkor megajándékozták egymást az emberek, de a rendelet után április elsején már csak bolondos ajándékot adtak egymásnak, aztán már csak bolondoztak...
  • Lewis Carol Alice Csodaországban című könyvében Április Bolondja egy nyúl, aki Bolond Kalapossal együtt ünnepel a Boldog nemszületésnapot teadélutánon. Állítólag azért kapta ezt a nevet, mert április elsején bolondult meg…

Áprilist járatás, Április bolondja
Akit a népszokás szerint április elsején rászednek, megviccelnek, a „bolondját járatják” vele.
Régen elsősorban városi és gyermekmulatság volt, a falusi felnőttek között nem volt jellemző az ilyenkor szokásos lóvátevés.
Tény, hogy ilyenkor sok minden megengedhető, és az ötletes tréfákon nem illik
megsértődni, sem falun, sem városban és az is kétségtelen, hogy másokon nevetni könnyebb, mint magunkon, bármikor az évben...Bár, ahogy látom, ma már kihaló félben van ez a bolondos szokás.

Nemzetközi bolondozás
Világszerte népszerű szokás, szinte minden országában megtartják a vigasságok napját, aminek természetesen sok elnevezése van:
Angliában All fools Day, azaz ’minden bolondok napja’, vagy csak egyszerűen Aprilfool, Franciaországban Poisson d'Avril, ’áprilisi hal, áprilisi tréfa’, Olaszországban hasonló halas kifejezéssel élve Il pesce d'Aprile, Németországban Narrentag ’bolondok napja’.
Gyerekoromból úgy emlékszem, hogy a legtöbb iskolában április elsején „fordított napot” tartottak. A tanárok beültek a padokba, és a diákok tanítottak.

Időjárásjóslás, szokások, mondások:

  • Sok böjti szél száraz nyarat hoz.
  • Áprilisi eső gyümölcsnek éltető.
  • Áprilisi eső kergeti a fagyot.

Ez a nap régen „negyvenesnap” volt, azaz, amilyen volt az időjárás, olyan maradt még 40 napig.

Április 1-je az indás növények vetőnapja volt, minden más munka végzésére szerencsétlennek tartották, mert a nép úgy hitte, Júdás ezen a napon akasztotta fel magát.

Megjegyzés:
A hónap keresztény névadójáról, sárkányölő Szent Györgyről majd inkább illendően az emléknapján, április 24-én írok, nem ezen a Bolondos napon.

Ajánló:
Tavaly találtam egy érdekes könyvet, ami az év minden hónapján felhívja az olvasó figyelmét a természet ciklusához igazodó étkezésre, életvitelre. Annak rendje és módja szerint, aktuálisan április fejezetével kezdődik…Ez Balog Béla: A természetes életmód kalendáriuma, amit INNEN le is tölthetsz magadnak okulásul.

Vidám napot kívánok, és ne feledd: Légy résen!

"Azon a napn válik az ember igazán felnőtté, amikor először nevet magán tiszta szívből."
(Ethetl Barrymore)

Forrás: Sarah Garr-Gomm: Szimbólumok a művészetben, Dr. Bélley Pál: Kíváncsiak Klubja, Szabadföld Kalendárium, Supka Géza Kalandozás a kalendáriumban és más érdekességek, wikipedia.
A kép Sandro Botticelli Primavera című alkotása.
 

süti beállítások módosítása
Mobil